Doktorların buluşuna Ata’nın ismi

Güncelleme Tarihi:

Doktorların buluşuna Ata’nın ismi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2010 00:00

Türk doktorlar, tıp literatürüne geçecek bir buluşa imza attı. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli beyin cerrahları, bel bölgesindeki omurgada, hayati öneme sahip bir bağ dokusu tespit etti. Bağ dokusuna Ulu Önder Atatürk’e atfen, “ATA ligamanı” adı verildi.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği doktorlarından İhsan Solaroğlu, Özerk Okutan ve Ethem Beşkonaklı’nın son bir yıldır üzerinde çalıştıkları araştırmanın sonuçları, omurga cerrahisinin en saygın uluslararası dergilerinden “SPINE”da yayınlanmak üzere kabul edildi.

Yapılan çalışmada, bel bölgesinde 5. omurga seviyesinde, durameter (beyin zarı) ile “ligamentum flavum” adı verilen bağ dokusu arasında yer alan yeni bir anatomik yapı tarif edildi.

Tıp literatüründe ilk kez tanımlanan ve elastik olmayan bağ dokusundan oluşan bu yapıyı, buluşu yapan Türk doktorlar, “ATA ligamanı” olarak adlandırdı.

ATA’ya dikkat edilmezse

Çalışmanın öncüsü Dr. İhsan Solaroğlu, yeni tanımlanan bağ dokusunun önemini şu ifadelerle dile getirdi:
“Omurga cerrahisinde, belin 5. omurga seviyesi; bel fıtığı, kanal darlığı ya da bel kayması adı verilen çeşitli hastalıklar nedeniyle çok sık ameliyat edilen bir bölgedir. Yaptığımız araştırmada, hastaların yüzde 70’inde bu yapının varlığı gösterildi. Eğer ameliyat sırasında ATA ligamanına dikkat edilmezse hastanın bel bölgesine uzanan beyin zarı yırtılabilir ve çok ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Böyle bir durumda hastanın hastanede kalış süresi ve tedavisinin maliyeti artar, daha da önemlisi menenjit gibi hayati sorunlarla karşılaşılabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!