Dolar dün fırladı bugün düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar dün fırladı bugün düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 09:38

Dolar/TL dün iç siyasi gelişmeler ve küresel satış baskıyla 29 Şubat'tan beri ilk kez 2.98'i aştıktan sonra küresel piyasalardaki satış baskısının kısmen de olsa yerini iyimserliğe bırakmasıyla bugün güne düşüşle başladı.

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde 2.98'ın üzerinde işlem gören dolar/TL  bu sabah güne saat 08.50'de 2.9691/2.9701 seviyesinde başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.18 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1627/3.1646 seviyesinde işlem görüyor. Dün 3.38 civarında olan euro/TL ise 3.3574/3.3597 seviyesinde.

Bankacılar siyasi gelişmelerin küresel piyasaların ve son 10 günde 7 milyar dolara ulaşan döviz satışı gerçekleştirdikleri tahmin edilen lokal kurum ve şahısların işlemlerini izliyor.

Bankacılar lokallerin yoğun döviz satışlarına karşın kurun hala sert yükselişini sürdürmesini aslında piyasadaki risklerin ne kadar kuvvetli olduğuna dair önemli bir işaret olarak görüyorlar.

SİYASİ BELİRSİZLİKLER BASKI YARATMAYA DEVAM EDİYOR

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olması ve sonrasında ekonomi yönetiminin ve politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin belirsizlikler ise TL'deki satış baskısını kuvvetlendiriyor.

Haberin Devamı

Bankacılar politik baskının devam ettiğini düşündükleri Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta vereceği faiz kararın da yaklaşmasıyla birlikte TL'nin küresel risk iştahında bir azalma olduğunda en çok etkilenecek para birimlerinin başında geleceğine dikkat çekiyor.

Önümüzdeki dönemde kimin başbakan olacağı, ekonomi yönetiminin, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin gelişmeler piyasalarca yakından izleniyor ve zaman zaman yön belirleyici oluyor. Ekonomi yönetiminin ve buna paralel olarak ekonomi politikalarının değişme ihtimali piyasadaki yeni bir satış baskısı ihtimali olarak görülmeye devam ediliyor.

APPLE HİSSESİ ETKİ ETTİ

Küresel piyasalarda Apple hisselerindeki sıçrama ve petrol fiyatlarındaki artışın Wall Street'e olumlu yansımasının etkisiyle kurda dün yaşanan sert satış baskının azalmasında etkili oldu.

TCMB verilerine göre 6 Mayıs ile biten hafta bireyseller 2.77 milyar dolar, kurumsallar ise 1.57 milyar dolar tutarında döviz satışı gerçekleştirdi. Bankacılar ilgili hafta sadece Başbakan'ın görevden Perşembe günü lokal döviz satışlarının 1.5 milyar doları aşmış olabileceğini belirtmişlerdi.

Haberin Devamı

Bugün iç piyasada açıklanacak önemli bir veri bulunmazken ABD'de Nisan ayına ilişkin enflasyon verileri yeni konut satışları inşaat ruhsatları sanayi üretimi kapasite kullanım verileri izlenecek.

İçeride ise Hazine'nin Mayıs ayı borçlanma programı çerçevesinde gerçekleştireceği 17 Şubat 2021 itfalı tahvilin yeniden ihracı takip edilecek.

FAİZ ADIMLARI TL'DE DAHA ÇOK RİSK DOĞURABİLİR

Bankacılar siyasilerin kurdaki sert yükselişlere karşın faiz indirimi konusundaki istekliliklerinin devam etme olasılığını da yakından izliyorlar. Analistler yeni başkanın piyasa ihtiyaçları makro gerçeklikler ve siyasi istekliliğe nasıl cevap vereceğinin de piyasada önemli bir belirleyici olmasını bekliyorlar.

Haberin Devamı

TAHVİLDE SON DURUM

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanış yüzde 10.13 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.20 oldu. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 9.78 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME!