Dolar fiyatları hareketlendi

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları hareketlendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2017 09:53

Fed Başkanı Yellen'in açıklamaları ve Fitch'in Türkiye değerlendirmesi dolar fiyatlarında yukarı harekete neden oldu. Kur en yüksek 3.8316 seviyesini gördü. TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde 300 milyon dolar verdi.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın dün ABD'de bu yıl faizlerin hızlı bir şekilde artabileceği sinyalini vermesinin ardından dolar/TL yükseldi. Kur, Fitch'in Türkiye değerlendirmesiyle yukarı yönlü hareketini sürdürdü. Dolar/TL, saat 15.36 itibari ile gün içi en yüksek seviyesi olan 3.8316 TL'yi gördü. Dolar, saat 16.53 itibari ile 3.8287 seviyesinden işlem gördü.

MERKEZ BANKASI SWAP İHALESİ YAPTI

Merkez Bankası (TCMB) bankacılar arasında swap olarak da anılan ve dün başlattığı TL depoları karşılığı döviz depo ihalesinde 1 hafta vadede yaklaşık 300 milyon dolar verdi.

İhaleye 327 milyon dolarlık teklif gelirken TCMB, TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranını yüzde 8.5, dolar faiz oranını yüzde 0.75 olarak belirledi.

Merkez Bankası önceki gün internet sitesinden yaptığı açıklamada, TL depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verdiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verilmiştir" denilmişti.

Bankacıların pratikte bir swap işlemi olarak adlandırdıkları bu adım TCMB'nin bankalara TL karşılığı önceden belirlenmiş bir vadede döviz sağlaması, vade sonunda da ilgili miktarların yeniden iadesi olarak biliniyor.

YELLEN'DAN 'FAİZ' MESAJI

Yellen, ABD'de tam istihdama yaklaşılması ve enflasyonun da yüzde 2'lik hedefe doğru yol almasından dolayı Fed için faizleri kademeli olarak artırmanın "mantıklı" olacağını söyledi.

Açıklama sonrası dolarda görülen küresel değer kazancına paralel dolar/TL de yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!