DÖSİAD Balkanlar'da

Güncelleme Tarihi:

DÖSİAD Balkanlarda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2018 13:59

DÖSİAD Balkanlar'da

Haberin Devamı

 

ANTALYA (DHA) - DÖŞEMEALTI Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD), 7 yıldır çeşitli ülkelerde gerçekleştirdiği iş formlarından birisini bu kez Karadağ'ın başkenti Podgorica'da gerçekleştirdi. Antalyalı iş adamları, Karadağlı iş adamları ve yatırımcılarla bir araya geldi.

DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, Karadağ'da yaptıkları iş formunun, her iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmek için önemli olduğunu söyledi. Gencer, DÖSİAD olarak gittikleri her ülkede Antalya'nın tanıtımı noktasında önemli bir misyon üstlendiklerini ve bu ülkelerle Türkiye- Antalya arasında köprü oluşturduklarını belirterek, "Biz DÖSİAD olarak farkımızı ortaya koyuyoruz. Yılda en az iki ülkede iş formu yaparak hem iş adamlarımızın yurt dışında hem de yabancı iş adamlarının Antalya'da yatırım yapmaları için şartlar oluşturuyoruz" dedi.

Karadağ Ticaret Odası ve DÖSİAD işbirliği ile yapılan iş formu öncesi DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer ve Karadağ Ticaret Odası Başkanı Vlastimir Golubonic bir araya geldi. Başkan Golubonic, Türkiye-Karadağ arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 2017 yılında en yüksek seviyeye çıkarak 100 milyon dolara yaklaştığını, bu türlü ekonomik ilişkilerin iki ülke arasındaki dostluk bağlarını güçlendirdiğini söyledi. Toplantıda Golubonic'e Döşemealtı halısı armağan eden DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer de "Karadağ'a yeni ticari birlikteliklerin ilk adımlarını atmak ve el sıkışmak için geldik" dedi.

İŞ FORMUNA YOĞUN İLGİ

Podgorica Ticaret Odası Başkanlığı salonunda yapılan iş formuna Karadağlı iş adamları yoğun ilgi gösterdi. Karadağ Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Danilo Gvozdenovic, Türk Ticaret Müşaviri Fatma Derya Koç ve DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer'in katıldığı iş formunun açılış konuşmasını yapan başkan yardımcısı Gvezdenovic, son yıllarda ülkelerine Türk iş adamlarının yatırım için büyük ilgi göstermesinin memnunluk verici olduğunu belirterek, bugün için 900'ün üzerinde Türk şirketi kurulduğunu turizm, tarım, ulaştırma ve bankacılık alanında yatırımlar yapıldığını söyledi. Yabancılara yapacakları yatırımlar konusunda büyük destekler sağlandığını ve vergilendirmelerde büyük indirimler uygulandığını söyleyen Gvezdenovic, Avrupa'ya açılmak isteyen Türk iş adamları için Karadağ'ın büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Gvezdenovic, 1 Euro'ya işyeri açılabileceğini, şirket kurma işlemlerinin üç veya dört gün sürdüğünü belirterek, burada yabancı yatırımcının yerli yatırımcıdan hiçbir farkı olmadığını söyledi.

İş formunda konuşan Gültekin Gencer de DÖSİAD bünyesinde bulunan iş adamlarının birçoğunun Antalya Organize Sanayi'de fabrikaları olduğunu ve bunların 70'e yakın ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Bazılarının yurt dışında da fabrikaları olduğunu belirten Gencer konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mermer, ağaç işleri ve pen sanayisinde yurt içi ve yurt dışında söz sahibi DÖSİAD üyesi arkadaşlarımız var. Şu ana kadar 16 ülkede iş formu yaptık. İnşallah bu toplantıların arkasından yeni partnerlikler kuracak iş adamlarımız çıkacaktır. Karadağ'ı ilk tanıyan ülkelerden birisi Türkiye'dir. Balkanların bulunduğu ve tüm bölgenin barış ve istikrarına katkıda bulunan Karadağ'ı dost ve kardeş bir ülke olarak gören Türkiye, Karadağ'a büyük önem vermektedir. Türkiye'de ve bölgemizde yapacağınız yatırım çalışmalarında her zaman sizlere destek olmaya hazırız."

BÜYÜKELÇİYE DÖŞEMEALTI HALISI

DÖSİAD heyeti daha sonra Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip'i makamında ziyaret etti. DÖSİAD'ın kuruluş amacı ve Döşemealtı hakkında Büyükelçi Galip'i bilgilendiren Gültekin Gencer, Antalyalı iş adamlarının bu iş forumları ile yurt dışında birçok yatırım fırsatı yakaladıklarını belirtti. Büyükelçi Serhat Galip, DÖSİAD üyelerine bölgenin haritası üzerinden yapılabilecek yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Rusların ve Almanların Karadağ bölgesine büyük ilgi gösterdiğini belirten Büyükelçi Galip, bölgede golf turizmi için yatırım yapılabileceğini, Karadağ'ın coğrafyasının Antalya'ya çok benzediğini, kış turizmi için de aranan bir bölge olduğunu belirtti. Bölgede 5-6 ay kış olduğunu ve kış turizmi için yatırım yapılabileceğini kaydeden Büyükelçi Galip, bölgede arazilerin fiyatlarının da çok uygun olduğunu belirtti.

Yatırımcının finans konusunu kendisinin çözmesi halinde Karadağ hükümeti ve yerel yetkililerin müteşebbislerin önünü açmaya hazır olduğunu belirten Büyükelçi Serhat Galip, Türk büyükelçiliği ve ticaret müşavirliği olarak her türlü hizmeti vereceklerini söyledi.

Ziyaret sonrası DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer ve beraberindeki heyet, Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip'e Döşemealtı halısı armağan etti.

DÖSİAD heyeti Podgorica'daki iş formundan sonra Arnavutluk'un başkenti Tiran üzerinden Antalya'ya döndü.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!