Dokuma çalışanlarının hatırasına vefa

Güncelleme Tarihi:

Dokuma çalışanlarının hatırasına vefa
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2018 10:57

Dokuma çalışanlarının hatırasına vefa

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - KEPEZ Belediyesi, kültür ve sanat etkinlikleriyle, müze ve yeşil alan düzenlemeleriyle sosyal yaşam merkezi haline getirdiği Eski Dokuma Fabrikası'nın hatıralarını da yaşatıyor. Fabrika çalışanlarının aralarında topladığı paralarla 1970'de inşa edilen cami restore ediliyor.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 2005'te uluslararası bir şirkete verilen tapusunu, tekrar geri alarak Antalyalıların hizmetine açtığı Eski Dokuma Fabrikası'nın hatıralarının yaşatılmasına da önem veriyor. Demokrat Parti iktidarının Antalya'ya armağanı olan ve merhum Adnan Menderes'in 5 Ocak 1956'da temelini attığı Dokuma Fabrikası alanındaki yapılar titizlikle korunuyor. Binlerce çalışanının alın teri hatıralarının sindiği yapılar, önce özgün mimari yapısına sadık kalınarak restore ediliyor sonra yeniden işlevlendirilerek şehrin hizmetine sunuluyor. 
DOKUMA'DA HATIRALAR YAŞATILIYOR
Bu kapsamda kreş binası Anadolu Oyuncak Müzesi'ne dönüştürüldü. İşçi yemekhane binası ise modern sanatlar galerisi haline getirildi. Dokuma Fabrikası binasına bilim merkezi, ambarlara klasik otomobilleri müzesi, idari binaya Bir Zamanlar Antalya Müzesi yapılması çalışmaları ise devam ediyor. Binalar güçlendirilirken, Dokuma emekçilerinin hatıralarının yaşatılmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştiriliyor. Bu amaçla memur yemekhanesine 'Dokuma Emekliler Lokali' yapıldı.
Bu vefa hizmetinin ardından Dokuma çalışanlarını sevindirecek bir çalışma daha başlatıldı. Fabrika çalışanlarının, kendi aralarında topladığı paralarla 1970'de inşa edilen Dokuma Camii de restore ediliyor. Caminin yıpranmış, zarar görmüş bölümleri, özgün mimarisine sadık kalınarak, yenileniyor. İbadethanenin daha önce beton olan ana kubbesi kurşunla kaplandı. Caminin iç ve dış duvarlarının sıvası, boyası, elektrik tesisatı, kapı ve pencereleri, kürsüsü, minberi ve kalem işi süslemeleri yeniden yapılıyor. Mihrabı orijinal haliyle kalacak olan Dokuma Camii'nin halısı da yenisiyle değiştirilecek. Külahı kurşunla kaplanan minarenin bakımı gerçekleştiriliyor. Caminin yanındaki iki katlı lojman binası da tadilat görecek. Sil baştan yenilenecek binanın üst katı lojman olarak kullanılırken, alt katına abdesthane ve Kuran kursu için derslikler inşa edilecek. Caminin bahçesi de peyzaj çalışmasıyla güzelleştirilecek.
BU CAMİDE YILLARIN HATIRALARI VAR
Camideki restorasyon çalışmalarını yakından takip eden Başkan Hakan Tütüncü, “Bu cami, vaktiyle Dokuma çalışanlarının aralarında topladığı paralar ile yapılmış ve üzerinde yılların biriktirdiği hatıralar var. Şimdi kaderine terk edilen, bakımsız kalan camiyi restore ediyoruz" dedi. Başkan Tütüncü, yenileme çalışmasını kısa sürede tamamlayarak, Dokuma Camii'ni yeniden ibadete açacaklarını kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!