Dört başkanın kaderi

ANKARA
CHP’nin İstanbul Büyükşehir Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile İl Başkanı Gürsel Tekin, aynı çizgide iki isim. Bana sorarsanız, bu ikili ile CHP’nin İstanbul umudu/iddiası 20 yıl sonra yeniden doğdu.

CHP’nin, İstanbul’da belediyeyi kazanmasa bile oyunun çok artacağı aşikár.

Ancak CHP’nin Kılıçdaroğlu-Tekin ikilisine uygun vitrin düzenlemesi de şart. İşte bu yüzden, İstanbul adaylarının dört ilçeyle ilgili kaygılarını Genel Başkan’a ilettiği haberi önüme gelince açıkçası şaşırmadım.

Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş ve Avcılar... Bu ilçede aday değişimi istendi mi?

Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Bürosu’nun kulis haberini doğrulamıyor: "İstanbul’da görev yapan dört belediye başkanımızla da çalışmaktan onur duyarım. Bu konuda Sayın Genel Başkanımızla aramızda bir menfi görüşme olmamıştır. Dört belediye başkanı da beldelerinde sevilen ve hizmet üreten belediye başkanlarımızdır."

CHP’nin İstanbul’daki mevcut dört başkanı çok başarılı olabilir.

Ama siyasette kan uyumu da çok önemlidir.

Tayyip Erdoğan yerel seçime 110 değişik isimle gidiyor.

Bakalım CHP İstanbul vitrini ne kadar değişecek?

1970’te TRT ekranı

TUNCAY Güney’e ekrandan istediğine istediği kadar sövme hakkını "habercilik" niyetine pazarlayan TRT Genel Müdürü’ne... Deniz Baykal’ı en son kaç dakika ekranda tuttunuz veya Güney’in dava arkadaşı Doğu Perinçek’in de ifade özgürlüğüne saygılı mısınız diye sorsam anlayacağını sanmıyorum.

O yüzden TRT’nin kurumsal mazisine dair bir örnekle yetineceğim.

12 Mart baskı rejiminde çoğu kez yersiz ve kanıtsız suçlanan gençlere söz hakkı tanıyan çıkmadı. Gazeteci Aycan Giritlioğlu, aranan bir Dev-Genç üyesini haber bültenine davet edince kıyamet koptu.

Giritlioğlu, savcılığa ifade verdi, günlerce jandarma takibinde kaldı.

Gazeteci ağabeyimiz Giritlioğlu, Ankara Hürriyet Muhabiri Umut Erdem’e TRT’nin bugünkü halini şöyle yorumladı: "TRT’nin bugün yaptığı ile bizim yaptığımız arasında çok büyük fark var. Mahkeme kararı olsaydı iş değişirdi. Bu adam bence çok güzel kullanılmış ve sanıyorum da kullanılmaya devam ediyor. TRT’nin bu kadar uzun süre bu insanı yayına çıkarmasını başka türlü düşünmek yanlış olur. Belli bir amaç doğrultusunda yapılmış bir konukluk söz konusu. Hesaplı kitaplı yapılmış."

Meraklısına dipnot: Yazıda o Dev-Genç’li eylemcinin neden ismi yok diyorsanız... Aycan Giritlioğlu uyarıyor. Bugün Ankara’da öğretim üyesi olan o günün eylemcisiyle ilgili on yıl önce bir haber çıktı. Haber üzerine öğretim üyesinin çalıştığı kurumla ilişkisi kesildi. Yani yargısız infaz zamanaşımı tanımıyor. Hükümete memur yalakalığı da öyle!

Takvim

Piyasalar IMF görüşmelerinin ne zaman tamamlanacağını merak ediyor. Fon’la pazarlıkta son tur için hafta sonunu Eskişehir’de geçiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın dönüşü bekleniyor. Ardından Mehmet Şimşek vaziyeti Başbakan’a sunacak. IMF de niyet mektubu taslağı ile hafta ortasında ayrılacak. Gelecek paranın miktarı faiz dışı fazla ve büyüme hedeflerine bağlı olmakla birlikte 20-25 milyar dolardan az olmayabilir.
Yazarın Tüm Yazıları