Dört tekerlekli enflasyon

Güncelleme Tarihi:

Dört tekerlekli enflasyon
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2014 01:42

Tüketici enflasyonu şubatta gıda fiyatlarındaki artışın sınırlı kalmasının etkisiyle yüzde 0.43 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 7.89’a çıktı. Enflasyondaki artışın sorumlusu ise otomobil. Vergi ayarlamaları sonrası otomobile yapılan zamlar enflasyonu vurdu.

Haberin Devamı

ENFLASYON şubatta gıda fiyatlarındaki sakinleşmeyle yüzde 0,43 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 7,75’ten yüzde 7,89’a yükseldi. Enflasyonu arttıran ise vergi ayarlamaları nedeniyle fiyatlarına zam yapan otomotivciler oldu. Dizel otomobil fiyatları yüzre 7,5, benzinli otomobil yüzde 4,5 artarken benzin fiyatı yüzde 2, mazot yüzde 1,7 zam gördü.

GİYİM YİNE İNDİRİMDE

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre gıda fiyatları şubatta yüzde 0,13 yükselerek enflasyonun ivme kaybetmesini sağladı. Artışa temel etken aylık yüzde 2,3 yükselen ulaştırma grubu. Yüzde 0,43’lük aylık enflasyonun 0.36 puanı ulaştırmadan kaynaklandı. Bu artışa Ocak ayındaki vergi ayarlamalarının yansımaları etkili oldu. Ayrıca Türk Lirası’ndaki değer kaybı da otomobil ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın kuvvetlenmesini sağladı. Mevsim indirimleri nedeniyle giyim ve ayakkabı grubu enflasyonun kurtarıcısı oldu. Aylık yüzde 5,06 gerileyen giyim ve ayakkabı grubu enflasyonu 0.39 puan geriletti.
Ocakta yüzde 6,97’den yüzde 10,72’ye sert yükselen üretici fiyatlarındaki hızlı artış devam etti. TÜİK’in yeni hesaplamaya başladığı üretici enflasyonu olan yurtiçi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,38 arttı ve yıllık üretici enflasyonu yüzde 12,4’a yükseldi. Bu oran Aralık 2011’den bu yana görülen en yüksek seviye. Tüketici enflasyonundaki sakinlik üreticilerin maliyeti düşük talep nedeniyle fiyatlara henüz yansıtamadığının göstergesi. Ancak bu durumun ne kadar süreceği ise soru işareti.

Haberin Devamı

Çekirdek enflasyon 7 yılın zirvesinde

TÜRK Lirası’ndaki değer kaybının en çok yansıdığı grup çekirdek enflasyon. Merkez Bankası’nın para politikasındaki adımlarını belirlemek için takip ettiği çekirdek enflasyon verilerinde hızlı artış sürüyor. TÜİK’İn gıda, içki, tütün, altın ve enerji fiyatlarındaki değişiklikleri dikkate almadan hesapladığı çekirdek enflasyon I endeksi aylık yüzde 0,7 arttı ve yıllıkta yüzde 7,6’dan yüzde 8,43’e fırladı. Bu seviye Haziran 2007’den beri görülen en yüksek artış. TÜİK’in gıda, içki, tütün ve altın hariç hesapladığı H çekirdek enflasyonu da yıllık yüzde 8,63’e yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!