Dökülsün meyler yere

Hürriyet Haber
23.03.2005 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tarihçiler, üzüm yetiştiriciliğinin İ.Ö 8000 yıllarında Mezopatamya’da yapıldığını, şarap üretimininse ilk defa Mısırlılar tarafından gerçekleştirildiğini söylüyorlar. Ayrıca, şarabın ilk defa İran Şahı Cemşit tarafından içildiğini, Nuh Tufanı sırasında mayalanan üzümden esinlenilerek keşfedildiğini de ekliyorlar. Edebiyatımızda şarap, Ömer Hayyam’ın dizelerinde sık sık anılmış ve divan edebiyatında da "bade" ya da "mey" sözcükleriyle sembolleştirilerek benim kuşağımın aklında yer etmiştir. Bizim ikizler, İ.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Galyalıları anlatan çizgi film kahramanlarından, Hopdediks ve Oburiks’ten öğrendiler şarabı. Ben de onlar sayesinde Galyalıların şaraba ne kadar düşkün olduklarını öğrenmiş oldum. Badem bedeni ve zihni yorgunluğa iyi gelir, böbrek iltihaplarını giderir. Karaciğerlere iyidir. Yulaflı kıtır ekmek8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı un2 su bardağı yulaf unu2 çay bardağı sıvıyağ1 tatlı kaşığı kuru maya1 kahve fincanı ılık süt1 yemek kaşığı çörekotuAldığı kadar su 1 tatlı kaşığı tuzKuru mayayı büyük boy bir kaba aktardığınız ılık sütün içinde karıştırarak eritin.Üzerine, sıvıyağ, tuz, un ve yulaf ununu aktarıp karıştırın. Suyu da azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamur elinize yapışacak kıvamda olabilir, biraz bekletince istediğiniz kıvama gelecektir. Hamuru, üzerini nemli bir bezle örtüp mayalanması için en az 30 dakika bekletin. Diğer taraftan, orta boy, dikdörtgen bir fırın kabını yağlayıp dinlenen hamuru fırın kabına elinizle hafifçe bastırarak yaydıktan sonra 20 dakika kadar bekleyin. Üzerine, 2 yemek kaşığı sıvıyağı sürüp çörekotunu serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika, üzeri hafif kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Ilınınca dilimleyip soğumasını bekledikten sonra servise sunun. Dondurmalı irmik helvası6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı irmik125 gr bitkisel margarin2 su bardağı toz şeker150-200 gr vanilyalı dondurmaSosu için2 su bardağı süt1 yemek kaşığı mısır nişastası4 yemek kaşığı toz şeker2 yemek kaşığı kakaoSos için, süt, kakao ve toz şekeri karıştırın. Üzerine mısır nişastasını da ekleyip çırpın. Orta ısılı ateşin üzerinde karıştırarak muhallebi kıvamına getirin. Mikser yardımıyla 5-6 dak. çırpın. Dondurmayı, yumuşaması için oda sıcaklığında bekletin. İrmik helvasını hazırlamak için; margarini orta boy bir tencerede kızdırıp irmiği hemen ilave ederek kısık ateşte, irmik hafifçe sararıncaya kadar, 5-6 dakika karıştırarak kavurun. . Üzerine, toz şeker ve 3 bardak sıcak suyu aktardıktan sonra, pişirmeye başlayın. Helva suyunu çekip kaynamaya başlayınca ocaktan alıp katılaşması için en az 15-20 dakika bekleyin. Çukur bir cam kaseye streç film ya da temiz bir buzdolabı poşeti yayıp helvayı kasenin ortası çukur kalacak şekilde kenarlarına bastırarak yerleştirin. Kasenin ortasındaki boş kısma hafifçe yumuşamış olan dondurmayı koyup beklemeden servis tabağına ters çevirin. Üzerindeki naylonu sıyırıp atın. Çikolatalı sosla süsleyin.

Etiketler:

EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün