Dolar sekiz buçuk ayın zirvesinde / (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolar sekiz buçuk ayın zirvesinde / (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 11:37

Dışarda son sekiz buçuk ayın en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksinin etkisiyle, dolar içeride de yükseldi. Cuma günü 2.93'ü aşan ardından günü 2.92 civarında tamamlayan dolar/TL, bu sabah saat 09.14'te 2.93'ün üzerinden işlem görüyor. Euro/TL ise 3.1043/3.1074 seviyesinde. Uzmanlar, bugün gerçekleşecek zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin piyasa için önemli bir kriter olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Dolar endeksi yüzde 0.1 artarak 100.12 seviyesine yükselirken, bundan önce 100.23 seviyesini görerek 12 yılın en yüksek seviyesi olan ve Mart ayında görülen 100.39'a yaklaştı.

Dolar endeksi ay genelinde yüzde 3'ten fazla ve yıl genelinde yaklaşık yüzde 11 yukarıda.

DOLAR SEKİZ BUÇUK AYIN ZİRVESİNDE
Küresel piyasalarda dolar diğer büyük para birimleri karşısında bugün yeniden sekiz buçuk ayın zirvesine çıkarken, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme önlemlerini bu hafta artırabileceği beklentileri ile euro değer kaybetti.

RUSYA ETKİSİ TAKİP EDİLECEK
Rusya endişeleri ile geçen hafta sert değer kayıplarının yaşandığı piyasada bu hafta Rusya ile gerginliğin daha da artıp artmayacağı izlenecek. Bugün Paris'te düzenlenecek olan iklim zirvesinde iki ülke arasında üst düzey bir görüşme gerçekleşip gerçekleşmeyeceği piyasada yakından takip edilecek.

Haberin Devamı

Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi ise hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası bir gevşeme adımı, Uluslararası Para Fonu'nun Çin para birimi yuanı küresel rezerv para birimleri sepetine alıp almayacağı, ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.

Yatırımcılar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 bazlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.

“ÇOK YOĞUN BİR HAFTA OLACAK”
Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Yoğun bir hafta olacak. Hem içeride hem de dışarıda önemli gündem maddeleri var. ECB'den gevşeme adımları bekliyoruz. ABD'de ise tarım dışı istihdam önemli olacak. Ancak en önemli gelişme ise Rusya gerginliğinin nasıl şekilleneceği olacak" dedi ve ekledi:

"Bugün Paris'te düzenlenecek zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşüp görüşmeyeceği çok önemli olacak. Eğer iki lider görüşürlerse piyasa bunu olumlu algılayacaktır."

PUTİN GÖRÜŞMEYE REDDETTİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararını imzalayarak Kremlin'in Rus uçağının düşürülmesinden dört gün sonra Ankara'ya duyduğu kızgınlığın derinliğini gösterdi.

Haberin Devamı

Putin'in danışmanı Yuri Ushakov geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye'nin Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili özür dilemeye hazır olmadığı için Putin'in Erdoğan ile görüşmeyi reddettiğini söylemişti.

Salı günü Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağı Türkiye tarafından düşürülmüş, bu durum Moskova yönetiminin sert tepkisine neden olmuştu. İki ülke arasında başlayan gerginlik Rusya tarafından ekonomik boyuta taşınmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!