Dolar 3.06'ya geriledi gözler 'Merkez'de

Güncelleme Tarihi:

Dolar 3.06ya geriledi gözler Merkezde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2016 09:32

Dolar/TL önceki gün tarihi zirvesini görmesi ardından piyasaların Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim ayında faiz indirimini pas geçebileceği ihtimalini fiyatlamasıyla dün 3.06'nın altına kadar gerilerken, gözler PPK kararlarında olacak.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde varlık alım programını azaltacağı yönünde haberler çıkan ancak sonrasında bunları yalanlayan Avrupa Merkez Bankası'nın faiz toplantısı da yakından izlenecek.

Reuters'ın Cuma günü yayınlanan anketine göre 14 kurum koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim beklerken, bir katılımcı faizlerin sabit kalmasını bekliyor.

Ancak geçen hafta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, son olarak ise Yiğit Bulut'un açıklamaları piyasalarda TCMB'nin bu ay faiz indirimi yapmayabileceği beklentisi oluştururken, TL dün gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performans gösteren para birimlerinden biri oldu.

Bu çerçevede bazı ekonomistler beklentilerini TCMB'nin faizleri değiştirmeyeceği yönünde revize etti, ancak halen ağırlıklı beklenti koridorun üst bandında indirim olabileceği yönünde.

Haberin Devamı

Societe Generale tarafından dün yayımlanan notta, faiz indirimlerine ara verilmesinin piyasaya TCMB'nin TL'deki sert değer kaybı, kırılgan küresel yatırımcı algısı ve gelişmiş ülkelerde daha sıkı para politikası riskine karşı en ihtiyatlı hareket olacağı belirtildi.

Notta, "Bununla birlikte koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. TCMB'nin atacağı adıma yönelik daha önce piyasada neredeyse herkesin aynı olan beklentilerinin değişmesinin yanında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarının açıklamaları karar üzerinde daha fazla ilave bir belirsizlik oluşurken, Türk lirasının faiz kararına dikkate değer bir artış veya düşüş ile tepki vermesi muhtemel" denildi.
Başkanlık sistemi tartışmalarının reformları geciktireceğine dönük tedirginlik, jeopolitik riskler ve TCMB'den faiz indirim beklentilerinin baskısıyla dolar/TL önceki gün 3.1140'a kadar yükselerek tarihi zirvesini yenilemiş, piyasa beklentilerinin değişmesi ise dün kurun öenmli ölçüde gevşemesine neden olmuştu.
BusinessHT'de dün yer alan bir habere göre Cumhurbaşkanı danışmanı Yiğit Bulut ihtiyaç duyulması durumunda Merkez Bankası'nın bu ayı pas geçebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de Cuma günü dolar/TL için 3 seviyesinin bekledikleri ve stabilite kazanmasını istedikleri bir seviye olduğunu belirtirken, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararlarını otomatiğe bağlamış olmadığını söylemişti.

Haberin Devamı

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, TCMB'nin faiz koridorunun üst kısmında indirime giderse dolar/TL'de 3.10 seviyesinin yeniden gündeme gelebileceğini söyleyerek, "Ancak, TCMB'nin bu toplantıda faizlerde herhangi bir indirime gitmeyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de kurda aşağı yönde bir miktar daha yer olduğunu öngörüyoruz (çok fazla yer yok çünkü dünkü eğilimin bir kısmı zaten bu beklenti ile birlikte gerçekleşmişti)" dedi ve şöyle devam etti:

"Teknik olarak bakınca, faizler sabit bırakılması koşulu altında karar sonrasında en düşük 3.0350 seviyesinin test edilebileceğini tahmin ediyoruz. Uzun pozisyonlarda arta kalan birkaç pozisyonu daha tasfiye edecek bu hareket sonrasında piyasa dengeye gelmiş olabilir. Mevcut iç ve dış kaynaklı siyasal ile jeopolitik riskler altında kurun şu aşamada 3.00'ün altına gelmesi zor."

Haberin Devamı

Bu sabah saat 0857'de ise 3.0924/3.0930 seviyesinde olan ve sonrasında 3.05'li seviyelere kadar gerileyen dolar/TL TRYTOM=D3 bu sabah saat 0908'de 3.0685/3.0695seviyesinde.

Dün aynı saatte 3.2232/3.2242 seviyesinde olan sepet bazında TL, bu sabah 3.2158/3.2171, 3.3713/3.3728 seviyesinde olan euro/TL ise 3.3628/3.3642 seviyesinden işlem görüyor.

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.94, valörde son işlemde yüzde 9.91 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.88 seviyesindeydi.
Beş yıllık gösterge olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvil ise dün spot kapanışta yüzde 9.52, valörde son işlemde yüzde 9.53 seviyesindeydi.



BAKMADAN GEÇME!