Dolara bir darbe de ABD tahvilinden

Güncelleme Tarihi:

Dolara bir darbe de ABD tahvilinden
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2013 01:51

TÜRKİYE’de piyasalar siyasi gelişmelere odaklanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3’ü geçerek önemli bir eşiği kırdı. Oranın yüzde 3’ün üstünde kalması ve daha da yükselmesi dolar-TL kurundaki yaraya tuz basabilir.

Haberin Devamı

PİYASALARDA doların yükselişinde neredeyse tüm yıl boyunca damgasını vuran Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım azaltımı kararı son 10 gün sahneyi siyasi gerginliğe bıraktı. Ancak Fed’in bu kararının Türk ekonomisi ve dolar/TL kuruna yarattığı risk hala canlı. ABD’nin gösterge faizi olan 10 yıllık tahvil faizinin Temmuz 2011’den sonra zirve seviyesi olan yüzde 3,02’ye çıkması dolar/TL kuruna halen canlı olan siyasi riskin yanında çok güçlü bir risk faktörünü de koyuyor. Dahası cuma günü iki buçuk yıllık zirvesine yerleşen ABD 10 yıllık tahvilleri Financial Times’ın Wall Street uzmanları arasında yaptığı ankete göre önümüzdeki aylarda yüzde 3.50’ye kadar yükselebilir.

PARA ÇIKIŞI HIZLANIR

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranlarının dünyadaki sıcak para hareketlerinde önemli etkiye sahip olduğunu vurgulayan ekonomistler bu tahvillerin yüzde 3’ün üstünde kalması durumunda yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisindeki faiz artışından yararlanmak için portföylerini değiştireceğini belirtiyor. Bu durumda özellikle gelişmekte olan ülkeler piyasaları ve altın, büyük yatırımcıların risklerini hedge etme konusunda son yıllardaki çekiciliğini daha da kaybedebilir. Özellikle cari açığı yüksek ülkelerin bu faizlerin yükselmesinden etkileneceğini belirten uzmanlar bu ülkelerdeki sıcak para çıkışında ABD tahvil faizlerinin önemli rol oynadığını söylüyor.

RİSK AZALTILMALI


Cari açığını kısa sürede düşürmesi zor olan Türkiye’nin ABD faizi tehlikesine karşı siyasi riski azaltmanın yanı sıra en önemli silahı enflasyonu düşürmek olacak. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Erhan Aslanoğlu ABD 10 yıllıklarının yüzde 3-3,5 arasında oturması durumunda Türkiye’de siyasi risk azalsa da yüzde 10’u geçen bono faizlerinde düşüşün bir süre daha gerçekleşmeyebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

ABD 10 yıllıkları Türk vatandaşının cebini nasıl etkiliyor?

ABD’li yatırımcılar ABD’de ekonomi güçlendikçe yükselen enflasyon karşısında riskini hedge etmek için ABD tahvil piyasasında yüksek faizler talep ediyor.
Ekonomistlere göre ABD 10 yıllık tahvilin yüzde 3’ü geçmesi ABD dışındaki yatırımcılara da kendi risklerini hedge etmek için cazip gelecek.
Bu durum gelişmekte olan ülkeleri etkiler. Sıcak paranın ABD’ye akması durumunda dolar/TL üzerinde yukarı yönlü baskı yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!