Dolar toparlanacak

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta FED’in yaptığı 50 baz puanlık faiz indiriminin sonrasında gelen açıklamalar FED’in sadece geçici likidite sıkıntısından endişelendiğini değil aynı zamanda ekonomide oluşabilecek aşırı yavaşlamalara karşı önceden önlem almak üzere tepki verebileceğini ve bu yüzden de önümüzdeki aylarda başka faiz indirimlerinin olabileceğini gösterdi. Eğer Eurodolar faiz kontratlarına ve FED Fund faiz vadeli kontratlarına bakılırsa bu yıl dahil önümüzdeki yıl da yeni faiz indirimlerinin yolda olduğu konusunda piyasanın beklentileri güçlü.

Bu hafta içinde Doların belirgin bir şekilde hareket etmesini sağlayacak veriler var ama verilerin çok ve karmaşık olabilecek olması yukarı yönlü volatilitenin azalabileceği fikrini daha güçlü tutuyor. Özellikle bu kadar gerilemeden sonra Doların daha da değer kaybetmesi için daha belirgin ve açık sinyallerin gelmesi gerekiyor. Bu nedenle Doların bu hafta içinde gerilemesi için nedenler artıyor.

Haberin Devamı

Bu arada durumu bir de Euro tarafından değerlendirecek olursak, Euro’nun yükselişine bağlı olarak son zamanlarda Avrupa’dan gelen satın alma müdürleri endekslerinin ve perakende sektörünün belirgin bir şekilde yavaşladığını gördük. Bu hafta içinde IFO beklentiler ve bugünkü durumu yansıtan endekslerin olumsuz gelmesi durumunda Avrupa'nın da faizlerinde gerilemeler olabileceği beklentisi büyük fonların Euro / Dolar paritesinde kar satışlarına neden olabilir. Bu da Euro / Dolar paritesinin hafta içinde 1.40’ın altına gerilemesi demek olur.

Bugün ABD’den belirgin bir veri açıklaması yok. Avrupa’dan da bir açıklama gelmeyecek ama doların kritik seviyelerde duruyor olması, gelebilecek her türlü açıklamaya tepki verebileceğini gösteriyor. Ama yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı bugün yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir ancak her zaman dediğim gibi bu tür kritik piyasalarda karı da zararı da kısa tutmalı.

Altında kar satışı gelebilir

Artık asıl soru enflasyon değil, altının bir emtia değil de, bir para birimiymiş gibi ne kadar hareket edeceği çerçevesinde gelişiyor. Dolar faizlerindeki gerilemelerle birlikte doların gerilemesi, dolar bazında fiyatlanan altının ister istemez göreceli olarak yükselmesini sağlamıştı. Ardından faizlerdeki gerilemelere karşın üretkenlikteki azalma ihtimalinin belirginleşmesi altına destek verirken, şimdi de Euro faizlerinde de gerilemelerin gerçekleşmesi, altının düşüşünü zora sokabilecek gelişmeler aslında.

Haberin Devamı

Bu durumda piyasa şunu sorabilir: "Enflasyonun yükseliş beklentileri ile alımlarımı artırmalı mıyım, yoksa son haftalarda 60 Dolar birden yükselen altını şimdilik satıp kar mı almalıyım?"

Doların yükselebileceği bir ortamda, enflasyon verileri de zaten düşük geliyorsa, bence bu hafta içinde fonlar kar realizasyonu yapabilir ve bu da altının ilk etapta 722 Dolar seviyelerine kadar gerilemesine neden olabilir. Ancak bu arada şunu da belirtmekte fayda var ki eğer hafta içinde 740 doların üzeri kırılırsa o zaman gerileme hareketi gelmeden önce piyasa 752 doları test edebilir.

Petrolde düşüş uzak değil

Petrol stoklarının azalmaya devam ettiği bir dönemde petrol arzını etkileyecek faktörlerin bir arada olması, petrol talebinin en az olduğu dönemde bile fiyatların yükselmesine neden oluyor. Öncelikle Nijerya’da yaşanan grev gerginliği ve Meksika Körfezi civarındaki kasırga hareketleri petrolün arzını ve işlenmesini yavaşlattığı ve belirsizliğe soktuğu için petrol fiyatları oldukça gergin bir ortam içinde oluşuyor. Ancak gerçeklere bakacak olursak artık petrol fiyatının 80 Dolar ve üzerinde olması spekülatif olmaktan öteye gitmiyor çünkü gerçek anlamda hem talep az, hem de arzı etkileyebilecek durumlar henüz gerçek olmaktan öte sadece beklenti.

Haberin Devamı

Ben petrol fiyatlarındaki gerilmenin petrol stoklarındaki bu hafta yaşanması muhtemel yükselişle düşebileceği tahmin ediyorum. Bir de duruma benzin fiyatları açısından değerlendirdiğimizde benzin fiyatlarındaki gerilemeler de petrol fiyatlarını aşağıya davet eder nitelikte.

Okan Aybar / Anatolia Capital

Yazarın Tüm Yazıları