Dolar/ TL 3.53 seviyesini gördü

Güncelleme Tarihi:

Dolar/ TL 3.53 seviyesini gördü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 10:03

Yeni güne 3.57 seviyesinden başlayan dolar fiyatları, ABD'de perakende satışlarının haziran ayında azalması sonrasında sert bir düştü. Dolar kuru en düşük 3.5330 seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Güne 3.57 seviyelerinden başlayan ve sonrasında 3.56 seviyelerinde dengelenen dolar/TL, ABD perakende verisinin ardından sert bir düşerek en düşük 3.5330 seviyesini gördü. Dolar kuru saat 16.04 itibarıyla 3.5400 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise 4.0565 seviyesinde işlem görüyor.

Gelişmiş ekonomilerde faizlerin yükseleceği beklentisiyle dolar/TL'yi bir haftada 3.50'li seviyelerden 3.65'e yaklaştıran satış baskısının ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Janet Yellen'ın açıklamalarıyla terse dönmesiyle birlikte dolar/TL gerilediği 3.57 civarında yatay bir seyir izlemeyi sürdürüyor.

Nisan ortasından beri genel olarak 3.50 civarında seyreden dolar/TL'de geçen hafta Pazartesi günü başlayan satış baskısı Çarşamba günü itibarıyla terse döndü ve TL 24 saatte dolar karşısında yüzde 2'yi aşkın değer kazandı. Bu değer kazancında Yellen'in konuşması sonrası ABD'nin sıkılaştırma adımlarının "oldukça yavaş" gerçekleşeceği beklentisi belirleyici oldu.

Haberin Devamı

ABD'DE PERAKENDE SATIŞLARI DÜŞTÜ
ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, perakende satışlar yüzde 0,2 düştü. Piyasaların beklentisi de yüzde 0,1 artış olacağı yönündeydi. Mayıs ayında da revize verilerle yüzde 0,1 düşüş gerçekleşmişti.

Perakende satışlar, ABD'de ekonomik aktivitenin üçte ikisini oluşturduğu için ekonomiye yön verilirken yakından takip edilen veri konumunda bulunuyor.

DOLARDA AŞAĞI YÖNLÜ EĞİLİM SÜRÜYOR

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Fed Başkanı Yellen’in konuşmaları sonrasında iyimserliğin bugüne de yayıldığı söylenebilir. Yellen’in açıklamalarından Fed’in parasal sıkılaşma konusunda aceleci olmayacağı sonucu çıkaran piyasalarda USD hareketinin küresel bazda soğuması neticesince EM’ler de de iyimser seyir gözlenmektedir ve bu durum Türk finansal varlıklarının görünümünü de pozitif yönde etkilemektedir. Bu EM momentumu sabah saatleri itibariyle de devam etmektedir. Bu kapsamda USDTRY’de de 3,56 seviyelerine kadar gerileyen seyir, aşağı yönlü eğilimini sürdürmektedir" dedi.
Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: ABD ve Alman faizlerinde TRY’nin carry trade avantajını nötralize edecek kadar ciddi bir yukarı hareket olmazsa, 3,58 altında kalıcılık olduğu sürece 3,54 hareketi beklemeye devam ediyoruz. Verilerin yaratacağı hareketlilik sonrasında dengenin 3,58 üzerinde oluşması ise TRY adına riski artıracaktır.

Haberin Devamı

TAHVİL BONO PİYASASI
TL cinsi tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.71, iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.49 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!