"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Dökülsün meyler yere

Tarihçiler, üzüm yetiştiriciliğinin İ.Ö 8000 yıllarında Mezopatamya’da yapıldığını, şarap üretimininse ilk defa Mısırlılar tarafından gerçekleştirildiğini söylüyorlar.

Ayrıca, şarabın ilk defa İran Şahı Cemşit tarafından içildiğini, Nuh Tufanı sırasında mayalanan üzümden esinlenilerek keşfedildiğini de ekliyorlar. Edebiyatımızda şarap, Ömer Hayyam’ın dizelerinde sık sık anılmış ve divan edebiyatında da "bade" ya da "mey" sözcükleriyle sembolleştirilerek benim kuşağımın aklında yer etmiştir.

Bizim ikizler, İ.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Galyalıları anlatan çizgi film kahramanlarından, Hopdediks ve Oburiks’ten öğrendiler şarabı. Ben de onlar sayesinde Galyalıların şaraba ne kadar düşkün olduklarını öğrenmiş oldum.

Badem bedeni ve zihni yorgunluğa iyi gelir, böbrek iltihaplarını giderir. Karaciğerlere iyidir.

Yulaflı kıtır ekmek

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

3 su bardağı un

2 su bardağı yulaf unu

2 çay bardağı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 kahve fincanı ılık süt

1 yemek kaşığı çörekotu

Aldığı kadar su

1 tatlı kaşığı tuz

Kuru mayayı büyük boy bir kaba aktardığınız ılık sütün içinde karıştırarak eritin.Üzerine, sıvıyağ, tuz, un ve yulaf ununu aktarıp karıştırın. Suyu da azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamur elinize yapışacak kıvamda olabilir, biraz bekletince istediğiniz kıvama gelecektir. Hamuru, üzerini nemli bir bezle örtüp mayalanması için en az 30 dakika bekletin. Diğer taraftan, orta boy, dikdörtgen bir fırın kabını yağlayıp dinlenen hamuru fırın kabına elinizle hafifçe bastırarak yaydıktan sonra 20 dakika kadar bekleyin. Üzerine, 2 yemek kaşığı sıvıyağı sürüp çörekotunu serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika, üzeri hafif kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Ilınınca dilimleyip soğumasını bekledikten sonra servise sunun.

Dondurmalı irmik helvası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı irmik

125 gr bitkisel margarin

2 su bardağı toz şeker

150-200 gr vanilyalı dondurma

Sosu için

2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı mısır nişastası

4 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı kakao

Sos için, süt, kakao ve toz şekeri karıştırın. Üzerine mısır nişastasını da ekleyip çırpın. Orta ısılı ateşin üzerinde karıştırarak muhallebi kıvamına getirin. Mikser yardımıyla 5-6 dak. çırpın. Dondurmayı, yumuşaması için oda sıcaklığında bekletin. İrmik helvasını hazırlamak için; margarini orta boy bir tencerede kızdırıp irmiği hemen ilave ederek kısık ateşte, irmik hafifçe sararıncaya kadar, 5-6 dakika karıştırarak kavurun. . Üzerine, toz şeker ve 3 bardak sıcak suyu aktardıktan sonra, pişirmeye başlayın. Helva suyunu çekip kaynamaya başlayınca ocaktan alıp katılaşması için en az 15-20 dakika bekleyin. Çukur bir cam kaseye streç film ya da temiz bir buzdolabı poşeti yayıp helvayı kasenin ortası çukur kalacak şekilde kenarlarına bastırarak yerleştirin. Kasenin ortasındaki boş kısma hafifçe yumuşamış olan dondurmayı koyup beklemeden servis tabağına ters çevirin. Üzerindeki naylonu sıyırıp atın. Çikolatalı sosla süsleyin.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI