Dolar fiyatları 3.70 seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları 3.70 seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2017 12:48

Küresel piyasalarda doların yeniden değer kazancı trendine girerek Cuma günü iki haftanın zirvesine doğru yükselmesiyle dolar fiyatları haftaya 3.70'in hemen altında başladı.

Haberin Devamı

Dolar/TL ilerleyen saatlerde düşüşünü sürdürerek en düşük 3.6770 seviyesini gördü. Kur saat 11.30 itibari ile bankalararası piyasada 3.6820 seviyesinden işlem gördü. Euro fiyatları ise en düşük 4.9165 seviyesini görürken, şu sıralar 3.9235 seviyesinden işlem gördü.

Bankacılar küresel piyasaların yakından takip edildiğini belirtirken, diğer yandan referandum süreci ve jeopolitik gelişmeler izleniyor. Bugün gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu da takip edilecek gelişmeler arasında yer alıyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun referandumunun 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacağını açıklamasının ardından piyasa partilerin seçim çalışmalarını ve anketleri izleyecek.

Bankacılar bugün iç piyasada TCMB'nin açıklayacağı Şubat ayı beklenti anketinin takip edileceğini özellikle uzun vadeli enflasyon beklentilerinde bir bozulma olup olmadığının izleneceğini belirttiler. Dış piyasalarda ise izlenecek önemli bir veri bulunmuyor.

Haberin Devamı

DOLARDA SAKİN SEYİR DEVAM EDER Mİ?
XTB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Arzu Toktay, “Döviz piyasasında aktif işlemlerin henüz geçmediği saatlerde Dolar/TL paritesi, 101,00 endeks seviyesi üzerinde kalamayan Dolar’dan (DXY) aldığı cesaret ile geriliyor. İlk işlem gününde yurtdışı piyasalar için veri takvimi zayıf iken içeride TCMB beklenti anketi açıklanacak. Yarın açıklanacak Aralık ayı cari işlemler açığı ve Çarşamba günü işsizlik oranı Türkiye’de açıklanacak diğer önemli ekonomik veriler. 2016 yılının son ayında cari işlemler açığının önceki aya göre yüksek gerçekleşeceği tahmin edilirken, işsizlik oranı yüzde 12’ye yükselebilir. Piyasalar 2016 ekonomik verilerinde bozulmaya hazırlıklı bu nedenle Türk Lirası’nın hareketinde dışarıdan gelen etkiler öne çıkabilir. Hafta ortasında Amerika’da FED Başkanı Yellen’ın senatoda yapacağı yarıyıl sunumu ve enflasyon verileri ile doların yönü önemli. Amerika’da enflasyonun Ocak ayında beklendiği gibi yüzde 0,3 artış göstermesi yıllık TÜFE rakamını yüzde 2,4 seviyesine taşıyor. TÜFE’de beklentilere paralel artış Dolar (DXY) Endeksi’nin yönünü yukarı çevirmesini sağlayabilir” dedi.

Haberin Devamı

Toktay şöyle devam etti: “Öte yanda, Amerikan Başkanı Donald Trump bireysel ve kurumsal vergi indirimlerine ilişkin çalışmaların iki hafta içerisinde açıklanacağı sinyalini verdi. Küresel piyasaların bu konuda umutları olduğunu ve olumlu fiyatlamanın tamamlanmadığını anlıyoruz. Gelinen noktada, Amerikan hisse senedi piyasaları rekor yüksek seviyelerde alıcı çekerken, tahvil bono piyasasında yükselen oranlar ve güçlü dolar kaçınılmaz görünüyor. Ayrıca, Avrupa Bölgesinde tekrar su yüzüne çıkan Yunanistan söylemleri ve Fransa ve Almanya seçimleri ile piyasanın güvenli para birimi olarak dolardan başka çaresi kalıyor mu?

Zayıf veri takvimi ile haftanın ilk işlem gününde Türk Lirası Dolar ve Euro’ya karşı değerleniyor. Ancak haftanın ilerleyen günlerinde bu hava dışarıdan gelen haber ve veri akışı ile bozulabilir. TCMB’nin aldığı önlemler ile döviz kurlarında volatilite düştü. Dolar/TL paritesinde zımni volatilitenin (IV) tarihsel volatilitenin (HV) altında olması volatilitede halen aşağı yönlü potansiyel olduğunu gösteriyor. Tabi ki bunun için piyasanın kendine geçerli sebep bulması gerekiyor. Kısa vadede 3,65-3,70 bandı içerisinde sakin seyir sürebilir.  Ancak, hafta ortasına doğru yurt dışı etkisi ile kurlarda volatilitenin artacağını düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!