Dört defteri teke indirin gelir artsın, vergi düşsün

HER işin bir "püf noktası" var. Maliye’nin, vergileri indirme yönünden, üzerinde durduğu bir nokta var. O da "dört defter" ile ilgili...

Geçenlerde, turizm yatırımcılarıyla, yemekli bir toplantı vardı. Ağırlıklı olarak, turizmdeki KDV indirimi ve yatırım indirimi konularının ele alındığı toplantıda, konaklama vergisi ve istihdam üzerindeki ağır yük gibi konular da tartışıldı.

İNDİRİM NE ZAMAN?

Toplantının ana konusu, bir süre önce Hürriyet’te yayınlanan "Turizmde Ciddi Bir Yanlışlık Var" başlıklı yazımla ilgiliydi. Okumayanlar için, kısaca özetleyelim. Avrupa ülkelerinde, ikisi hariç, turizm gelirlerine uygulanan KDV oranı, o ülkedeki genel KDV oranının üçte biri ya da yarısı kadardı. Türkiye’de de Başbakan’ın 2005 yılı başlarında söz verdiği yönde, KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesi isteniliyordu.

Toplantıdaki son konuşmacı, Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, merak edilen konu da KDV oranlarının ne zaman indirileceği idi.

Arıoğlu, uzun süren konuşmasında sık sık "Şükrü Hoca’nın yazdığı, dört defteri bire indirirsek, KDV oranlarını da indireceğiz" diyordu. Sonunda, turizmciler dayanamadılar; "Şu dört defter olayı nedir? O’nu anlatsanız, biz de öğrensek" dediklerinde, Arıoğlu, "Ben Şükrü Hoca kadar güzel anlatamam" diye, bana anlattırmak istediyse de yanaşmadım. O da anlatmaya mecbur kaldı. İşin doğrusu, güzel de anlattı...

DÖRT DEFTER

İşadamının ORTAĞI, önemli bir ödemesi nedeniyle paraya ihtiyacı olduğunu söylemiş. O da "Defterler içeride, git bak ona göre al"
dediğinde, ortağı; "O defterler, Maliye’ye göre tutulan defterler. Sen asıl diğer defteri söyle o nerede?" demiş ve ikinci defterde yazılı olanlara göre, parayı almış.

Bir süre sonra KARISI gelmiş. Alışverişe gideceği için para istemiş. İşadamı da "İçeride ikinci defter var. Ona bir bakayım" dediğinde, karısı; "O ortağın için tuttuğun defter. Üçüncü defter nerede, sen onu söyle" demiş ve üçüncü deftere göre parasını alıp gitmiş.

Akşama doğru, işadamının METRESİ gelmiş. Güzel bir kürk beğendiğini söyleyerek, para istemiş. İşadamı da "İçeride üçüncü defter var. Bakalım, ne kadar para varsa ona göre vereyim" dediğinde, metresi; "O defter, karın için tuttuğun defter. Sen dördüncü defteri göster" demiş ve dördüncü deftere göre, istediği parayı alıp gitmiş.

Arıoğlu, fıkrayı anlattıktan sonra turizmcilere bakarak şunları söyledi:

"Bu dört defter ne zaman bire inerse, o zaman gelirler gerçek durumu yansıtacak. Biz de vergi oranlarını o zaman indireceğiz."

Erkeklere tıraş sabunu müjdesi

BUGÜNLERDE, vergi yasalarında yapılacak değişikliklerden biri de erkeklerin "sakal tıraşı vergisi" ile ilgili...

Daha önce bu köşede yazmıştık. Pırlanta, elmas, yakut ve incinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı ile tıraş sabunu, tıraş köpüğü ve tıraş kreminin ÖTV oranı aynı idi.

Geçtiğimiz günlerde, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; tıraş sabunu, tıraş köpüğü ve tıraş kreminin ÖTV oranının, yüzde 20’den yüzde 6,7’ye indirilmesi kabul edildi. ÖTV oranının aşağı çekilmesi ile birlikte, tıraş sabunu, tıraş köpüğü ve tıraş kremi fiyatlarının da indirilmesi gerekiyor.

Bu arada, olayın KDV boyutunu da belirtmekte yarar var.

Pırlanta, elmas, yakut ve incideki KDV oranı sıfır olmasına rağmen; tıraş sabunu, tıraş köpüğü ve tıraş kreminin KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanmaya devam edecek.

Bu da olayın bir başka boyutu...

İş organizasyonu

CAMI açık bir odaya 100 kadar tuğlayı belli bir şekilde dizili bırakın. Daha sonra odaya iki veya üç aday gönderin ve kapıyı kapatın.

Onları kendi hallerinde bırakın ve bir saat sonra odaya giderek durumu analiz edin:

Eğer tuğlaları sayıyorlarsa, muhasebe bölümüne yerleştirin,

Eğer tekrar sayıyorlarsa, denetçiler bölümüne yerleştirin,

Eğer odanın her yanına tuğla saçmışlarsa, mühendisliğe yerleştirin,

Eğer tuğlaları garip düzende sıralamışlarsa, planlama bölümüne yerleştirin,

Eğer tuğlaları birbirlerine atıyorlarsa, operasyonlar bölümüne yerleştirin,

Eğer uyuyorlarsa, güvenlik bölümüne yerleştirin,

Eğer tuğlaları parçalara ayırmışlarsa, bilgi teknolojileri bölümüne yerleştirin,

Eğer çok farklı bir kombinasyon denediklerini söylüyorlar ama bir tuğlayı bile yerinden kıpırdatmamışlarsa, satış bölümüne yerleştirin,

Eğer odada değillerse, pazarlama bölümüne yerleştirin,

Eğer camdan boş boş dışarı bakıyorlarsa, stratejik planlama bölümüne yerleştirin,

Ve son olarak eğer birbirlerine bir şeyler anlatıyorlarsa ve tek tuğla bile yerinden oynamamışsa, onları tebrik edip üst düzey yönetici yapın.

(Teşekkürler Engin Erem ve Prof.Dr.Metin TAŞ)

Güzel ve salak

BİRGÜN adam karısına sordu:

"Aynı zamanda nasıl hem bu kadar salak hem de bu kadar güzel olabildiğini anlamıyorum."

Karısı yanıtladı:

"Açıklamama izin ver. Allah beni, sen çekici bul diye çok güzel yarattı; Allah beni, ben seni çekici bulayım diye de salak yarattı..."

(Teşekkürler Gül Başol)

Günün sözü

Kaplumbağaya dikkat et! Ancak kafasını çıkarıp risk aldığında ilerleyebilir.

James B. Conant
Yazarın Tüm Yazıları