Dolar 7 Aralık'tan bu yana ilk kez 2,90'nın altını gördü / (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolar 7 Aralıktan bu yana ilk kez 2,90nın altını gördü / (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2016 09:08

ABD Merkez Bankası Fed'den bu yıl içinde faiz artışının beklendiği kadar sık gelmeyeceği yönünde mesajların artması dolarda değer kaybına neden oldu. Dolar, TL karşısında 7 Aralık'tan bu yana ilk kez 2,90 seviyesinin altına inerek, 2,8975 seviyesine kadar geriledi. Dolardaki düşüşte New York Fed Başkanı William Dudley'nin açıklamalarının Fed'in faiz artırımlarını öteleyeceği beklentisi oluşturması etkili oldu.

Haberin Devamı

Dün saat 17 sularında 2,94 seviyesinde olan dolar/TL, bugün 2,8975 seviyesine kadar geriledikten sonra 11.50 itibariyle yeniden 2,90'nın üzerine çıktı.

Euro/TL ise 3.2278/3.2306 seviyesinde işlem görüyor.

New York Fed Başkanı William Dudley'nin açıklamalarının Fed'in faiz artırımlarını öteleyeceği beklentisi oluşturdu.

ASH: TÜRKİYE KAZANANLAR ARASINDA
Nomura Bank Gelişen Ülkeler Strateji Müdürü Tim Ash
, bu sabah geçtiği notta Türk Lirası’ndaki değerlenmeye dikkat çekti.

Ash, petrolün varil fiyatındaki düşüşte kazananlar ve kaybedenler olduğunu, gün sonunda Türkiye’nin bu durumdan en çok kazançlı çıkacak ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Ash aynı zamanda Avrupa Birliği’nden gelecek olan 3 milyar Euro’luk mali yardımın da Türkiye’ye dair umut verici hikayeler yarattığına işaret etti.

Haberin Devamı

Tim Ash notunda Merkez Bankası’na da dikkat çekti ve yatırımcılar için en büyük engellerden birinin Merkez Bankası’nın alışılmışın dışındaki para politikası olduğunu söyledi.

USLU: GELİŞEN ÜLKE PARA BİRİMLERİ DEĞER KAZANIYOR
Reuters'a konuşan ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Dün Dudley'nin açıklamaları ve zayıf ABD verisinin Fed'in faiz artırımlarını öteleyebileceğini düşündürürken, dolar değer kaybetti. Buna paralel euro/dolar paritesinde Ekim ayından beri en yüksek seviye görüldü. Petrol fiyatlarındaki toparlanma da küresel risk algısında iyileşme sağlarken, TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazandı" dedi ve şöyle devam etti:

"Petrol fiyatlarını izlemeye devam edeceğimiz bugün, ABD'de açıklanacak verilerin beklentiyi karşılamaması halinde Fed'in faiz artırımlarını öteleyebileceği düşüncesi daha fazla destek bulabilir. Bugün dolar/TL'nin 2.91-2.90 bandında destek bulacağını düşünüyorum. Dün Dudley'in konuşmasından sonra bugünkü Fed konuşmacılarının açıklamaları da ilgiyle izlenecek. Özellikle gece saatlerinde konuşacak olan Mester'in yorumları merak ediliyor."

ASYA BORSALARINDA YÜKSELİŞ SERT OLDU
Asya borsaları Fed'in ABD'de faizleri bu yıl hiç artırmayacağı şeklindeki spekülasyonun dolarda sert değer kaybına ve petrol fiyatlarında sert yükselişe yol açmasının ardından keskin yükseldi.

Haberin Devamı

DOLAR SERT DÜŞTÜ, PETROL YÜKSELDİ
Çeşitli açılardan bakıldığında dolar 1998 ve 2008 krizlerinden bu yana en sert tek günlük değer kaybını kaydetti. Dolardaki sert kayıp uzun pozisyonların sayısının ne kadar arttığına da işaret ediyor.

Dolardaki sert kayıp emtia fiyatlarına uzun süredir ihtiyaç duyulan desteği sağladı. Petrol fiyatları yüzde 8'in üzerinde yükselirken, enerji hisseleri üzerindeki baskı da azaldı, risk iştahı güçlendi.

FED'DEN GELEN MESAJ NEYDİ?
Dudley, Market News International ile söyleşisinde Fed'in Mart ayı toplantısında finansal koşullardaki sıkılaşmanın değerlendirmeye alınacağını belirterek, dolardaki değer artışının ABD ekonomisine "ciddi etkileri" olabileceği uyarısında bulundu. Yatırımcılar bu uyarıyı, Fed'in doların daha fazla değerlenmesini istemediği şeklinde değerlendirdi.

Haberin Devamı

Dudley'nin açıklamalarının ardından opsiyon kontratlarında fiyatlamalar yatırımcıların Mart ayında faiz artırımına neredeyse hiç ihtimal görmediğini göstermeye başladı. Kontratlar Aralık ayında ise ABD'de faizlerin sadece yüzde 0.51 olacağını fiyatlıyor. Fed'in şu anda uyguladığı fiili faiz ise yüzde 0.38 seviyesinde. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!