Doğu Kudüs'te Filistinli olmak

Güncelleme Tarihi:

Doğu Kudüste Filistinli olmak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 01:31

Doğu Kudüs’te 300 binden fazla Filistinli yaşıyor. Yoksulluk düzeyi İsraillilere göre rekor seviyede. İsrail’in ihmal ettiği Doğu Kudüs’e Filistin yönetiminin hizmet vermesine de olanak sağlanmıyor.

Haberin Devamı

FİLİSTİNLİ Araplar, günümüzde 866 bin olarak ifade edilen Kudüs’ün toplam nüfusunun yüzde 37’sini oluşturuyor. AP ajansına göre 2040 itibarıyla oranın yüzde 44 olması bekleniyor. İsrail’in Doğu Kudüs’ü fiilen ilhak etmesine rağmen burada yaşayan Filistinliler İsrail vatandaşı sayılmıyor. Doğu Kudüs’te yaşayan 300 binin biraz üzerinde Filistinli, İsrail makamlarının verdiği “Kudüs Kimlik Kartı” ile şehirde sürekli ikâmet etme iznine sahip bulunuyor. Söz konusu Filistinliler aynı zamanda Ürdün pasaportuna da sahipler ancak bu pasaportlarda da vatandaşlık numarası bulunmuyor. Bu nedenle tam olarak Ürdün vatandaşı da sayılmayan Doğu Kudüslü Filistinlilerin Ürdün’de çalışma ve devlet hizmetlerinden yararlanma hakkı da yok. Bir nevi arafta kalan Doğu Kudüs’teki yüzbinlerce Filistinli, ne İsrail ne Ürdün ne de Filistin vatandaşlığına sahip oldukları için “devletsiz” yaşıyor.

ŞEHİRDEN SÜRÜLME KORKUSU
Doğu Kudüs’teki Filistinlilerin burada yaşamaya devam edebilmeleri için İsrail’in belirlediği bir dizi talebi yerine getirmeleri gerekiyor. Doğu Kudüs’te ev yapmalarına izin verilmeyen Filistinliler, bu şekilde şehrin dışına çıkmaya zorlanırken, Kudüs dışında ikamet ettikleri tespit edilenlerin de bir daha şehre dönmeleri yasaklanıyor. Aile üyelerinden birinin İsrail’in ‘terör’ olarak nitelediği saldırılara karışması da tüm ailenin Kudüs’ten sürülme sebebi sayılıyor. İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem’in yayımladığı verilere göre, İsrail 1967’den bu yana 14 bin Filistinlinin ikamet iznini iptal ederek Doğu Kudüs dışına sürdü. Buna karşılık İsrail, dünyanın neresinde olursa olsun tüm Yahudileri İsrail’e gelerek Doğu Kudüs dahil istedikleri yere yerleşmeleri ve vatandaşlık almaları için teşvik ediyor. İsrail bu yerleşimlere sürekli ek konut ekleyerek şehirdeki Yahudi nüfusunu arttırmaya çalışıyor.

KUDÜS’SÜZ BİR HAYAT OLAMAZ
Doğu Kudüs’te epeyce ihmal edilmiş Arap yerleşimlerinden biri olan Ras Khamis’de, ABD Başkanı Trump’ın kararının ardından kötümserlik ile bölge sakinlerinin giderek marjinalleşmesi gibi yeni korkular hâkim. Arap yerleşimlerinin bariyerlerle birbirinden ayrıldığı bir caddede market işleten Filistinli Yasser Khatib, Trump’ın kararını “üzücü ve haksız” diye nitelendiriyor. Khatib, şehirle güçlü dini bağları olduğunu ve ailesinin buradaki kökeninin nesiller öncesine dayandığını söylüyor ve ekliyor: “Kudüs’süz bir hayat olamaz, Trump ne isterse söylesin.”

BİLGİ NOTU: Kudüs Enstitüsü’nün verilerine göre, bölgenin Arap nüfusunun yüzde 79’u yoksulluk sınırının altında yaşarken, Yahudi tarafında bu oran sadece yüzde 27.

200 BİN İSRAİLLİ
İsrailli muhalifler Kudüs’teki Arap ve Yahudi mahalleri arasındaki keskin farklılıklara dikkat çekiyor. Kudüs’ün Arap mahallelerinin fiziksel ve sosyal altyapılarının haritalanmasından sorumlu Yitzhak Reiter, “İsrail sahada, Arap mahallelerini geliştirmek için hiç yatırım yapmıyor” diye konuşuyor.

Doğu Kudüs’teki nüfus yapısını Yahudiler lehine değiştirmeye çalışan İsrail, uluslararası hukuka aykırı olarak burada 10 Yahudi yerleşim birimi inşa ettti. Yahudi olmayanların ikâmet etmelerinin yasak olduğu bu yerleşim birimlerinde 200 binin üzerinde kişi yaşıyor.

İSRAİL GAZZE SINIRINI KAPATTI
İSRAİL, geçen hafta yapılan roket saldırılarına karşılık Gazze Şeridi ile arasındaki Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun (Erez) sınır kapılarını kapattı. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee uygulamanın ne zamana kadar süreceğini açıklamadı. Kerm Ebu Salim kapısı Gazze Şeridi’ne giren mallar ve Erez yaya geçidi için ana geçiş noktası olarak biliniyor. Gazze’de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Mısır’ın kontrolündeki Refah hariç 6’sı İsrail’in kontrolünde. Öte yandan, İsrail ordusu, son roket saldırılarının ardından dün gün doğarken Hamas’a ait üç tesisi vurduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Doğu Kudüste Filistinli olmak

HAMAS'IN 30'UNCI YILI: Hamas 30’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, Gazze’nin El Ketibe Meydanı’nda dün etkinlik düzenlendi.  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!