Doğunun en büyük rasathanesi

Geçmişe uzanan kültür, tıpkı binanın temelleri gibi bence.

Ne kadar derinlere inerse o kadar sağlam ve sarsılmaz kalabilir. Her ne kadar binada oturanlar temelleri aklına getirmese de herkes temellerin varlığını içten içe bilir.

Bugün için unuttuğumuz sadece davranışlarımıza şuursuzca yansıyan yaptığımız pek çok şeyin kökeninde geçmişimiz gizli. Zaman içinde değişmiş olsak da kalıtımsal olarak getirdiğimiz bilgi bizimle beraber. Ve bu bilginin açığa çıkabilmesi de ancak, karşılaştığımız zaman mümkün. Bugün çağımızın ulaştığı bilim, dünün bilgileri üzerine kurulu. Eh Türkiye Cumhuriyeti de Osmanlı kültürü üzerine kurulmuş olduğuna göre istesek de kaldırıp atamayız. O zaman sahip çıkıp geçmiş kültürümüzün inceliklerini öğrenmeliyiz.

Gültekin Çizgen ve Tarık Dursun K.’nın birlikte hazırladıkları "Osmanlıların uygarlığımıza katkıları" adlı bir kültür yayınını incelerken Matematikçi, Astronom ve Astrolog Takiyüddin bin Mehmed’in öncülüğünde yapılan Doğu’nun en büyük üç rasathanesinden birinin İstanbul’da kuruluşuyla ilgili bilgilere rastladım.

Şöyle diyor; "Tarih kitapları: XVI. yüzyılın son çeyreğinde, İstanbul’da gerçekten çok önemli bir olay oldu ve İslam ülkeleriyle Doğuda kurulan rasathanelerin sonuncusu faaliyete geçti. İstanbul Rasathanesi, 1575 ile 1580 yılları arasında çalışmıştır. Buradan 1577 yılı ramazan ayında bir kuyruklu yıldızın gözlemlendiği, bu astrolojik olayın İstanbul’da çok büyük bir ilgi uyandırdığı tarihlerde yazılıdır. O güne değin rasat hesapları eski Zic’lerden (Zayiçenin kısaltılmışı yıldız haritası) yararlanılıp hep kağıt üzerinde yapılıyordu. Bu sıralarda müneccimbaşılığa (Müneccim, yıldız ilmiyle uğraşan kişi) atanan Takiyüdden bin Mehmed; padişah III. Murad’ın hocası Saadeddin Efendi’ye bir layiha sundu. Burada ünlü Uluğ Bey Zic’inin (Yıldız haritası) yeni rasatlarla düzeltilmesi gerektiği bildirilmekteydi. Saaddeddin Efendi iyi niyetli çabalarıyla İstanbul’da Tophane’de ve bakır üstüne bir rasathane kurulması iznini padişahtan aldı. Padişah ’Hemen yapıla’ buyruğunu verdi. Rasathanenin müdürlüğüne de Takiyüddin atandı. Ayrıca tarih kitaplarında bu rasathaneye Copernic’in geldiği ve usturlap (astronomi hesaplarında kullanılan alet) aldığı yazılıdır.

Teknolojik gelişmeler

Bugün meydana gelen olaylar bilinçaltını tetikleyecek. Anne ve aile kavramının önem kazanacağını işaret eden gökyüzünün konumu eski değerler ve yeni uygulamaların sorgulanacağını gösteriyor. Ev içinde çeşitli değişiklikler yapılabilir ve gelişen teknolojinin ürünleri kullanılabilir. Bilgisayar ve teknolojinin pratik hayatın içine gireceğini işaret eden gökyüzünün konumu organik malzemelerin yerini teknolojinin ürettiği yeni ürünler alacağını gösteriyor. Hem aşk hem de finans konularında ilginç gelişmeler yaşayabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları