Dolar yeni tarihi zirvesini gördü

Güncelleme Tarihi:

Dolar yeni tarihi zirvesini gördü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2016 19:05

Dolar/TL S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ardından 3.0948'e kadar yükselerek tarihi zirveyi gördü. Euro 3.4065 liraya kadar çıktı.

Haberin Devamı

Dolar/TL, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ardından 3.0948'a kadar yükselerek tarihi zirvesini gördü.

S&P Türkiye'nin yabancı para cinsi kredi notunu bir kademe düşürerek BB'ye indirirken, kredi notu görünümünü de durağandan negatife çevirdi.

S&P açıklamasında darbe girişiminin Türkiye'de siyasi kutuplaşmayı artıracağına, kurumsal kontrol mekanizmalarını zayıflatacağı belirtilerek, "Darbe girişimiyle artan belirsizlik Türkiye'nin dış finansmana ihtiyacı olan ekonomisinde sermaye akışını kısıtlayabilir" denildi.

"TÜRKİYE GÜNEY AFRİKA'NIN ALTINDA"

Nomura Bank Gelişen Ülkeler Direktörü Timothy Ash, “S&P zaten Türkiye notlamasını Moody’s ve Fitch’in notlarından aşağıya çekmişti. Bu şekilde S&P, Türkiye’yi Güney Afrika’nın iki not aşağına koydu ki Türkiye daha iyi durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

S&P’DEN ANİ VE SÜRPRİZ NOT AKSİYONU...
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, karar sonrasında geçtiği notta, “Yatırım yapılabilir” seviyede olmadığımız ve Hazine’nin anlaşması bulunmayan kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye indirdi ve görünümünü de negatif olarak belirtti. Hafta sonunda Türkiye’de yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından hemen Pazartesi sabahı açıklama yapan S&P, son politik gelişmeler ışığında ekonomik göstergelere olabilecek olası etkileri izleyeceklerini belirtmekle beraber herhangi bir not indirimi sinyali vermemişti. Piyasa Moody’s’den darbe beklerken, S&P’nin not aksiyonu oldukça ani ve sürpriz oldu. Alınan karar elbette beklenmiyordu ve haliyle piyasaya etkisi oldukça negatif olacaktır. Dolar/TL’nin iki gün üst üste test ettiği 3,06 bölgesi aşıldı ve kur tarihi zirve seviyesini yeniledi. Eylül 2015’te 3,0748 olan zirve 20 Temmuz 2016 itibarıyla 3,08 olarak güncellenmiş durumdadır. Bu durumu vurguluyor olmamızın nedeni ise; darbe girişimi ile beraber oluşan kaos ile yenilenmemiş zirvenin sonraki günlerde olumsuz yabancı raporlar ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklama ve aksiyonları sonrasında yenilenmiş olmasıdır” dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!