Dört kiÅŸilik bir ailenin iftar sofrasının maliyeti 74 lira

Güncelleme Tarihi:

Dört kişilik bir ailenin iftar sofrasının maliyeti 74 lira
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 11:31

Türkiye'de dört kişilik bir aile için restorandaki iftar sofrasının maliyeti yaklaşık 74 lira olurken, orucunu 5 yıldızlı otellerde açmak isteyenler genellikle açık büfe organize edilen iftarlar için kişi başına 85-285 lira ödeyecek. Ramazanın vazgeçilmez iftariyeliği hurmanın kilogram fiyatı 10-120 lira arasında değişirken, pastırmanın da kilogramı 75-130 liradan satılıyo

Haberin Devamı

Türkiye'de dört kişilik bir aile için restorandaki iftar sofrasının maliyeti yaklaşık 74 lira olurken, 5 yıldızlı otellerde oruç açmak isteyenler genellikle açık büfe olarak organize edilen iftarlar için kişi başına 85-285 lira ödeme yapacak.

FÄ°YATLAR NE KADAR?

AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve piyasadaki ürün fiyatlarından yaptığı derlemeye göre, ramazanda iftar menüsünde yer alabilecek ürünlere bakıldığında, 1 porsiyon çorbanın ortalama fiyatı 5,14 lira, ayranın ortalama fiyatı 1,5 lira, ramazan pidesinin fiyatı 1,5 lira, 1 kilogram baklavanın fiyatı 29 lira, 1 porsiyon kuru fasulye, pilav gibi ana yemeğin ortalama fiyatı 8,2 lira, 50 gram hurmanın ortalama fiyatı da 4,5 lira olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda 4 kişilik bir ailenin restoranda çorba, ana yemek, pide, baklava, ayran ve hurmadan oluşan iftar menüsü için kişi başına ortalama 18,6 lira ödemesi gerekiyor. Bu rakam ramazanda dört kişilik ailenin bütçesine iftar için 74 lira olarak yansıyacak. Söz konusu rakam geçen sene ortalama 71 lira idi.

Haberin Devamı

İftar menüsünde ana yemek için daha pahalı olan kebap ve benzeri ürünler tercih edildiğinde ise bu değişim aile başına 30 lira ek maliyet getiriyor ve dolayısıyla iftarın ortalama fiyatı 104 liraya çıkıyor.  

 LÃœKS OTELLERDE Ä°FTAR KİŞİ BAÅžI 85-285 LÄ°RAYA MAL OLACAK Â

Orucunu 5 yıldızlı otellerde açmak isteyenler de genellikle açık büfe olarak organize edilen iftar için kişi başına 85 ila 285 lira ödeme yapacak. Dört kişilik bir aile için 5 yıldızlı otelde iftar etmenin maliyeti 340-bin 140 lira arasında olacak.              

Restoranların iftar menülerini, domates, salatalık, beyaz peynir, siyah zeytin, pastırma, hurma, bal, tereyağı, çorba  ve salata çeşitleri, yaprak sarması, humus, paçanga böreği, patlıcan dolması, hünkar beğendi, dana külbastı, soslu tavuk yemekleri, kebap çeşitleri, ızgara et çeşitleri, i?ç pilav gibi lezzetlerin yanı sıra güllaç, sütlaç, keşkül, krem şokala, kadayıf, şekerpare, baklava ve mevsim meyveleri süsleyecek. Oruçlarını açanları meyan kökü şerbeti, kızılcık şerbeti gibi içecekler serinletecek.

Haberin Devamı

 Bunun yanı sıra bazı restoranlar müşterilerine müzik dinletisi eşliğinde iftar keyfi sunarken, bazıları da eski bir Osmanlı geleneği olan "diş kirası" dağıtacak.

 HURMANIN KİLOGRAM FİYATI 10-120 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Öte yandan ramazanın vazgeçilmez iftariyeliği hurmanın kilogram fiyatı kalitesine ve çeşidine göre 10-120 lira arasında değişirken, pahalılığıyla cep yakan pastırma da kilogramı 75-130 liradan satılıyor.  

 İftariyelik tabaklarını süsleyen zeytinin ortalama kilogram fiyatı 17, beyaz peynirin fiyatı 19,5, kuru üzümün fiyatı 13 lira olurken, meyve yemek isteyenlerin de elma için kilogram başına 2,5, muz için 6,8, karpuz için 2, kavun için 4 lira ödemesi gerekiyor.  

Haberin Devamı

Ramazan tatlısı olarak bilinen sütlü tatlı güllacın paket fiyatları da 7-15 lira arasında değişiyor.      

BAKMADAN GEÇME!