Doğu ve Güneydoğu'da halk sokağa döküldü

Güncelleme Tarihi:

Doğu ve Güneydoğuda halk sokağa döküldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2016 12:46

Doğu ve Güneydoğu'da halk sokağa döküldü

Haberin Devamı

Canan ALTINTAŞ- Arif ARSLAN- Turan KOYUNCU- Şahismail GEZİCİ- Nezir GÜNEŞ- Aziz ÖNAL/BİNGÖL, (DHA) - TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nde bir grubun darbe girişimine karşı başta Diyarbakır olmak üzere Elazığ, Batman, Siirt, Bingöl ve Mardin'de vatandaşlar sokağa dökülerek protesto gösterilerinde bulundu.
İstanbul ve Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki FETÖ/PDY yanlısı bazı grupların darbeye kalkışmasına karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Meydanlara inin' çağrısı üzerine Diyarbakır, Elazığ, Batman, Bingöl ve Mardin'de vatandaşlar sokağa çıkarak darbecileri protesto etti.
DİYARBAKIR
Diyarbakır Ak Parti İl Başkanlığı önünde toplanan bir grup ellerinde Türk bayrakları ve çeşitli siyasi parti flamaları taşıdı. Kalabalık grup sık sık tekbir getirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını taşıyan vatandaşlar konvoy yaparak darbe girişime tepki gösterdi. Kalabalık zırhlı araçlarla geçen polis ekiplerine sevgi gösterisinde bulunurken, polislerde korna çalarak vatandaşları selamladı. Diyarbakır ve ilçelerinde bir çok camide sela okunarak, dualar okundu, halkı sokağa çıkmaları konusunda çağrılarda bulundu. 
BATMAN
Türkiye'yi sarsan darbe girişimine Batmanlılardan büyük tepki geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından binlerce kişi Turgut Özal bulvarı Valilik kavşağında bayraklarla toplandı. Sık sık slogan atan Batmanlılar, darbeye 'hayır' dedi. Halkın içine giren Vali Ahmet Deniz ise, "Sevgili Batmanlı hemşehrilerim, silahlı kuvvetlerimizin içine sızmış hain bir çetenin bir darbe girişimi bu. Burada Batman halkı demokrasiye sahip çıkıyor, çıkacağız. Netice alıncaya kadar bu meydandayız. Askerimiz Batman'da olaya hakim. Her hangi bir şey yok. Ama sabaha kadar bekliyoruz. Demokrasilerde halk üzerine rejim yoktur. Bunlar hain bir çete. Silahlı kuvvetlerimize sızmış bir çete. İkinci bir açıklamaya kadar meydandayız" dedi.
ELAZIĞ
Elazığ'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısının ardından binlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla sokaklara döküldü. Valilik binası önünde toplanan vatandaşlar attıkları sloganlarla darbe girişimine tepki gösterdi. Elazığ Emniyet Müdürlüğü binasının girişine çekilen TOMA, akrep ve özel haraket polisleri sıkı güvenlik önlemi aldı. il Jandarma Komutanı Albay İlker Temel, Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Temel'in Emniyet Müdürlüğü'ne gelişine polislere verilen talimat üzerine herhangi bir zorluk çıkarılmadı. Elazığ'da Belediye'ye ait araçlarda sirenler çalarak darbeyi protesto etti. Sabah ezanının okunmasından sonra ise camilerden "Milli iradeye karşı yapılan bu kalkışmaya tüm halkımızı demokratik yollarla tepki göstemeye davet ediyoruz" diye anons yapıldı.
BİNGÖL
Bingöl'de, darbe girişimlerini protesto eden binlerce kişi Ak Parti Bingöl İl Binası'nın önünde toplandıktan sonra Tugay Komutanlığı'nın bulunduğu sokağa doğru yürümek istedi. Bingöl İl Emniyet Müdürü Süleyman Pamuk, makam aracından vatandaşlara seslenerek kalabalığı sakinleştirdi.
KAMYON İLE ÖNLEM ALDILAR
Bu arada Ak Parti Bingöl İl Binası önünde toplanan vatandaşlar, aynı cadde üzerinde bulunan Tugay Komutanlığı'ndan herhangi bir aracın gelmemesi için kamyon, midibüs ve özel araçlarıyla set kurdular. Kentte Bingöl Valiliği, Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ile polis karakolları önüne polis ekipleri konuşlandırıldı, üst düzey güvenlik önlemleri alındı.
SİİRT
Siirt'te ise Cmuhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısından sonra sokağa çıkan vatandaşlar tekbir ve sloganlar eşliğinde Valiliğin önüne gelerek binaya girmeye çalışan askerler ile karşı karşıya geldi. Vatandaşların etten duvar örerek askerlerin Valilik binasına girmesini engellemesi üzerine gerginlik yaşandı. Askerlerin havaya ateş açmasına rağmen kalabalık dağılmadı. Geniş güvenlik önlemleri altında Valilik binası önüne gelen kalabalığa seslenen Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, "Öncelikle demokrasiye sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ederim. Ancak şu anda ilimizde terörle mücadele ediyoruz. Asker de bizim polis de bizim" sözleriyle valilik binası önünde toplanan vatandaşların sakin olmalarını istedi. Toplanan grup daha Vali Tutulmaz'ın konuşmasının ardından sloganlar atmaya başlayınca asker grubu kontrol altına almak adına bir kez daha havaya ateş açtı.
MARDİN
Darbe girişiminin ardından Mardin'de de halk sokağa döküldü. Binlerce kişi ellerinde Türk bayrakları ile AK parti Mardin il başkanlığı önünde toplanıp darbe girişimini protesto etti. Mardin'in ilçelerinde de vatandaşlar protesto yürüyüşleri gerçekleştirdi. Mardin'deki camilerden de sürekli olarak sela verildi. Halk halen Mardin'in Artuklu ilçesinde bulunan AK parti Mardin il Başkanlığı önünde toplanmaya devam ediyor.
Toplanan vatandaşlar toplu bir şekilde Fuat yağcı camii ve ilçede bulunan farklı camilerde sabah namazı kıldı daha sonra tekrar İl başkanlığı önünde toplandı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!