Dolardaki düşüşün nedeni ne?

Güncelleme Tarihi:

Dolardaki düşüşün nedeni ne
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2015 16:25

Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle satış baskısı altında kalan ve geçen hafta dolar karşısında yüzde 3'ün üzerinde değer kaybeden TL, dün olduğu gibi bugün de kâr satışlarıyla aşağı yönlü seyrine devam ediyor. Uzmanlar, doların bugünkü düşüş hareketinin belli başlı nedenlerin bir araya gelmesinden kaynaklandığına işaret etti. TL'nin değerlenmesi, borsada yükseliş getirdi. Borsa İstanbul günü yüzde 2 değerlenerek kapattı.

Haberin Devamı

Cuma günü 2.93'ü aşan, ardından dün 2.90'ın altını test eden dolar/TL bugün de aşağı yönlü bir seyir izledi ve saat 17.05 itibarıyla 2,8780 seviyesine geriledi.

Euro/TL ise 3.0594/3.0614 seviyesinde.

Dolar, son dönemde 2 Kasım’da 2,7582’yi görmüş sonrasında yine yükselmişti. Rusya uçağının düşürülmesi öncesinde yine düşüş eğiliminde olan dolar, 20 Kasım’da 2,8158 seviyesini görmüştü.

DOLAR NEDEN DEĞER KAYBEDİYOR?

Uzmanlar,  doların değer kaybında tek bir neden olmadığını, birkaç nedeninin düşüşü desteklediğini söyledi.

Finans Invest Kıdemli Analisti Serdar Pazı, "Dolarda Avrupa Birliği sürecinin ilerlediği yönünde gittiği beklentisi var, petrolün düşük gitmesi ve Fed belirsizliğini azalması ve Rusya ile ilişkilerin iyiye gideceği yönünde beklentiler var. Yılı biraz daha iyi noktada kapatması. Buradan çok daha fazla TL'de değerlenme görmeyiz ancak. Türk Lirası'nın bundan sonra da 2.85-2.90 bandından hareket etmesi ve yılsonun bu seviyelerde kapatmasını bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, “TL'de bir kazanım süreci var. Uçak krizi öncesinde dolar 2,81'di. Uçak krizi yaşandı kur 2,94'e kadar yükseldi. Bu süredeki önemli şey, işlerin sınırınn belirlenmesi. İşlerin sınırı nedir, ekonomik bir savaşsa biz bunun ne olduğunu biliriz ama her an kötü haber olasılığı olursa biz bunun hesabını kitabını yapamayız. aslında bu iş Paris İklim zirvesi sonucu oluştu. Kısa vadede Rusya ile ilgili bir çözüm bölünmüyor. Ancak bugün Obama konuştu burada belirli şeyleri netleştirdi. Ekonomik yaptırımlar çok fazla canımızı sıkmaz. AB'ye yaptığımız ihracat yüzde 10 artıyor. Biz AB'de işler kötüye gittiği için diğer yönlere kaymıştık. İran'da yaptırımlar kalkacak mesela, o pazarı doldurabiliriz. yeterli uçak olayı sadece onunla sınırlı kalsın. Tek parti ile gelmedik. Yurtdışında da genişleme yaşanıyor” diye konuştu. 

 

Dolardaki düşüşün nedeni ne

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'NİN AB'YE YAKLAŞMASI ETKİLEDİ"
Reuters'a konuşan bir bankanın döviz masası müdürü, "TL'deki iyimserlik geçen haftaki sert satışların bir sonucu. TL hâlâ bir hikaye potansiyeli taşıyan nadir para birimlerinden biri. Ancak bu iyimserlikte TL'yi daha da öne çıkaran gelişmekte olan para birimleri arasında bugün de en iyiler arasında yer almasını sağlayan önemli bir konu ise Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması" dedi.

MOODY'S, ECB VE ABD VERİLERİ İZLENECEK
Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi ise hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası bir gevşeme adımı, ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

Yatırımcılar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 bazlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.

BORSA GÜNÜ YÜZDE 2 YÜKSELİŞLE KAPATTI
Rusya ile Türkiye arasındaki gerilimle bir süredir satışların yaşandığı hisse senetleri piyasası, bugün TL'nin değer kazanmasının da desteği ile toparlanarak yüzde 2.06 yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!