"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Dost yağ da var, düşman yağ da

Sakın kalbe zararlı ya da kilo alıyorum diye yağ tüketmekten vazgeçmeyin. Yağların da ‘iyi’si ve ‘kötü’sü vardır.

Doymamış yağlardan Omega 3 ve Omega 6’nın içinde olduğu besinleri ise mutlaka tercih edin. Çünkü bu yağlar ‘çok iyidir’ ve vücudumuz için çok gereklidir. Şimdi de size bu ‘iyi’ yağların bulunduğu besinleri sayayım.

En başta balık, keten tohumu, koyu yapraklı sebzeler ve ceviz. Bunları yemeyi unutmayın.

İnce Noktalar

Kaynayan bulguru salarken, 7-8 adet çok ince kıyılmış taze ya da salamura asma yaprağını da ekleyerek mayhoş ve hoş bir bulgur pilavı yapabilirsiniz.

Sac kavurma

Yapılışı:

Kuşbaşı etler sacda veya teflon tavada ara sıra karıştırılarak orta ateşte pişirilir. Domates rendesi, yemeklik doğranmış kuru soğan, ince kıyılmış sivri biber ve baharatlar eklenerek, 20- 25 dakika daha pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Yemekçinin Notu:

Saç kavurmasının yanında mutlaka sarımsaklı yoğurt yenilmesi tavsiye edilir.

2 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzeme listesi


1 kilo kuzu eti

4 adet orta boy kuru soğan

3 yemek kaşığı tereyağı

3 adet domates (rendelenmiş)

3 adet sivri biber

1 tatlı kaşığı nane

Yarım çay kaşığı kekik

Tuz, kırmızı toz biber

Bizim ötçe

Yapılışı:
Derin bir kapta yumurta, karabiber, tuz ve unu çırpın. İnce kıyılmış maydanozu ekleyerek 10 dakika dinlendirin. Tavaya sıvı yağ koyup kızdırın. Yemek kaşığını önce kızgın yağa batırın. Karışımdan 1 yemek kaşığı kadar alıp yavaşça dökün. İki taraflı kızartın. Sıcak servis yapın.

8 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta

1 su bardağı un

2 yemek kaşığı kıyılmış taze nane

1 demet maydanoz

Tuz, karabiber

Kızartmak için

1 su bardağı sıvıyağ

Ayşe Nur’un havuçlusu

Yapılışı:
3 adet havucu rendeleyip, toz şekerle birlikte 5-6 dakika pişirin. Soğutup, sütle hazırladığınız krem şanti, vanilya ve kırılmış bebe bisküvileriyle yoğurun. 1 saat buzdolabında dinlendirin. Üzeri için, bir tavada rendelenmiş havuçları ve toz şekeri su katmadan 10 dakika karıştırarak pişirin. İyice soğumasını bekleyin. Düz bir tepsiye yaydığınız alüminyum folyonun üzerini bu karışımla kaplayın. Dolapta beklettiğiniz havuçlu harcı üzerine yayın. Folyoyla yuvarlayarak, silindir haline getirin. Her iki tarafını sıkıştırıp dağılmasını engelleyin. Buzlukta 3 saat bekletin. Folyoyu çıkarıp, dilimleyerek servis yapın.

Yemekçinin notu:
Kivi jölenin donmasını bozduğu için jöleli karışımın içine katılmaz. Üzerine süs olarak konabilir.

10 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika

Malzeme listesi


2 paket toz krem şanti

2 bardak süt

30 adet bebe bisküvisi

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

3 adet havuç

3 yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

Üzeri İçin;

4 adet havuç

8 yemek kaşığı toz şeker

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI