Dolar Faizi Çıktı, Dolar Kendine Geldi

Önceki gün aşırı derecede artan likidite eksikliği yatırımcıların hisse senetlerinden çıkıp kısa vadeli enstrümanlara paralarını park etmesi, kısa vadeli faiz oranlarının getirilerinin eksi olmasına rağmen bu eğilimin devam etmesine neden olmuştu.

Bu da Dolar’ın deÄŸerini küresel piyasalarda azalttı. Ancak dün Bush’un yeni bir finansal kriz paketi çıkartacağını açıklaması bir anda piyasaya doping etkisi yaratınca faizler yükselmeye baÅŸladı, hisse senetleri alındı ve Dolar yeniden yükseldi.  Â
 
Bugün ABD’den veri açıklaması olmayacak ancak dünkü verilere bakıldığında istihdamdaki görünüm bozuk kalmaya devam etmiş olsa da bozulmada bir miktar yavaşlama var. Bu Dolar olumlu. Ancak asıl Dolar olumlu gelişme Philadelphia FED endeksinin belirgin derecede yükselmiş olmasıydı.
 
Bugünkü seans tamamıyla emtia ve faizlere göre hareketlenecek. Öyle sanıyorum ki hafta sonuna girerken piyanın hisse satmasına neden olabilecek bir gelişme olamayacak bu da Euro / Dolar paritesinin baskı altında kalmasına neden olabilir.
 
Para Gidecek Yer Bulamazsa Ne Olur
 
Dünyada yaşanan küresel finansal kriz dün o kadar belirgin boyutlara ulaştı ki altın tarihinde yapmadığı yükselişin devamını getirerek 918 Dolar’a kadar yükseldi. Bu durum elbette ABD’de yaşanan likidite kriziyle birlikte oldu ancak gün içinde Bush yönetimi bu konuya devletin ağırlığını koyunca durum normale döndü ve altın fiyatları hiçbir zaman görülmediği sertlikte düşüş yaşadı. Bugün ve önümüzdeki günlerde 830 – 870 aralığında dalgalanmalar olabilir. 830’un altında kapanışların olması için dünyada stagnasyonist durumun öncelikle ortadan kalması gerekir. Yani demek istediğim geçen haftalardaki 770’ler olması gerekenin zaten çok fazla altındaydı ve gereğinden fazla bir düşüş olmuştu. Ancak 830 ve üzerinin olması gereken seviyeler olduğunu düşünüyorum. Petrol fiyatlardaki olası yükselişlerin geleceğini de tahmin ettiğimden altın bu dediğim aralıkta bir süre kalır ama hareketler yine yukarı yönlü olur.
 
Petrol Emtialara Takıldı
 
Altındaki hareketin geneline paralel olarak petrol fiyatları dün çok açıklaması olmayan bir yükseliş yaptıktan sonra yine açıldığı seviyelere geri döndü ve nispeten az bir yükselişle günü kapattı. Petrolü asıl hareketlendirecek olan petrol talebindeki artış beklentilerinin yeninden oluşması olur. Eğer ekonomik göstergeler olumlu açıklanırsa veya hisse senedi borsalarında yükselişler devam ederse o zaman petrol fiyatları 100 Dolar’ın üzerine tırmanabilir. Nijerya’da militanların petrol rafinelerine açtığı savaş da arzı azalttığından sert yükselişler beklemesem de yine yükselişlerin devam etmesini bekliyorum. Hedef 108.
Yazarın Tüm Yazıları