Doktora genetik analiz yazılımı

Güncelleme Tarihi:

Doktora genetik analiz yazılımı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2016 15:39

Hacettepe Teknokent’te faaliyet gösteren Hemosoft, kan testlerini analiz ederek hastalığın genetik kaynaklı olup olmadığı konusunda doktorlara bilgi veren bir yazılım geliştirdi.

Haberin Devamı

Firmanın yöneticisi Mert Yegül, son yıllarda dünyada “kişiselleştirilmiş tıp” olarak anılan bir kavramın ortaya çıktığını söyledi. Bu kavramın, hastanın yaş, cinsiyet, kilo gibi faktörlerin yanı sıra genetik faktörlerin de dikkate alınarak tedavinin şekillendirilmesine karşılık geldiğini anlatan Yegül, böylece tedavinin etkin ve uygun maliyetle yapılabildiğini belirtti. Genetik bilimi de kişiselleştirilmiş tıbbın önemli aktörlerinden olduğu için 2,5 yıl önce bu konuda hizmet verebilecek TÜBİTAK destekli bir proje başlattıklarını anlatan Yegül, yazılımın pilot uygulama aşamasında olduğunu ifade etti. Yazılımın özellikleri ve tedavi sürecine katkısı hakkında bilgi veren Yegül, şunları kaydetti:

DOĞRU TANIYA ULAŞILABİLİYOR

“Hastaneye başvurduğunuzda fiziksel bulgularınızı anlatıyorsunuz. Bunların doktorda çağrıştırdığı olası tanılar var. Bunu genelde nadir hastalıklarda tespit etmek çok zor. Ağrı şikayetiyle doktora gidip bir sürü ilaç kullanıp sonuç alamayan bir sürü hasta var. Bu tür şeylere çözüm bulabilmek için genetik tanı ve takip merkezleri açıldı. Laboratuvarlarda kesin tanı konulamayan hastaların nadir hastalıklara sahip olup olmadığını genetik yöntemlerle araştıran ve doğru tedavinin verilmesini sağlamaya çalışan birimler oluşturuluyor. Yapmak istediğimiz şey, bu süreci rutin klinik takip aşamasına sokabilecek bir bilgi birikimi oluşturmak. Geliştirdiğimiz sistem sayesinde hastanın doktora başvurduğundaki şikayetleri ve rutin testlere ek olarak genetik testler de kayıt altına alınabiliyor. Elde edilen genotip verilerle kişinin doktora başvurduğu zamandaki bulguları eşleştirilerek en doğru tanıya ulaşılabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!