Doğu ve Batı arasında bir ada

Doğu ile Batı arasında bir ada olmanın ve tarih boyunca pek çok medeniyet tarafından yönetilmenin tadını çıkarır gibidir Kıbrıs mutfağı.

Haberin Devamı

Venedik, Osmanlı ve İngiliz mutfağı gibi birbirinden tamamen farklı üç mutfağın da etkilerini görürüz bu adanın yemek çeşitlerine yakından baktığımızda. Özellikle Akdeniz yemek kültüründen ve tabii ki Türk ve Yunan mutfağından da çok etkilenmiş olduğu için, pek çok kültürün özelliğini bünyesinde barındırır. Kıbrıs’a gidip de herhangi bir restoranda yemek yemeğe kalktığınızda, daha yemek siparişini vermeden mezeler gelmeye başlar ve masanız ondan fazla mezeyle donatılır bir anda.

Özellikle turşu ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bu mezelerin her biri birbirinden lezzetlidir. Kıbrıs halkı, etkilendiği onca mutfaktan kendine has bir mutfak yaratmayı başarmış ve yeni sunum teknikleriyle ve bu yemeklere ekledikleri yeni yeni malzemelerle Kıbrıs damak tadını oluşturmuştur. Balık ve etten tutun da zeytinyağlı ve salata çeşitlerine kadar, hemen her çeşit yemek vardır bu adanın sofrasında. “Peki Kıbrıs’a özel yemek yok mu?” dediğinizi duyar gibiyim şimdi. Macun gelir benim aklıma, biri bana bu soruyu sorduğunda. Kıbrıslılar hemen her meyvenin macununu yapar ve kahvaltı dahil günün her öğününde yiyebilirler yaptıkları macunu. Bu reçele benzer tatlı Kıbrıs’taki hemen her evde kavanozları süsler.

Kıbrıs’ın bir başka tadı da kolakastır. Patatese benzer kolakas ve yemeği yapılır. Enteresan tadıyla belki bizlerin damağına pek alışkın değildir ama birkaç kez yendikten sonra da hoşa gitmeye başlayıverir.

Haberin Devamı

Fırında tavuklu sebze türlüsü

· 3 adet tavuk göğsü
· 2 çorba kaşığı sıvıyağ
· 3 adet orta boy kabak
· 3 adet orta boy patlıcan
· 200 gr konserve bamya
· 1 adet orta boy havuç
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 10 diş sarmısak
· 3 adet orta boy domates
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yapılışı: Önce, tavuk etlerini kuşbaşı et formunda doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir tencerede kızdırıp tavukları aktarın. Sürekli karıştırarak tavuklar suyunu salıp tekrar çekinceye kadar, 5 dakika kadar pişirin. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip incecik doğradığınız soğanları ekledikten sonra 2-3 dakika daha kavurup ocaktan alın. Diğer taraftan, bütün sebzeleri soyup ayıkladıktan sonra yıkayın.

Patlıcanları alacalı soyup dörde bölerek iki santimlik parçalar halinde dilimleyin. Kabak ve havucun kabuklarını kazıdıktan sonra aynı işlemi uygulayın. Konserve bamyayı da süzüp bir tabağa alın. Fırına dayanıklı orta boy bir kaba önce kavurduğunuz tavuk etini, sonra da hazırladığınız sebzeleri yerleştirin.

Üzerine sarmısakları ve halka halka doğradığınız domatesleri sıraladıktan sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. 2 su bardağı sıcak suyu da aktarıp kabın üzerini alüminyum folyoyla sıkıca kapatın. 175 dereceye ayarlı fırında 35 dakika kadar pişirin. Fırının kapağını açarak yemeğin üzerindeki folyoyu çıkarın. 10 dakika daha pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları