Doğu Perinçek'e 90 gün hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Doğu Perinçeke 90 gün hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 12:31

İsviçre'de sözde Ermeni soykırımını "inkar" yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle Lozan'da yargılanan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'e 90 gün tecilli hapis ve 16 bin 873 İsviçre frangı para cezası verildi.

Haberin Devamı

Lozan'da yargılanan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek hakkındaki karar açıklandı.

Lozan mahkemesi, 6 Martta başlayan duruşmalar sonunda bugün verdiği kararda, Perinçek'i 90 gün hapis cezası karşılığında her günü 100 İsviçre Frangı (yaklaşık 115 YTL) olmak üzere 9 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırdı ve bu cezayı iki yıl tecil etti.

Mahkeme, bunun dışında 3 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırdığı Perinçek'in, bu parayı hemen ödemediği takdirde 30 gün hapis yatmasına karar verdi. Bunun için 5 günlük süre tanındı.

Perinçek'in ayrıca 1000 İsviçre Frangını sembolik olarak bu ülkedeki Ermeni cemaatine ve 10 bin İsviçre Frangını dava açan Sarkis Şahinyan'a ödemesi istendi.

Mahkeme masrafı olarak da Perinçek'in 5873,55 İsviçre Frangı ödemesine karar verildi.

Haberin Devamı

PERİNÇEK'İN TEPKİSİ

İsviçre'de 2005 yılında düzenlenen bir etkinlik sırasında sözde Ermeni soykırımının emperyalist bir yalan olduğunu söylediği için yargılanan Perinçek, hakkında verilen kararı "emperyalist bir kinin ürünü" olarak değerlendirdi.

Dava hakimi Pierre Henri Winzap'ın duruşmanın ilk gününden itibaren taraf tuttuğunu gösterdiğini belirten Perinçek, "Hakim Winzap bugünkü kararı okurken Türkiye'ye ve Türk ulusuna karşı içindeki kini ve ön yargıları dışa vurdu. Hakimin tavrı duruşmanın başından beri belliydi" dedi.

Hakimin bu kararına rağmen duruşmanın İsviçre'de olumlu bazı gelişmelere vesile olduğunu ifade eden Perinçek, "Şunu söyleyebilirim ki, sözde Ermeni soykırımını 'inkar' yasası artık İsviçre'de tartışılıyor. Tarihin yargılanamayacağı görüşü toplum içinde hızla yayılıyor. Tüm bu gelişmeler bu yasanın değişmesine hız kazandıracaktır" diye konuştu.

"KARARI TEMYİZ EDECEĞİZ"

Dava hakimi Winzap'ın verdiği kararın "her şeyin bittiği anlamına gelmediğini" ifade eden Perinçek, kendilerine tanınan 5 günlük süre içinde temyize gideceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Perinçek, karara karşı nasıl bir yol izleyecekleri yolundaki bir soruya şu yanıtı verdi:

"Bu kararı hemen temyiz edeceğiz. Göreceksiniz, bu karar ve ilgili yasa değişecektir. Buradaki bir üst mahkemede temyiz hakkımızı kullandıktan sonra gerekirse kararı Strasbourg'taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar götüreceğiz."

PERİNÇEK: ERMENİLERE SOYKIRIM YAPILMADI

Lozan Adliye Sarayında hakkındaki kararın açıklanmasından sonra İsviçre televizyonuna Almanca olarak demeç veren Perinçek, muhabirin, "Bu karardan sonra hala Ermenilere soykırım yapılmadığı görüşünü savunuyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bugün burada alınan karar ABD'nin büyük Orta Doğu projesinin bir parçasıdır. Ermenilere 1915 yılında soykırım yapılmadığı benim inanarak savunduğum görüşümdür. Hiçbir karar veya yasa benim inanarak savunduğum görüşümü değiştiremez. Gallile'yi ve Göthe'yi de yargıladılar, ama görüşlerini savunmaya devam ettiler. Hakim Winzap bugünkü kararıyla Türkiye'ye ve Türk ulusuna karşı içindeki kini ve ön yargıları dışa vurmuştur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!