Dolar/TL güne düşüşle başladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar/TL güne düşüşle başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2016 09:59

Dolar/TL güne düşüşle başlayarak 3,09'un altına geriledi. Dolar dün ise, dalgalı bir seyir izlemesinin ardından günü 3,0959'dan tamamladı.

Haberin Devamı

Dün, yatay bir başlangıç yapan dolar/TL, 3,0864 - 3,1121 aralığında dalgalı bir seyir izlemesinin ardından günü 3,0959'dan tamamladı.

Bugüne düşüşle başlayarak 3,0886 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, saat 09.40 itibarıyla 3,0895'ten alıcı bulurken, euro/TL yatay seyirle 3,4063, sterlin/TL Yüzde 0,4 artışla 3,7840'tan işlem görüyor. 

Analistler, yurt içinde veri akışının zayıf olduğunu, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin takip edileceğini belirterek, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu nedeniyle jeopolitik risklerin de gündemde olduğunu kaydediyor.

Teknik açıdan, dolar/TL'nin, 3,10 - 3,11 aralığının önemli direnç olarak öne çıktığını kaydeden analistler, 3,0750'nin destek konumuna geldiğini, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 3,05'in gündeme gelebileceğini tahmin ediyor. 

Haberin Devamı

IŞIKFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, içeride yaşanan gelişmelere ek olarak, Fed'in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin artmasının, doları güçlendirdiğine işaret etti. Nalbantlı değerlendirmesinin devamında şunları kaydetti:

DOLARI ETKİLEYEN GELİŞMELER

Biz kurda yeni zirveler görürken bütün para birimleri de dolara karşı değer kaybediyor. Moody’sin not indirimi sonrası fon çıkışları devam ederken, jeopolitik tarafta Musul operasyonu siyasi tarafta ise Başkanlık sistemi ve yeni anayasa belirsizliği doların TL üzerindeki baskısını artırıyor. Ekonomi tarafında ise reformlar hızlandırılsa da gelen veriler pek iç açıcı değil. Yıllık cari açık yeniden 30 milyar doların üzerine yükseldi. Enerji fiyatlarının olumlu katkısının azalması ve turizm gelirlerinin düşük seviyelerde kalması yılın geri kalanında daha yüksek cari açık görmemize neden olacak. Büyüme tarafında beklentiler aşağı yönlü revize edildi. Sanayi üretiminde son üç ayın ortalaması önceki üç aya göre hala daha düşük seviyede.

Dolar/TL güne düşüşle başladı

SON 5 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

 

Haberin Devamı

İşsizlik ise yüzde 10.7 ile 5 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Sanayi üretimi Eylül ayında da daralma sergilerse yüzde 3.2 olan büyüme beklentisi gerçekleşmeyebilir.Kurdaki yükseliş en çok döviz borcu olan şirketleri vuracak. FED faiz atışları borçlanma maliyetlerini yükseltecek ve Türk şirketlerinin borçlarını çevirememe riski tekrardan gündeme oturacak. Kısa vadeli refinansman riski düşük. Böyle bir senaryoda, 2017’ye kadar vadesi dolan dış borçların yüzde 70’i kısa vadeli yabancı para cinsinden varlıklarla kapatılabilir.

ZORLU BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ

Zorlu bir dönemden geçiyoruz. TL’de kısa vadeli geri çekilmeler olsa da 3.10-3.35 arası ciddi miktarda alım opsiyonu mevcut olması kurda daha yüksek seviyeler görme olasılığımızı güçlendiriyor. Yılsonuna doğru önce 3.20 sonrada 3.30-3.35 bölgesini görebiliriz. 2017 yılı içerisinde ise kurda 3.75 seviyesi görülebilir. Tabi burada içeride yaşanan gelişmelerin yanı sıra FED’in faiz artışını hangi seviyede sonlandıracağı da önem taşıyor." 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!