Doktor 1300 cc diyor bizimki 300 cc içiyor

Maşallah deyin ama Rüzgar 13 kilo. Geçen hafta sağlıklı olabilmesi için kilosu başına 100 cc yani toplamda 1300 cc su içmesi gerektiğini öğrendim. Ve yıkıldım. Çünkü Rüzgar 300 cc’yi bile zor içiyor

Haberin Devamı

Annelerin biberona gerek duymadan kolayca kullanabilecekleri, bebeklere özel korumalı ambalajında bir su piyasaya çıktı. Özellikle ev dışı tüketimde rahatlıkla kullanılabilecek bir alternatif olan Hayat Su, 6-24 aylık bebekler için. Annelerin hijyen konusundaki hassasiyeti sebebiyle çift korumalı kapakla hazırlandı. İstanbul Üniversitesi’nin raporuna göre bebeklerin içimine uygun. Sakarya kaynağından çıkıyor ve el değmeden kaynağında şişeleniyor. Mama hazırlarken de kaynatmadan kullanılabiliyor. Kaynayan suyun soğumasını beklemekten usanan anneler bunun ne büyük avantaj olduğunu bilir.
İşte bu ürünün tanıtımı sırasında, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz’de çok çok önemli bir şey öğrendim. Meğer bebeklerin su ihtiyacı yetişkinlere oranla üç kat daha fazlaymış. Bebeklerin günde kilo başına 100 cc su tüketmeleri gerekiyormuş. Düşünsenize, eğer aynı formülü yetişkinlere uygulanacak olursa 70 kilo ağırlıktaki bir yetişkinin günde 7-10 litre su içmesi gerekiyor. Bu da bir bebeğin sıvı almasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.
“6-24 ay arasındaki bebeğin su ihtiyacı 750-1500 cc arasında değişir” diyor Büyükgebiz. İlk altı ayda su veya sıvı ihtiyacının tamamen anne sütüyle karşılanması gerektiğini vurguluyor ama altı aydan sonra ek besinlere başlayınca bebeğin anne sütünün yanında su da içmesi gerektiğini söylüyor. Neden mi? “Çünkü bebekler ilk iki yıl içinde daha fazla kusar ve daha sık ishal olur. Daha fazla sıvı kaybeder. Susadıklarını kolay kolay anlamazlar, anlasalar da dile getirmek de zorlanırlar.”
Evet 1,5 yaşından sonra bazı çocuklar su diyor, su diyemezse “buu” diyor, “mama” diyor, bazıları Rüzgar gibi “öhöö öhöö” yaparak su istiyor ama yine de su vermek için çocuğun istemesini beklememek gerekiyormuş. Gün içinde sık sık teklif ederseniz su tüketimini arttırabilirsiniz. Bir de ne yapın edin su biberonunu her zaman çocuğun kolay ulaşabileceği bir yerde tutun. Kısa sürede gidip gelip içmeyi alışkanlık haline getirecek, diyorlar. Ben de buna duacıyım. www.bebegimlehayat.com.

Haberin Devamı

DİKKATE DEĞER BİR DUYURU

Haberin Devamı

Bayer Schering Pharma, Türkiye MS Derneği ve İzmir MS Derneği ile birlikte, Sağlık Bakanlığı’nın izniyle, çocuklar için bir resim yarışması düzenliyor. Öyle sıradan bir resim yarışması değil. Katılacak çocuklarda 6-16 yaş grubundan olmaları ve kendisi ya da çevresinde MS hastası olması şartı aranıyor. Biliyorsunuz, MS çok zor bir hastalık. Hastalığın iyileşmesi ve kurtulmak gibi bir şey şimdilik yok. Sebebi bilinmeden ortaya çıkıyor ve hayat boyu bu hastalıkla yaşanıyor. Hastalığın geç teşhis edilmesi halinde fiziksel engeller ve yatalak olma hali görülüyor ve tabii bu durumlar çocuklar için çok zor. Özellikle genç kadınlarda rastlanan bir hastalık olduğundan, annesi MS olan çocukların yaşadıkları gerçekten büyük travma.
Resim yapmanın, zorlu bir hastalıkla henüz küçük yaşlarda tanışmış çocukların kendilerini ifade etmeleri için önemli bir araç olacağı düşüncesiyle düzenlenen yarışma, 6-10 ve 11-16 olmak üzere iki farklı yaş kategorisinde. Yarışmanın sonuçları 23 Nisan’da açıklanacak.
Jürideyse pedagog Feriha Dildar, sanatçı Süleyman Saim Tekcan, ressam Nesrin Çalıka, gazeteci Mesude Erşan, MS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mert Ertüre, İzmir MS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Füsun Çelebi ve Bayer Türk Özel Tedaviler İş Birimi Müdürü Falih Kocaman bulunacak. Katılmak isteyenler eserlerini 31 Mart’a kadar Bayer Türk Genel Müdürlüğü’nün Fatih Sultan Mehmet Mah. Balkan Cad. No:53 34770 Ümraniye, İstanbul adresine gönderilebilecek. Detaylı bilgi için www.ms-gateway.gen.tr ve www.bayer.com.tr.

Yazarın Tüm Yazıları