Dolar fiyatları güne böyle başladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları güne böyle başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2016 09:20

Lokal ve yabancı döviz satışları, global piyasalar ve kur tarafına yönelik tedbir içermemesi nedeniyle piyasaları tatmin etmeyen EKK açıklamaları ile dün gün içinde sert dalgalanma kaydeden dolar/TL bu sabah 3.44 civarında hareket ediyor.

Haberin Devamı

ECB ve EKK kararlarının da açıklanmasının ardından gündemin nispeten daha sakin olduğu bugün yurtiçinde açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, ABD'de saat 1800'de Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak.

AHL Forex notunda ECB kararı ile güçlenen doların, dolar/TL'yi yukarı çektiği; EKK kararlarının ise kısa vadeli olarak kurdaki yükselişleri desteklediği belirtildi.

GERİ ÇEKİLME İSTEĞİNİ GÖSTERİYOR

Bugün önemli bir veri akışının olmadığı belirtilen notta, "Dolar/TL teknik olarak incelendiğinde paritenin kısa vadeli yükselen kanalı aşağı yönlü kırdığı görülmekte. 3.40 altına geçilmesi geri çekilme isteğinin devam ettiğini gösterirken, 3.35 ise ana destek olarak izlenebilir" denildi.

Dün sabah saatlerinde yoğun lokal kamu ve perakende dolar satışı görülmesiyle üç haftanın en düşük seviyeleri olan 3.34'lere kadar gerileyen dolar/TL, hedge fonların tekrar alım tarafına geçmesi, ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları ve ABD tahvil faizlerindeki artışla birlikte diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki bozulmaya paralel tekrar 3.41 seviyelerine kadar yükseldi.

Haberin Devamı

DÜN BİR ANDA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Bu esnada Başbakan Binali Yıldırım'ın EKK kararlarını açıklamaya başlamasıyla dolar/TL'deki yükseliş bir anda hızlandı ve kur dakikalar içerisinde 3.50 seviyesine dayandı. Ancak sonrasında yön aşağı dönerek kayıpların bir kısmı geri alındı.

Nomura Ekonomisti İnan Demir dün EKK sonrası yayınladığı raporda, piyasadaki kur zayıflığına yönelik önlem beklentilerinin aksine paketin ağırlıklı olarak kredi büyümesine dair olduğunu söyleyerek, "Yetkililerin kurdaki gelişmelere verdikleri karşılık şimdiye kadar pek de iç açıcı değil. Türkiye'nin kısa vadeli faizlerinin mevcut seviyesi çekici değil ki bu da TL'yi baskı altında tutmaya devam edecektir" dedi.

Hafta boyunca merakla beklenen EKK kararları dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanırken; reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların devamı ve hızlandırılması gibi konularda karar alındığı belirtildi.

Yıldırım firmaların piyasada nakit sıkıntısını rahatlatmak için Hazine kefaleti getirmek suretiyle 250 milyar TL'ye kadar kredi hacmi oluşturacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

DÜN SABAH 3.38 SEVİYESİNDEYDİ

Dün sabah saat 0915'te 3.3811/3.3831 seviyesinde olan dolar/TL TRYTOM=D3, öğlen saatlerinde 3.3410 seviyesine kadar gerilmesi sonrasında tekrar 3.41 seviyelerine yükseldi. EKK açıklamaları ile yükselişin hızlandığı kur 3.4976 seviyesine yaklaştıktan sonra saat 1843'te 3.4480/3.4549 seviyesindeydi. Dolar/TL bu sabah saat 0900'da 3.4430/3.4499 seviyesinde bulunuyor.

Dün saat 1857'de 3.5573/3.5625 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.5492/3.5567, dün 3.6581/3.6680 seviyesindeki euro/TL ise 3.6554/3.6634 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 11.01, valörde son işlemde yüzde 11.20 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.63 seviyesindeydi.

DIŞ PİYASALAR

Asya borsaları bugün yatay bir seyir izlese de, hafta genelini artıda kapatmaya hazırlanırken; euro Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) varlık alım programının boyutunu küçülterek süresini uzatmasının ardından yaşadığı düşüşleri sonlandırdı.

ECB dün yaptığı toplantı sonrasında aylık varlık alımlarını Nisan ayı itibariyle 80 milyar eurodan 60 milyar euroya indireceğini ve alımları Mart ayından Aralık ayına kadar uzattığını açıklamıştı. Açıklanan bu zaman dilimi, analistlerin beklentilerinden üç ay daha uzun oldu.

ECB'nin açıklaması öncesinde 1.0875 dolar seviyelerinde olan euro, daha sonra yaşadığı düşüşlerle 1.0615 dolardan işlem gördü.

Haberin Devamı

BİR DİZİ ÖNLEM ALINDI

XTB Araştırma Müdürü Arzu Toktay: "Türk Lirası’nın değer kaybının ekonomik olumsuz etkisi yılın ilk çeyreğinde daha fazla hissedilebilir. Bu gerçeğin farkında olan ekonomi yönetimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasanın döviz talebini törpülemek amacı ile bir dizi önlem aldı. İhracatçı firmaların ve KOBİ’lerin hazine garantili kredi kolaylığı ile kısa vadeli nakit sıkıntıları çözümleniyor. Paket, 2017’de 600 bin kişilik istihdam, yeni işe alımlarda ilk üç aylık sigorta priminin ötelenmesi gibi birçok önlem içeriyor. Merkez’in 2017 para politikası sunumu, ekonomi yönetiminin yeni teşvik paketi ve kamu kurumlarının döviz varlıklarını TL’ye çevirmesi koordineli olarak bir araya gelince TL hızla değer kazandı. Ancak Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrasında “beklentiyi al gerçekleşmeyi sat” olgusu ve döviz piyasasının 14 Aralık FED öncesinde Dolar’a geçme isteği, Dolar/TL paritesini 08 Aralık seansında tekrar 3,4000 üzerine taşıdı. Paritede volatilite düşmüyor!

FED'İN FAİZ İNDİRİMİ KESİN

Haberin Devamı

Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımına kesin gözü ile bakılıyor. 15-16 Aralık’ta Avrupa Birliği komisyonu parlamentonun Türkiye konusundaki görüşmeleri askıya alma tavsiyesini değerlendirecek. Ayrıca, Partili Cumhurbaşkanlığı sistemini de içine alan anayasa paketi önümüzdeki hafta Meclis’te görüşülebilir. Neticede, önümüzdeki hafta gelişen ülke piyasaları lehine olumlu bir senaryoda dahi Türkiye’nin bundan nemalanacağını söylemekte zorlanıyoruz.

Sadece, 20 Aralık TCMB toplantısında bankanın politika faizi konusunda vereceği karar Türk Lirası’nda kalıcı bir düşüş için sebep olabilir. Kısa vadede Dolar/TL için 3,4300 üzerinde kalındığı sürece 3,5000 direnci test edilebilir. Geri çekilmeler halinde 08 Aralık seansının düşük seviyesi 3,3400 takip edilirken, bu seviyenin aşağı yönde kırılması ve olumlu fiyatlamalar paritenin 3,2900 seviyesini test edebileceğini ifade ediyor. Euro/TL için ise euro/dolar paritesinin 1,0600 üzerinde kalması ve ya daha düşük seviyelerde dengelenme içeride ki harekette belirleyici olacak. Euro/TL paritesinde 3,6220 altında 3,5580 test edilebilir."

 

 

BAKMADAN GEÇME!