Dolarda 'korkutan senaryo' gerçekleşecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Dolarda korkutan senaryo gerçekleşecek mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2015 10:05

Genel seçimlerin ardından, tek parti iktidarı sonucuyla dolar karşısında güçlenen Türk Lirası’nın, ABD Merkez Bankası Fed’den gelecek faiz artırımıyla değer kaybedeceği beklentisi son dönemin en büyük endişelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar ise, içinde hem yerli hem de yabancı yatırımcıların bildiği Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi isimlerin yer aldığı reform odaklı bir hükümetin, Türk Lirasını destekleyeceğine işaret etti.

Haberin Devamı

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışını Aralık ayında yapılabileceğine ilişkin tahminlerin kuvvetlenmesiyle birlikte 2.91'in hemen üzerinde güne başladı.

ABD Merkez Bankası Fed’den gelecek faiz artırımının doların daha da yükselmesine neden olacağı bütün analistlerin ortak kanısı.

Türk Lirası’nın bu durumdan nasıl etkileneceği ise akıllardaki en büyük sorulardan biri olarak dikkat çekiyor.

Analistler, Fed’den gelecek faiz artırımının aslında oldukça küçük oranlarda olacağını ancak özelikle algıda bir bozukluk olmasından ötürü, Türkiye gibi ‘kafası karışık piyasaları’ derinden etkileyebileceğini söyledi.

Bazıları ise Türkiye’de reform yanlısı bir hükümet olması durumunda, Türk Lirası’nın dolar karşısında dengesini koruyacağına işaret etti.

Haberin Devamı

ASH: BABACAN VE ŞİMŞEK OLURSA…

Hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Japon banka Nomura’nın Gelişen Ülkeler Birimi Başkanı Timothy Ash, “Eğer, Türkiye’de reform odaklı bir hükümet kurulursa ve Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi isimlerin bu hükümette önemli görevlere geldiğini görürsek Türk Lirası’nın dolar karşısında dengelenebilir. Ancak Türkiye’de kurulacak yeni hükümette, bilinmiş isimlerin dışında isimler görürsek, Türk piyasaları bu durumdan oldukça kötü etkilenecektir” şeklinde konuştu.

"PİYASADAKİ FİYATLAMA MERKEZ BANKASI'NIN ELİNİ GÜÇLENDİRECEK"

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Türk Lirası’nın dinamiklerine baktığımızda çoğu kişiye sürpriz gelebilecek bir performansla karşı karşıyayız. Ekim başında, gelişmekte olan ülke varlıklarına para girişi başlandığından beri, Türk lirası ABD dolarına karşı yüzde 2.1 değer kazanıyor ve en iyi 5. Para birimi konumunda. Ancak, 2015 senesinin tümünde baktığımızda kötü bir tabloyla karşı karşıyayız. Brezilya realinden sonra, ABD dolarına karşı yüzde 20.1 değer kaybıyla en kötü ikinci para birimine sahibiz. TCMB Fed faiz artırım sürecine kadar faiz aksiyonu almayacağını zaten açıklamıştı. Bu doğrultuda, para sıkılaştırması yaparak ilerliyor. Fed faiz artırımlarının Aralık ayında başlaması ise Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi sonrası bu sabah yüzde70 fiyatlanıyor. Bu da TCMB’nin elini, yüzde 70 ihtimalle, Aralık Fed toplantısı sonrası, faiz koridorunda lira destekleyici hareket yapması yolunda güçlendirecek" dedi. 

Haberin Devamı

TRİLYONLARCA SERMAYEYİ İLGİLENDİRİYOR

Ökte, “Fed faiz artırım döngüsü 2.5 senedir üzerinde konuşulan, trilyonlarca liralık sermaye akımlarını ilgilendiren bir olgu – bir akşamlık oldu bitti değil. Herşey kötüye gider, ‘’Türkiye gibi açık veren ülkeler için dünyanın sonudur’’ felaket tellallığı içinde olanlara söylüyorum. Asıl önemli olan, Fed faiz artırımlarının agresif bir şekilde her ay 25 baz puanla devam edip etmeyeceğidir. Gelişmekte olan ülke sermaye akımlarında ve Türk lirası’nın ABD doları karşısında asıl belirleyicisi olacak Fed faiz artırımlarının ne zaman başlayacağı değil, hangi sıklıkta ve nasıl gerçekleşeceği ve piyasaya bu bilgilendirmelerin Başkan Yellen tarafından nasıl yapılacağıdır. TCMB küresel sermaye akımlarını belirlemede aktif bir oyuncu olamaz. Olanları seyredecek, Fed’i, Avrupa Merkez Bankası’nı ve BOJ’u doğru yorumlayacak. Ona göre para politikası yapacak”  diye devam etti. 

Haberin Devamı

“TEMEL SORUN ALGININ BOZUK OLMASI”

HSBC Türkiye Başekonomisti Fatih Keresteci, “Fed'in faiz artırımlarına başlama zamanlaması temel manada çok önemli olmasa bile piyasalarca çok fazla dikkate alınıyor. Yaklaşık iki yıldır FED faiz artırımlarına başlayacak diye hop oturup hop kalkıyoruz. Halbuki Fed'in yapabileceği faiz artırımı ilk etapta birkaç çeyrek puandan fazla değil. Peki, nasıl oluyor da bu derece etkili olabiliyor. Mesela, Türkiye özelinde düşündüğümüz zaman Fed'in faiz artırımlarına başlama ihtimali genel faiz hadlerini birkaç puanın üzerinde yukarı itti (diğer faktörlerden soyutlamak mümkün olmasa da tahminen bu yargıya varmak yanlış olmayacaktır). Bunun temel nedeni algının bozuk olması... Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin kendi içlerinde yaşadığı sorunlar algı bozukluğunu tetikleyip Fed'in olası adımının etkisini pekiştiriyor. Normal şartlarda hasta etmeyecek grip mikrobunun bünyesi zayıf ya da bağışıklık sistemi hassas olan bireyleri hasta etmesi gibi... Fed faiz artırana kadar bu etkilenmenin süreceği kanaatindeyiz. Ancak, sonrasında, Fed'in faiz artırımlarının bebek adımları ile olacağı beklentisinin korunması durumunda, bu etki yavaş yavaş gündemden düşebilir. Tabii ki, Türkiye'de bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi kaydıyla”  şeklinde yorum yaptı.

Haberin Devamı

Dolarda korkutan senaryo gerçekleşecek mi

ARALIK’TA FAİZ İHTİMALİ YÜZDE 70-80 FİYATLANDI
Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Tarımdışı istihdam verisi piyasadaki fiyatlamaları tam anlamıyla değiştirdi. Veri öncesi 97 seviyelerindeki dolar endeksi 100 seviyesine yaklaştı. Piyasa Aralık ihtimali artık fiyatlara yüzde 70-80 civarında yansıdı diyebiliriz. Piyasalarda Cuma günkü ilk tepkinin ardından bugün sakin seyir olabilir yeniden iç siyasete ve başkanlık sistemine ilişkin tartışmalara odaklanacağız" dedi.

FED BAŞKANLARI DA FAİZ ARTIRIMI DİYOR 
San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in bu yıl içinde bir faiz artırımı beklemeye devam ettiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin oy verme hakkına sahip üyelerinden biri olan Willians, Fed'in atacağı ilk adımın faizi artırmak olacağını, ancak bu faiz artırımının zamanlamasını verilerin belirleyeceğini ifade etti. 

GEÇEN HAFTA YÜZDE 5 DEĞERLENDİ

TL geçen hafta başında seçim sonuçları nedeniyle dolar karşısından elde ettiği yüzde 5'lik değer kazancını kâr realizasyonu, ABD Merkez Bankası belirsizliği ve başkanlık sistemi tartışmaları nedeniyle haftanın kalanında koruyamadı.

Cuma gün içinde 2.85 civarında işlem gören, ABD istihdam verisi ardından 2.92'yi aşmıştı. Dolar/TL verinin ardından 2.93'ü aştı.

Dolar/TL bu sabah ise saat 08.40'ta 2.9180/2.9242 seviyesinden işlem görüyordu.

7 YILIN EN BÜYÜK TEK GÜNLÜK KAZANCINI ELDE ETMİŞTİ

1 Kasım seçimleri öncesi son işlemde 2.9095 seviyesinde olan dolar/TL, AKP'yi tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçlarının ardından Pazartesi günü 2.7580'e kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyelerini test etmiş ve yüzde 5 ile son 7 yılın en büyük tek günlük kazancını yaşamıştı. Ardından ise kur 2.85 civarında denge kazandı.

Euro/TL ise 3.1444/3.1503 seviyesinde bulunuyor.

Küresel çapta dolara olan talep, ABD’nin para biriminin Euro başta olmak üzere diğer para birimleri karşısında değerlenmesini sağladı.

Dolarda korkutan senaryo gerçekleşecek mi

YIL BAŞINDAN BU YANA EURO KARŞISINDA YÜZDE 14 DEĞERLENDİ

Dolar, Euro karşısında 1,31 seviyesine kadar çıktı.

Geçen iki hafta için dolar, Avrupa’nın ortak para birimi karşısında yüzde 5,5 değerlendi.

Dolar, bu yükseliş hızıyla yıl başından bu yana Euro karşısında yüzde 14 yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!