Dolar kritik toplantı öncesi geriledi

Güncelleme Tarihi:

Dolar kritik toplantı öncesi geriledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2016 14:00

Dolar/TL gelişmekte olan piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra Merkez Bankası'nın (TCMB) yarınki toplantısında faizleri sabit tutacağına yönelik artan beklentilerle geriledi.

Haberin Devamı

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, son olarak ise Yiğit Bulut'un açıklamaları TCMB'nin bu ay faiz indirimini pas geçebileceği beklentisi oluştururken, TL'nin gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performans gösteren para birimlerinden biri olmasına neden oluyor.

Reuters'ın Cuma günü yayınlanan anketinde 14 kurum koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim beklerken, bir katılımcı sabit kalmasını bekliyordu.

BusinessHT'de yer alan bir habere göre Cumhurbaşkanı danışmanı Yiğit Bulut ihtiyaç duyulması durumunda Merkez Bankası'nın bu ayı pas geçebileceğini belirtti.

Habere göre Bulut, "Merkez Bankası çok uzun zamandır koridoru daraltıyor, faiz indiriyor. Merkez Bankası bunu bizden çok daha iyi bilir... Eğer küresel ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa, Merkez Bankası onu yapar. Bu ay pas geçmesi gerekiyorsa Merkez Bankası pas da geçer. Merkez Bankası illa da koridoru daraltacak, faiz düşürecek diye bir spekülasyon yaparak kur üzerinden spekülatif gelir elde etmek isteyenlerin balonu ellerinde patlasın diye söylüyorum bunları" dedi.

Haberin Devamı

"FAİZ KARARLARI OTOMATİĞE BAĞLANMAMIŞ"

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de Cuma günü dolar/TL için 3 seviyesinin bekledikleri ve stabilite kazanmasını istedikleri bir seviye olduğunu belirtirken, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararlarını otomatiğe bağlamış olmadığını söylemişti.

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, "ABD'de dün çekirdek enflasyonun beklentilerden düşük açıklanmasıyla bugün gelişmekte olan piyasa para birimleri dolar karşısında olumlu bir seyir izliyor. Diğer yandan, Yiğit Bulut'un açıklaması TCMB'nin yarın beklemede kalacağına dair beklentilerin artmasına neden oluyor. Bu nedenle lira bugün rubleden sonra dolar karşısında en iyi performans gösteren gelişmekte olan piyasa para birimi konumunda" dedi.

Bu sabah saat 08.57'de ise 3.0924/3.0930 seviyesinde olan dolar/TL TRYTOM=D3 , 3.0744'e kadar geriledikten sonra saat 12.43'te 3.0761/3.0769 seviyesinde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!