Dolar fiyatları 3.46 seviyesinin altını gördü

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları 3.46 seviyesinin altını gördü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 09:43

Dolar fiyatları güne 3.53 seviyesinin üzerinde başlamıştı. Çetinkaya'nın açıklamaları sonrası bankalararası piyasada dolar fiyatları 3.46 seviyesinin altını gördü. Kur, saat 17.30 itibari ile 3.4610 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta 3.60 seviyesini gören dolar fiyatları geriliyor. Bu sabah güne 2.5330/3.5375 seviyesinden başlayan kur, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu sunumunda yaptığı açıklamalarla geriledi. Dolar gün içerisinde en düşük 3.4565 seviyesini görürken; saat 17.30 itibari ile 3.4610 seviyesinden işlem gördü. Güne 3,78 liradan başlayan euro/TL ise, 3,71 seviyesinde işlem gördü.

Dolar/TL doların global bazda güçlü seyri ve iç riskler nedeniyle algının bozulması sonucu Cuma günü 3.60 ile tarihi zirveyi görmüştü.

DOLARDA 3.50 ÜZERİ SEYİR İZLENECEK

TCMB’nin 2017 yılına yönelik para ve kur politikası konulu sunumunda çok bir değişiklik olmadığını söylemenin yanlış olmadığını belirten İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Eda Karadağ, “TCMB’nin temkinli duruşuna devam edeceğini ve enflasyon görünümüne bağlı olarak para politikasında değişikliğe gidilebileceğini belirtti. Döviz kurundaki oynaklığın, enflasyondaki iyileşmeyi zorlaştırdığını yineledi. Başkanın açıklamaları, Dolar/TL’nin 3.5010 seviyesine kadar düşüşüne neden olsa bile gelen açıklamalar 3.50 seviyesinin altına geri çekilmesine izin vermiyor ve bu seviyeden tepki alımlarıyla karşılaştığımızı söyleyebiliriz” dedi.Karadağ şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Aslında bilinen bir durum var. TL’deki negatif ayrışma Merkez Bankası’nın kontrol edebileceği bir durum değil. Bu nedenle, Merkez’den gelen hamlelerin etkisi sınırlı kalıyor daha somut hamleler bekleniyor. Daha somut hamleler için ilk olarak Türkiye’ye yönelik risklerin azalması gerekiyor. Bu bağlamda, 15 Aralık AB liderler zirvesi ve 14 Aralık Fed toplantısı gibi iki önemli takvimin netleşmesi gerekli. Ancak, o zaman TL’nin yatırım yapılabilir cazibesi yeniden canlanabilir. Teknik açıdan, Dolar/TL’de 3.50 seviyesini ana destek olarak takip etmeye devam ediyoruz. Kur, şimdilik bu desteğin altına gevşeyemiyor. Bu hamlesinde başarılı olursa 3.4750 desteğine doğru yolculuk izleme ihtimalimiz oluşabilir. Ancak, şu koşullar altında, Dolar/TL’de bir süre daha 3.50 üzeri seyirler izleyecek gibi duruyoruz”

Haberin Devamı

EKK KARARLARI PERŞEMBE AÇIKLANACAK

EKK bankacılık, reel sektör ve iş piyasasına dönük bazı tedbirler almayı kararlaştırırken, bu tedbirlerin Perşembe günü kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu. Çankaya Köşkü'nde Cuma gecesi Yıldırım başkanlığında düzenlenen ve ilgili bakanlar ve üst düzey bürokratların katıldığı EKK toplantısı TL'deki sert değer kayıpları ardından piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Alınan kararların Perşembe günü açıklanması planlanıyor.

"ANLAMLI FAİZ ARTIRIMLARI YAPILMALI"

Bir bankacı, "Başkan'ın gelişmelere dair değerlendirmeleri merak ediliyor. Her ne kadar TCMB'nin aldığı likidite önlemleri ve zorunlu karşılık oranlarında yaptığı değişiklikler ile üst banttaki faiz artırımı olumlu karşılansa da TL'nin değer kaybını önlemeye yeterli olamadı. Piyasada bunun için anlamlı faiz artırımları yapılması gerektiği düşünceleri yer bulmaya başladı. Dolayısıyla faiz artırım dışındaki önlemlerin etkisinin geçici olabileceği kaygıları var" dedi.

Haberin Devamı

TAHVİL BONO PİYASASI

 Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.36 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 11.40 oldu.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz bugün spot kapanışta yüzde 11 seviyesindeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!