Doğurganlık çağındaki kadınlara tetanos

Güncelleme Tarihi:

Doğurganlık çağındaki kadınlara tetanos
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2006 10:17

Sağlık Bakanlığınca anne ve yeni doğan tetanosunun ortadan kaldırılması amacıyla yürütülen programın ikinci turu yarın başlayacak.

“Anne ve Yeni doğan Tetanosu Eliminasyon Programı” ile 2007 yılı sonuna kadar anne ve yeni doğan tetanosunun ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Tetanos nedeniyle dünyada her yıl 40 bin anne ve 450 bin yeni doğan bebek hayatını kaybediyor.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de bu sorunu 2007 yılı sonuna kadar tamamen ortadan kaldırmak amacıyla “Anne ve Yeni doğan Tetanosu Eliminasyon Programı” başlatmıştı.

Bu programın temel stratejileri, 15-49 yaş grubu doğurganlık çağı kadınları ve gebeleri aşılamak ve doğumların hastanelerde sağlık personeli yardımıyla yapılmasını sağlamak olarak belirlenmişti.

Bu strateji kapsamında hastalığın sık görüldüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 18 ilde yoğun olmak üzere, tüm Türkiye'de “Tetanos Aşı Günleri” 3 tur halinde düzenlenmiş, bunun ilk turu 24 Nisan-18 Mayıs tarihleri arasında uygulanmıştı.

Kampanya çerçevesinde 15-49 yaş grubu kadınlara 3 doz tetanos aşısı uygulanacak.

2. turu yarın başlayacak ve 22 Eylülde sona erecek programın 3. turunun 2007 yılının ilkbaharında uygulanması planlanıyor.

Programla sağlık ocakları, ana çocuk sağlık merkezleri ve hastaneler başta olmak üzere, açılacak sabit istasyonlar ve gezici ekiplerle ev ev dolaşılarak, belirlenen grupta aşılanmadık tek bir kadın bırakılmaması hedefleniyor.

TETANOS

“Kazıklı humma, çene kilitlenmesi” olarak da bilinen tetanos hastalığının nedeni, toprak, toz, hayvan atıkları ve kirli araç, gereçlerin yüzeylerinde bulunan “Clostridium Tetani” bakterisi.

Tetanos mikrobu kirli yara, temiz koşullarda yapılmayan doğumlar ve uygun kesilip bakımı yapılmayan göbek kordonu gibi ortamlarda çoğalarak hastalığa neden olabiliyor.

Tetanosun ilk belirtisi, çene kaslarında kasılmalar. Bu belirtiyi boyun kaslarında kasılma, yutma güçlüğü, karın kaslarında kasılma, kas spazmları, terleme, ateş ve havale izliyor.

Yeni doğan tetanosuna yakalanan bebekler normal doğuyor, ancak doğumdan sonraki 3-28 gün arasında emmeyi bırakıyor. Bu hastalığa yakalanan bebeklerin kaslarında kasılmalar ortaya çıktığında vücutları kaskatı, gergin bir hal alıyor.

Anne tetanosu ise kadınlarda gebelik, doğum sırasında veya loğusalık döneminde ortaya çıkıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!