Dolar 3 TL’nin altında

Güncelleme Tarihi:

Dolar 3 TL’nin altında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2016 20:14

15 Temmuz darbe girişimi sonrası dolar dün ilk kez 3 liranın altını gördü. ABD’nin beklentilerin altında kalan büyüme verisinin desteğiyle dolar 2.9872 liraya indi. Borsa İstanbul da haftayı yükselişle kapattı.

Haberin Devamı

Ve dolar 3 liranın altına indi. Darbe girişimi sonrasında 3.05 liraya yükselen, 20 Temmuz’da Standard&Poor’s’un Türkiye’nin kredi notunu kırmasıyla 3.0963 lira ile tarihi zirvesine yükselen dolar dün saat 18.30 itibariyle 2.9872 liraya geriledi. Analistler Moody’s’ten not indirimi gelmediği takdirde doların 2.95 lira seviyelerine doğru gerilemenin sürebileceğini belirtiyor. Türkiye’nin gösterge tahvil faizlerinde de iyileşme sürüyor. İki yıllık gösterge tahvil faizi dün yüzde 0.43 düşerek yüzde 9.24’e indi, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 0.62 düşüşle yüzde 9.67 seviyesinde. Uzun vadeli gösterge tahvil faizi darbe girişimi sonrası yüzde 10’ün üzerine çıkmıştı. Borsa İstanbul da haftayı yükselişle tamamladı. Borsa İstanbul yüzde 0.21 artışla 75 bin 405 puana çıktı.

Haberin Devamı

DOLARIN YÖNÜ MOODY’S’E BAĞLI

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, başta Amerikan Merkez Bankası (FED) olmak üzere merkez bankalarının kararları, ABD’den gelen veriler ve yurtiçinde yapılan açıklamalar sonrası başlayan normalleşme süreciyle dolarda 3 liranın altının görüldüğünü belirtti. Tufan “FED’in çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantı sonucunda faiz artışının olabileceğine yönelik net mesajlar verilmemesi sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazandığını gördük. Mevcut görüntüde TL varlıklarının değer kazanım sürecine devam etmesini bekleyebiliriz. Dolar kurunda ise geri çekilmeler kısa vadede 2.9850 ve Moody’s’in not görünümünde değişiklik yapmaması halinde 2.9520 lira seviyelerine doğru devam edebilir” dedi.

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ABD’de ikinci çeyrekte ekonomik büyümenin beklentilerin altında kalmasıyla beraber dolarda küresel çapta sert bir düşüş gözlendiğine dikkat çekerek “Gelen verinin FED’in faiz artırımına ilişkin dayanak oluşturamayacak zayıflıkta bir veri olması nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumlu etkilendi. TL de olumlu etkilenen para birimlerinden biri. Doların 3’ün altına gerilemesi küresel bir harekettir. Bu seviyelerde kalıcılık sağlanıp sağlanmayacağı ilk etapta izlenecektir, bu yüzden kısa vadeli tahminlerimizde temkinli davranıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!