Dolar yeni güne böyle başladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar yeni güne böyle başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 09:41

Dün tarihi zirve olan 3.30 seviyesine yaklaşan dolar/TL, bugün güne 3.28 seviyesinden başladı. Kur saat 9.36 itibari ile bankalararası piyasada 3.2800 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından ABD Hazine tahvil faizlerinde görülen sert yükseliş ve dolarda global bazda değerlenme TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Dolar/TL dün tarihi zirve olan 3.30'a yaklaşırken, 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 11 seviyesini aştı.

Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından geçen hafta illikit işlemlerde ilk tepki olarak yeni zirve olan 3.30'u test eden bu sabah saat 09.09'da 3.2595/3.2619 seviyesindeydi. Dolar/TL bugün 3.2985'e kadar yükseldikten sonra dün günü 3.28 civarında tamamladı. Dolar/TL, bu sabah saat 09.06'da 3.2805/3.2810 seviyesinde işlem görüyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ VERİLERİ

Veri gündeminin yoğun olduğu bugün yurtiçinde bugün saat 10.00'da Ağustos ayı işsizlik verisi, saat 11.00'de Ekim ayı bütçe dengesi açıklanacak.

Haberin Devamı

Öte yandan Hazine bugün 22 Eylül 2021 itfalı altı ayda bir yüzde 4.60 kupon ödemeli beş yıllık sabit kuponlu tahvil ile 20 Nisan 2022 itfalı altı ayda bir kupon ödemeli değişken faizli tahvili yeniden ihraç edecek.

Yurtdışında ise saat 10.00'da Almanya GSYH, saat 12.30'da İngiltere TÜFE, saat 13.00'de Euro bölgesi GSYH ve Almanya ZEW endeksi, saat 16.30'da ABD New York Fed imalat endeksi, ABD perakende satışlar ve çekirdek perakende satışlar verileri açıklanacak.

ABD TAHVİLLERİNDEKİ HAREKET TAKİP EDİLECEK

Bir bankacı, "ABD Hazine tahvillerindeki hareketi izlemeye devam ederiz. Bütün piyasalar oraya paralel hareket ediyor. Bugün haftanın veri anlamında en öne çıkan günü ama zaten Fed'den Aralık'ta faiz artırım beklendiği ve fiyatlandığı için piyasaya çok etkisi olmayabilir. İçeride ise Hazine ihalelerine gelecek talebe bakarız. Dolar/TL'de 3.30 direnci izleniyor, gün içinde yeniden test edilir mi önemli" dedi.

Bankacı küresel olarak faizlerin yükseldiği ve belirsizliğin arttığı bir ortamda dün ihalelere gelen talebin zayıf kaldığını belirtti. ABD tahvil faizlerindeki sınırlı da olsa gerileme nedeniyle bugün ihalelere biraz daha fazla talep gelebileceğini ancak faiz yükselişlerine karşı koruması nedeniyle değişken kuponlu tahvile daha fazla ilgi olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

PİYASALARIN GÜNDEMİ SİYASİ GELİŞMELER

Dış gelişmelerin yanı sıra içeride siyasi gelişmeler de piyasaların ana gündemini oluşturuyor. AKP'nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifini hafta başında MHP'ye sunması ve uzlaşı sağlanması halinde hafta sonuna doğru TBMM'ye sunması bekleniyor.

Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden tepki çekiyor.

Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmelerinin durmasına yönelik gelişmeler de piyasada baskı yaratıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye ile müzakerelerin durdurulması çağrısında bulunan Avrupa Birliği yetkililerini eleştirerek, "yıl sonuna kadar sabredilmesi, sonra da AB ile müzakereler konusunda millete gitme" çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği dışişleri bakanları ise dün yaptıkları bir açıklamada Türkiye'nin darbe girişimini desteklediğini öne sürdüğü kesimlere karşı operasyonlarını eleştirirken, Avusturya'nın Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin askıya alınması önerisi yeterli desteği bulmadı.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 11.06, valörde yüzde 11.14'e kadar yükseldikten sonra saat 1711'de son işlemde yüzde 11.04 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvil Şubat ayından bu yana ilk kez bugün yüzde 11 seviyesini aştı.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta saat 1711'de son işlemde yüzde 10.09 seviyesindeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!