Dolar yönünü aşağı çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Dolar yönünü aşağı çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2017 09:21

Dolar/TL 3.55'in hemen üzerinde, küresel piyasalar ve AKP kongresi ardından kabine revizyonuna gidilip gidilmeyeceği izleniyor.

Haberin Devamı

Gelişmekte olan ülke para birimleri geçen hafta ABD'de artan siyasi belirsizliklerin küresel risk iştahının azaltmasıyla baskı altında kalırken aynı etken bu hafta doların küresel bazda sert değer kaybına neden olarak dolar/TL'nin aşağı yönlü bir seyir izlemesine neden oluyor.

Bankacılar, iç piyasada ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2.5 yıl aradan sonra Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) olağanüstü kongresinde yeniden genel başkan seçilmesinin ardından kabinede bir değişikliğe gidip gitmeyeceğini yakından izliyor. 

Reuters'ın bu ay içerisinde yetkililerin görüşlerine dayandırarak yaptığı haberde, Erdoğan'ın AKP kongresi sonrasında hükümette de ciddi bir değişikliğe gidebileceği belirtilmişti.

Dolar Washington'da devam eden ve ABD'nin ekonomi politikalarına olan güvenin eksilmesine yol açan siyasi kriz nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump'ın federal bir soruşturmayı engellediği iddia edilirken, bu durum Trump'ın vaad ettiği ekonomik büyümeyi destekleyici politikaların gerçekleşmesini tehlikeye atıyor.

Doların altı büyük para birimine karşı seyrini gösteren dolar endeksi .DXY 11 Mayıs'ta 100 seviyesine oldukça yakın seyrederken kısa sürede 97 seviyesinin altına inerek doların sert bir değer kaybı yaşadığına işaret etti.

Dolar endeksi yaklaşık 6 ayın en düşük seviyesinde seyrederken benzer şekilde euro/dolar paritesi 6.5 ayın zirvesi olan 1.1263 seviyesine yakın seyrini sürdürüyor.

Euro, Almanya Başbakan Merkel tarafından yapılan "çok zayıf" nitelemesinin ardından dolar karşısında altı ayın zirvelerine yakın seyrederken, sterlin İngiltere'nin Manchester kentinde meydana gelen ve terör saldırısı olduğundan şüphelenilen patlamanın ardından yen karşısında değer kaybetti.

İç piyasalarda bugün TCMB tarafından açıklanacak Mayıs ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı takip edilirken Hazine'nin düzenleyeceği kısa vadeli bono ihalesi de izlenecek. Ancak veri ve ihalenin piyasalarda etkili olması beklenmiyor.

Gelişmekte olan para birimleri ABD'ye yönelik siyasi endişelerle her iki yönlü sert dalgalanıyor. Bankacılar bu gelişmelerin küresel piyasaları nasıl bir sonuca gideceğini izlerken henüz fiyatlamaların net olarak yapılamadığını belirtiyorlar. Bu nedenle ABD'de yaşananların gelişmekte olan ülke para birimlerine yansıması ise iki yönlü sert dalgalanmaları beraberinde getiriyor. TL ise gelişmekte olan ülke para birimlerindeki hareketi neredeyse birebir yansıtıyor, bu dönemde negatif ya da pozitif ayrışma gözlenmiyor.

Haberin Devamı

ABD'ye ilişkin siyasi endişelerle 18 Mayıs Perşembe günü 3.6415'e kadar yükselen dolar/TL dün dolardaki değer kaybı ile günü 3.56 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise anlamlı bir değişim göstermeyerek saat 0843'te 3.5630/3.5668 seviyesinde işlem gördü.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.7850/3.7892, euro/TL ise 4.0069/4.0108 seviyesindeydi.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.71, valörde son işlemde yüzde 10.69 seviyesindeydi. Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 11.53 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.51 oldu.

BAKMADAN GEÇME!