Doktoraya aylık 1550 TL

Güncelleme Tarihi:

Doktoraya aylık 1550 TL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2016 21:52

YÖK, doktora açığını kapatmak için proje başlattı. İhtiyaç olan öncelikli 100 alanda 2 bin doktora öğrencisi 1550 lirayla desteklenecek. Proje Rusya, Almanya, Çin, Japonya gibi ülkeler incelenerek hazırlandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ‘100/2000 YÖK Doktora Bursları’ için özetle şöyle dedi:

Haberin Devamı

YÖK TARİHİNDE İLK KEZ

“Türkiye için öncelikli alanlarda nitelikli bilgi üretmek amaçlı, doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacı karşılamak üzere devlet üniversitelerindeki doktora programlarında okuyan öğrencileri desteklemek için YÖK tarihinde ilk kez YÖK doktora bursları verilecek. Türkiye’de 1000 kişiye 0.4 doktoralı insan kaynağı düşüyor. Bu oran Çin’de 2.2, ABD’de 1.7, Avrupa Birliği’nde 1.5, Güney Kore’de 1.4, Kanada’da 1.2, Japonya’da 1.1.

1000 KİŞİYE 1 DOKTORALI

Biz Türkiye’de doktoralı insan sayısını artırmalıyız. Yükseköğretim talebini yönetebilmek için üniversitelerde öğretim üyesi ihtiyacımız var. Ülkemizin de doktoralı insan kaynağında belki ‘1000/1’ hedef koyması lazım. Yakın dönemde hiç olmazsa 1000 kişiye 1 doktoralı insan oluşturmak için bir kurgu yapılması gerekiyor. Bu ‘1000/1’ hedefini yakalamamız için de şimdiden adım atmalıyız. Bu başlattığımız proje, ilk adım.
‘100/2000 Programı’, ülkemizin ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak uzun ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlandı. Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirilecek. Onların istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişimine odaklanılarak yapılacak. YÖK doktora burs projesi, 2017 yılı itibarıyla başlayacak. Öğrencilerin bahar döneminden itibaren eğitim almaları sağlanacak. 4 yıl süreyle yılda 12 ay burs verilecek. Miktarı aylık 1550 lira olarak belirlendi. Miktarda enflasyon verilerine göre iyileştirme yapılacak.

Haberin Devamı

BAMBAŞKA BİR TÜRKİYE

YÖK doktora bursuna, T.C. vatandaşı olup da herhangi bir işte çalışmayan, doktora yapmayı hak edenler başvurabilecek. Aday eğer doktora eğitimine devam ediyorsa tez aşamasına geçmemiş olması gerekiyor. Üniversiteler belirlenen alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK’e başvuracak. Bu proje o denli umutlandırıyor ki, sadece hayıflandığımız husus, bu proje keşke 5-6 yıl önce başlasaydı. Bambaşka üniversitelerimiz, bambaşka bir Türkiye olurdu.” 

Haberin Devamı

DESTEKLENECEK ALANLAR

TEMEL bilim ve mühendislikte 32, sağlıkta 29, sosyal bilimlerde 35, mimarlık, sanat ve tasarımda 4 alan desteklenecek. Bazıları şöyle:

TEMEL BİLİMLER VE MÜHENDİSLİK: Bilgi Güvenliği, Hava ve Uzay Araçları Tasarımı, İnsansız Sistemler, İnsan Beyni ve Nörobilim, Yenilenebilir Enerji Kaynakları/Teknolojileri, Yeni 3 Boyutlu Eklemeli Üretim.

SAĞLIK: Moleküler Patoloji, Moleküler Farmakoloji ve İlaç Araştırmaları, Tümör İmmunolojisi, Gen Tedavisi, Kanser Epidemiyoloji, İç Hastalıkları Hemşireliği.

SOSYAL BİLİMLER: Milletlerarası Hukuk, Anayasa Hukuku, İnsan Hakları Hukuku, Travma Psikolojisi, Uluslararası Güvenlik ve Terör, Göç Çalışmaları, Okul Öncesi Eğitim.

Haberin Devamı

MİMARLIK, SANAT VE TASARIM: Mimarlık, İç Mimarlık, Restorasyon.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!