Doğum sırası çocuğun kişiliğini nasıl etkiliyor?

Güncelleme Tarihi:

Doğum sırası çocuğun kişiliğini nasıl etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 12:55

Hiç aile üyelerinden biri size çok otoriter olduğunuzu söyledi mi? Ya da kız kardeşiniz sizin gibi sosyal aktivitelere katılmak yerine odasına kapanıp, bir şeyler karalamaktan mı hoşlanıyor? Eğer aile içinde bu tür sorular aklınıza geliyorsa yalnız değilsiniz..

Haberin Devamı

Ailedeki doğum sırası, çocukların kişiliklerini de etkiliyor. Araştırmacılar ilk çocuk, ortanca, son çocuk ve tek çocukların kişilik özellikleriyle ilgili veriler elde etti. Psikolojide 'kardeş kuramı'nı ortaya atan ünlü psikolog Alfred Adler'e göre ailede kaçıncı çocuk olarak doğduğunuz karakterinizi belirlemede önemli rol oynuyor.

Yazdıklarımı ilk olarak kendi üzerimde denedim ve ailenin ilk çocuğu hatta sülalenin ilk torunu olarak 'ilk çocuk'lara ait tüm özelliklerin beni işaret ettiğini fark ettim. Siz ne dersiniz, bu özellikleri kendinizde veya kardeşlerinizde de görüyor musunuz?

EĞER İLK ÇOCUKSANIZ...

Ailenin ilk çocuğu mükemmeliyetçilik eğiliminde oluyor. Bunun sebebi ise tecrübesiz olan anne ve babanın çocuklarını en doğru şekilde yetiştirmek istemesi. Sonuç olarak bu mükemmeliyetçilik çocuğa da geçiyor.

Haberin Devamı

Doğum sırası çocuğun kişiliğini nasıl etkiliyor

İlk çocuklar, küçüklüklerinden itibaren yetişkinlerle iyi bir iletişim kurabiliyorlar. Diğer çocuklara göre daha tedbirli davranmayı öğreniyorlar. Daha endişeli ve her şeyi kontrol etme eğiliminde oluyorlar. Diğer insanlardan daha kabiliyetli olduklarını düşünüyorlar.
Ailenin ilk çocuğu genellikle büyük hayallere sahiptir, büyük şeyler başarmak deyim yerindeyse büyüyünce 'Büyük adam olmak' isterler. Ailenin en büyük çocuğu genelde daha çalışkan olur. Belirli bir konuda uzmanlaşmak ve başarıya ulaşmak onlar için bir hayat amacıdır.

İLK ÇOCUKLARIN KARAKTERİ

Mükemmeliyetçi
Başarıyı seven
Lider
Sert, emir vermeyi seven
Sorumluluk sahibi
Motivasyonu yüksek
Merhametli
Kontrolcü
Tedbirli
Güvenilir

EĞER ORTANCA ÇOCUKSANIZ...

Ortanca çocuklar dünyaya geldiklerinde hâlihazırda sorumluluğu üstlerine alan bir büyük kardeş vardır. Bu yüzden ortanca çocuklara aileleri daha az sinirli ve daha hoşgörülü davranıyor.

İlk çocuklara oranla, ortancalar pek de mükemmeliyetçi olmuyor. Ortancalar daha çok aile içindeki yerlerini belirginleştirmek ve aile bireylerine kendilerini kabul ettirmek için çabalıyor.

Haberin Devamı

Doğum sırası çocuğun kişiliğini nasıl etkiliyor

Ortancalar sosyal ilişkilerde genellikle başarılı oluyor ve arkadaş çevresi geniş oluyor. Kolay adapte , yaratıcı ve becerikli oluyorlar.

ORTANCA ÇOCUKLARIN KARAKTERİ

Kolay adapte olur
Bağımsızlığına düşkün
Uzlaşmacı
İnsanları memnun etmeyi sever
Sosyal
Barışçıl

EĞER AİLENİN EN KÜÇÜĞÜYSENİZ...

Ailedeki en son çocuklar rahatlık açısından en şanslı olanlar! En son doğan çocuk bütün dikkatleri üzerine çeken, ailenin en sevimlisidir. İnsanların dikkatini çekmek ve sempatilerini kazanmayı severler. Çekici olmak doğalarında vardır.

Ailenin en küçüğü özgür ruhlu olur. Macerayı severler. Hele risk almaya bayılırlar. Doğum günleri, yıl dönümleri gibi tarihleri hatırlamada pek başarılı değillerdir. Çok da önemsemezler. Hayatın akışından keyif almayı en çok bu çocuklar bilir.

Haberin Devamı

Doğum sırası çocuğun kişiliğini nasıl etkiliyor

En son doğan çocukların karşılaştığı en büyük problem yaptıklarının özel olmadığını düşünmeleridir. Çünkü ilk çocuk yüzmeyi öğrendiğinde bu aile için büyük bir olaydır fakat sıra son çocuğa geldiğinde kimse ilk çocuktaki kadar heyecanlanmaz.

EN KÜÇÜK ÇOCUĞUN KARAKTERİ

Sosyal
Etkileyici
Dışarıya dönük
Sade
Eğlenceli
Manipülatif
İlgi çekmekte başarılı
Ben merkezci

EĞER TEK ÇOCUKSANIZ...

Tek çocuklar genellikle ailenin ilk çocuğunun yaşadıkları deneyimleri yaşar. Fakat ilk çocuklardan farkı, ilgi ve alakayı bölüşmek durumunda kaldıkları başka bir kardeşlerinin olmamasıdır. Böylelikle ailenin tüm desteğini alabilirler. Tek çocuk, yetişkinlerle ve yaşlı insanlarla iyi anlaşır. Bu durum mükemmeliyetçiliği ve başarılı olma hırsını tetikler. Eleştirildiklerinde çok hassas olabilirler.

Haberin Devamı

Doğum sırası çocuğun kişiliğini nasıl etkiliyor

Tek çocuklar tabi ki de tüm dikkatleri üzerine çekmeye bayılırlar. Yaptıklarının onaylanmasını isterler. Detaylara odaklanmayı severler. Rahatlarına düşkündürler. Bu özellikler sebebiyle hayatta büyük başarılara imza atsalar da, kendilerini mutlu etmekle ilgili sıkıntı duyabilirler.

TEK ÇOCUKLARIN KARAKTERİ

Kendilerine çok güvenirler
Titiz
Sorumluluk sahibi
Mükemmeliyetçi
İlgi odağı
Onaylanma ihtiyacı duyarlar
Hassas
Olgun
Lider

Doğum sırası çocuğun kişiliğini nasıl etkiliyor

*Peki çocukların karakteri, doğum sırasına göre nasıl değişiklik gösteriyor? Çocukların karakterleri sadece DNA yapısına göre değişiklik göstermez. Ailenin onunla iletişimi, ona davranışı da çocuğun karakterinin şekillenmesinde çok önemlidir.

Haberin Devamı

Şunu unutmayın ki, en büyük çocuklar ortanca ya da son doğan çocuklar arasında karakter olarak büyük farklar olabilir. Evlat edinilen çocuklara gelince, çocuğu dünyaya getiren anne ve baba değil, onu evlat edinen anne ve babanın davranışları çocuğun kişisel özelliklerinin oturmasında çok daha etkilidir.

Kaynaklar: personalitybuzz.com, adlerian.us

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!