Dolar fiyatları hareketlendi

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları hareketlendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 09:28

Dolar fiyatları, ABD istihdam verisi sonrası Fransa seçimlerinin de desteğiyle güne düşüşle başlarken, ilerleyen saatlerde yükselişe geçerek 3.55 seviyesinin üzerini gördü.

Haberin Devamı

ABD tarımdışı istihdam verisi sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış baskısının azalması sonrası hafta sonu Fransa seçimlerinin de desteğiyle dolar/TL güne düşüşle başladı. Dolar kuru sonrasında yükselişe geçerek en yüksek 3.5585 seviyesini gördü. Dolar fiyatları saat 13.51 itibarıyla 3.5580 seviyesindeydi. Euro/TL ise aynı saatlerde 3.89 civarında işlem görüyor.

EURO 6 AYIN ZİRVESİNDE

Euro, Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini merkez aday Emmanuel Macron'un kazanmasının ardından dolar karşısında altı ayın zirvesine çıktı ABD borsaları ise endeks vadeli işlemleri ise rekor kırdıktan sonra geri geldi.

DOLARDA YÖN NERESİ?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Piyasalarda gerçekleşen fiyatlamaların küresel konjonktüre bağlı fiyat hareketlerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bu noktada avantajımıza olan durum ise, hafta sonundan bu yana ek olumsuzluk yaratacak bir gelişmenin meydana gelmemiş olmasıdır (S&P’nin kredi notunu teyit etmesi, Macron galibiyeti, olumlu sanayi üretimi verisi). Ancak yine spesifik verilerin değil, geniş resimdeki durumun fiyatlandığını ve USD’nin küresel piyasalarda güçleniyor olmasının etkisini görüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Erkan şöyle devam etti: "TL’nin görece iyi seviyelerde kalmasını sağlayan etmen, piyasa fonlamasının yüzde 12’ye dayandırılmış olması. Merkez Bankası’nın ek sıkılaşma önlemleri ve piyasa fonlama oranını yukarı çekiyor olması TL’ye de bir direnç veriyor. Ancak bunun bir süre sonra konjonktürel fiyat baskılarının önüne geçmesinin zor olacağını düşünüyorum. Fed, faiz artırımları konusundaki algıyı geçtiğimiz Çarşamba kırdı. Fed opsiyonları Haziran ihtimalini yüzde 100 oranında fiyatlarken, bu durum da genel olarak EM piyasaları üzerinde bir satış baskısı yaratmaktadır. TL halen bu gibi gelişmelere karşı en dayanıksız enstrümanlar arasında başta gelmektedir. Bu yüzden kurlarda ana fiyat baskılarının yukarı doğru olmaya devam edeceğini düşünüyorum. EURUSD paritesinde yükseliş, Macron galibiyeti sonrasında uzun ömürlü olmadı, çünkü önceden bu iyimserlik fiyatlanmıştı. Pariteye ilk işlemlerde gelen alımlar ilk duygusal tepkilerden ibaret oldu ve şu anda ibre USD’den yana. EURUSD paritesinin 1,10 üzerinde kalamaması USDTRY paritesini de 3,60’lara doğru çekecektir.

Haberin Devamı

USD’deki momentum açısından bu hafta ABD’den gelecek olan TÜFE ve perakende satışlar verileri büyük önem taşıyorlar. Hem manşet, hem de çekirdek veride Nisan ayında yüzde 0,2’lik artış bekleniyor. Böylece manşet TÜFE yüzde 2, çekirdek TÜFE de yüzde 2,3 olacak. Perakende satışlarda da Nisan ayında manşet veride yüzde 0,6, çekirdek veride yüzde 0,5 artış beklentisi var. Beklentilerin üzerinde veya beklentilere paralel veriler yine USD pozitif bir momentum yaratacaktır. Verilerde önemli bir zayıflık olmazsa piyasa da USD varlıklarında kademeli bir şekilde Haziran faiz artırımı + Eylül ve Aralık faiz artırımları ihtimalini fiyatlar. ABD tahvil getirilerinde oluşacak yukarı doğru hareketin ivmelenmesi, kurların da hızla yukarı gitmesine neden olur."

BAKMADAN GEÇME!