Dört denizde takip: Boğaz'a operasyon

Güncelleme Tarihi:

Dört denizde takip: Boğaza operasyon
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 22:26

Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de takip edildikten sonra İstanbul Boğazı’nda hücumbotların desteğiyle düzenlenen operasyonda durdurulan gemide 3 milyon 300 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Kaçak sigaraların piyasa değerinin 28.5 milyon lira olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

İstanbul'a deniz yoluyla büyük miktarda kaçak sigara sevkiyatı yapılacağı yönünde alınan istihbarat bilgileri üzerine, İstanbul Deniz Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü geniş çaplı araştırma başlattı.Yapılan çalışmalar ve edinilen istihbarat neticesinde, riskli görülen gemiler belirlenerek, Bakanlık Komuta Kontrol Merkezi'nde gemi takip sistemi aracılığıyla izlemeye alındı. Sonunda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Magosa Limanı'ndan aldığı yükü Ukrayna’nın Skadovsk Limanı'na götüren Moldova bayraklı bir gemi üzerinde yoğunlaşıldı.

HEM SANAL HEM FİZİKİ TAKİP

KKTC’den ayrılışında boş olarak demir aldığını ve rotasının Ukrayna olduğunu beyan eden gemi, Türk karasularına girdikten sonra hem sistem üzerinden hem fiziki olarak denizden takibe alındı.İstanbul Boğazı’ndan geçtiğimiz günlerde geçerek Karadeniz’e açılan gemi, bir süre Ukrayna karasularında seyrettikten sonra, rotasını tekrar Türk karasularına çevirdi.

Haberin Devamı

Dört denizde takip: Boğaza operasyon

AĞIRLIĞI TAM 100 TON

Dün sabah saatlerinde İstanbul Boğazı’na giriş yapan gemi, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı hücumbotların da desteğiyle durduruldu.Durdurulan gemiye operasyon düzenleyen İstanbul Deniz Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, gemi Ukrayna'da yükünü boşaltmış gibi sahte evrak düzenlendiğini belirledi.Bunun üzerine yapılan aramada, gemide tam 100 ton 464 kg ağırlığında, toplam 3 milyon 300 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Gemide bulunan 6 kişi gözaltına alınırken, ele geçirilen sigaraların piyasa değerinin 28 milyon 500 bin lira olduğu öğrenildi.

YÜK YOK DENİLDİ AMA...  

GEMİNİN Türkiye sınırlarına yanaşması üzerine Gümrük Muhafaza ile Sahil Güvenlik Bölge Komutanlıklarına bağlı botlar ile gemiye çıkıldı. Yapılan arama ve kontrollerde geminin sigara yüklü olduğu tespit edildi. Resmi kayıtlarda ise geminin Ukrayna’nın Skadovsk Limanı’na gitmiş ve yükünü boşaltmış gibi gösterildiği anlaşıldı.

Haberin Devamı

Dört denizde takip: Boğaza operasyon

BAKAN TÜFENKCİ CANLI İZLEDİ

OPERASYONU Ankara’da bakanlık içerisinde bulunan Komuta Kontrol Merkezi’nden canlı olarak izleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sigara ve tütün mamulleri kaçakçılığının, organize suç ve terör örgütlerine finansman sağladığına dikkat çekti. Kaçakçılıkla mücadelede önemli bir aşama kaydedildiğini belirten Tüfenkci, “Teknolojiye ciddi yatırım yaptık. Akaryakıt ve sigara kaçakçılığında önemli başarılar elde ettik. Araç takip, gemi takip sistemlerimiz var. Bunların tamamı devrede. Bu noktada özellikle büyük bir sigara şirketi Türkiye gümrüklerine ciddi teşekkürlerini iletti. Yüzde 16 civarında olan kaçak oranını yüzde 11’e kadar düşürdük daha da düşüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Dört denizde takip: Boğaza operasyon

Tüfenkci, bakanlığın yılbaşından bugüne gerçekleştirdiği operasyonlarda toplam 67 milyon 802 bin lira değerinde 8 milyon 91 bin kaçak sigara yakalandığı bilgisini verdi. ( Aysel ALP/ANKARA )

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!