Dolar/TL 3.50 seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Dolar/TL 3.50 seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 10:57

Dolardaki küresel zayıf seyirle kur 3.50'nin hemen üzerindeki seyrini sürdürüyor; küresel piyasalar, jeopolitik gelişmeler izleniyor.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Haziran'dan sonra seri faiz artırım ihtimalini neredeyse ortadan kaldıran gelişmelerle dolar zayıf seyrini sürdürürken, dolar/TL de 3.50'nin hemen üzerinde seyretmeye devam ediyor.


Dolar/TL hafta başında en son 19 Aralık'ta gördüğü 3.50'nin altını test ettikten sonra bu seviyelerde kalıcı olamadı ve 3.50 üzerinde küresel piyasalara paralel dalgalı bir seyir izledi. Dün günü 3.5150 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah güne 3.5181 seviyesinden başladı. Dolar kuru saat 9.38 itibarıyla 3.5150 seviyesinden işlem görürken, euro/TL aynı saatlerde 3.9619 seviyesindeydi.

Piyasalar içeride siyasi gelişmeleri dışarıda ise küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmeleri takip ediyor.

YATIRIMCI BÜYÜK POZİSYON AÇMAKTAN KAÇINIYOR
Yatırımcılar aralarında İngiltere'deki parlamento seçimleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) daha sıkı bir tutum takınması muhtemel para politikası kararı ve FBI eski başkanı James Comey'nin Senato'nun sorularına vereceği cevapların bulunduğu yoğun Perşembe günü öncesinde büyük pozisyon açmaktan kaçınıyorlar.

Haberin Devamı

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi 9 Kasım'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 96.515'in hemen üzerinde seyrediyor.
Bankacılar doların küresel zayıf seyrini sürdürmesi nedeniyle dolar/TL'nin yönünü yukarı çevirmesini öngörmüyorlar. Ancak kurda 3.50 altında kalıcı bir seyir için de yeterli neden görmüyorlar.
Bankacılar enflasyondaki yüksek seyir, olası bir kabine revizyonu, jeopolitik riskler nedeniyle kurda 3.50'nin altından başta kurumsal olmak üzere döviz talebi görmeyi bekliyorlar ve bu seviyenin altında kalıcılık için yeterli gelişmenin oluşmadığını belirtiyorlar.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER İZLENİYOR
Diğer taraftan piyasalarda, Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinin İran'ı ve İslamcı grupları desteklediği suçlamasıyla Katar ile ilişkileri kesmesi ardından bölgedeki gelişmeler izleniyor.

Her ne kadar ekonomi yönetimi sorunun Türkiye'ye makro bir etkisini beklemese de piyasalar sürecin nasıl ilerleyeceğini ve bölge ülkelere bunun bir yansıması olup olmayacağını yakından izliyor. Ancak henüz fiyatlamalara yansıyan bir olumsuzluk bulunmuyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dün akşam yaptığı açıklamada Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinin ilişkilerini kestikleri Katar'a yönelik yaptırımları doğru bulmadığını, Türkiye'nin Katar ile ilişkilerini geliştirerek sürdüreceğini söyledi.

Haberin Devamı

TAHVİL BONO PİYASASI
Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.39 valörde son işlem ise yüzde 10.34 oldu. Öte yandan iki yıllık yeni gösterge olan 15 Mayıs 2019 itfalı tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.99 seviyesiydi

 

BAKMADAN GEÇME!