Dolar zıpladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar zıpladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 22:14

Dolar dün 20 Temmuz’da S&P’nin not indirmesinden sonra gördüğü 3.0963 liranın üzerine çıktı ve 3.0973 ile yeni zirvesine ulaştı. Küresel gelişmelerin yanı sıra Başbakan Yıldırım’ın başkanlık sistemi açıklamaları rekorda etkili oldu.

Haberin Devamı

DOLAR, Türk Lirası karşısında en son 20 Temmuz’da 3.0963 lira ile gördüğü tarihi zirveyi yeniledi ve dün 3.0973 liraya kadar yükseldi. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) aralık ayında faiz artırma ihtimalinin oldukça güçlenmesi, doların 5 büyük para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksinin yükselmesi ve tüm gelişen ülkelerde doların değer kazanmasının yanı sıra Türkiye’deki yurt içi gelişmeler de yeni rekorda etkili oldu. Zaten Moody’s’in not kırmasıyla çıkmak zorunda olan yabancı fonlara bir de olağanüstü halin belirsizliği ve Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği için yasal düzenlemenin bir an önce Meclis’e getirileceğine ilişkin açıklamaları eklendi ve dolar dün 3.0973 liraya yükseldi. Oysa dün sabah dolar önceki gün gördüğü 3.0888 lira seviyelerinden 3.0713 liraya kadar gerilemişti. Bankalararası piyasada dün son işlemler 3.0926 liradan yapılırken serbest piyasada dolar günü 3.0860 liradan tamamladı. Borsa İstanbul da güne yükselişle başlamıştı, dolardaki yükselişle birlikte borsa da yönünü aşağıya döndü. Günü yüzde 0.23 düşüşle 77 bin 461 puandan kapattı.

Haberin Devamı

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlık sistemi açıklamasının ardından, gün içinde TL’ye karşı bir düzeltme hareketi yapmış olan TL’nin en başta kazanımlarını sildiği, sonrasında da hızla değer kaybetmeye başladığı görülmektedir” dedi. Doların yeni hareket alanının 3.10 –3.17 lira bandında oluşabileceğini kaydeden Erkan “Dışsal faktörlere de fazla reaksiyon göstereceğiz. Özellikle Donald Trump faktörü veya FED kaynaklı ABD tahvil faizlerinde oynaklık artarsa, TL varlıklarından da çıkış artacaktır” dedi.

DÜŞÜŞ ZOR GÖRÜNÜYOR

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan da doların, FED’in aralık ayında faiz yükseltme ihtimalinin yüzde 70 seviyelerine yaklaşması sonrası küresel olarak değer kazandığını kaydederek “Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi doları güçlendirirken, Başbakan Yıldırım’ın anayasa değişikliği ve başkanlık sistemine yönelik ifadeleri sonrası dolarda yükselişler hızlandı. 3.0750 - 3.0650 lira destek bölgesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yükselişler dolar 3.100 – 3.1150 aralığını test edebilir. 3.0650 seviyesinin aşağısında kapanışlar yaşanmaması halinde yeni bir düşüşten bahsetmek zor olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı rekoru şöyle değerlendirdi: “Moody’s not indirimi, OHAL süresinin uzaması, Suriye operasyonları derken son olarak Binali Yıldırım’ın başkanlık sistemi ile ilgili yaptığı açıklamalar kurda yeni zirve seviyesini görmemize neden oldu. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Musul’a düzenlenecek operasyon ilişkin yaptığı açıklamalar sebebiyle Irak-Türkiye arasındaki ilişkiler iyice gerildi. Yükseliş 3.1145 ve 3.1250 seviyelerine kadar devam edebilir.”

REKORLAR NASIL GELDİ? (Dolar/TL)

- Eski FED Başkanı Ben Bernanke’nin parasal genişlemeyi bitirmesi dolara 2 lirayı aştırdı.

- Eski Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı faizi indirdi, dolar 2.3447 lira ile yine rekor kırdı.

Haberin Devamı

- Yunanistan krizi, euro bölgesi’ni sardı. Yunan Başbakan Aleksis Çipras’ın etkisiyle dolar 2.5070 liraya çıktı.

FED Başkanı Janet Yellen faiz artışları için ihtimali yükseltti, dolar ilk kez 3 lirayı geçti.

- Küresel gelişmelere Başbakan Yıldırım’ın başkanlık açıklamaları 3.0973 liraya yükseltti. 

3.12 LİRA YOLUNDA MI?

ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk de rekorda doların küresel bazda değerlenme sürecinin önemli rol oynadığını belirterek “Kurda yukarı yönlü trend kuvvetli. Görünen tepe noktalarından ilki 3.12 lira seviyesinde. Bu direncin aşılması durumunda kurum olarak yıl başında hedeflediğimiz 3.15’e doğru hareketler hızlanabilir. Bu aşamada 3,06 desteği önemli bir eşik olacaktır. Bu destek üzerinde kalındığı sürece geri çekilmeler alım fırsatı olarak görülebilir dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!