Doğu Akdeniz’de sondaj savaşı

Güncelleme Tarihi:

Doğu Akdeniz’de sondaj savaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2017 18:45

KIBRIS Rum yönetiminin Türkiye ve KKTC’nin yoğun itirazlarına rağmen tek yanlı parsellediği doğu Akdeniz’de karşılıklı sondaj adımları atılıyor.

Haberin Devamı

İlk görev yeri doğu Akdeniz olacak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın satın aldığı Deep Sea Metro 2 adlı derin deniz sondaj gemisinin, yılın son günü 31 Aralık’ta Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Fransız Total ve İtalyan ENI şirketlerinin Rumlar adına doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyeti ise, önümüzdeki hafta başlıyor. Rumlara göre, Türkiye gözdağı vermek için aynı bölgede tatbikat düzenlemeye hazırlanıyor.

Doğu Akdeniz’de sondaj savaşı
BÖLGE KİMSENİN BABASININ MALI DEĞİL

Enerji Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak sondaj gemisinin yıl sonunda geleceğini duyurmuştu. Albayrak açıklamasında, “İki gemimiz ile sismik çalışmalarımız devam ederken, süreci tamamlanan ve yakın zamanda imzaları atılan ve bu yıl bitmeden envanterimize katacağımız ilk sondaj gemimiz ile Akdeniz'de 2018 yılında ilk derin deniz sondajını gerçekleştireceğiz. Bu birilerini rahatsız ediyor, edecek. Kimse Akdeniz'i kendi babasının denizi, kendi zenginliği sanmasın. Türkiye olarak, gerek uluslararası hukuktan kaynaklı kendi münhasır ekonomik alanlarımızda, gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ruhsatlı sahalarında bu aramaları yapmaya devam edeceğiz. Kimse kusura bakmasın" dedi.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz’de sondaj savaşı

TOTAL VE ENI GAZ ARAYACAK

Rumlar’dan parsel kiralayan Fransız Total ve İtalyan ENI şirketleri ise, önümüzdeki hafta içinde Kıbrıs adasının batısında ya da farklı bir anlatımla Antalya açıklarında sondaj çalışmalarına başlayacak. İki şirket, 26 Aralık 2017-01 Mart 2018 tarihleri arasında, Rumların 6 numaralı diye tanımladığı parselde sondaj çalışmaları yürüteceğine yönelik Navtex yayınladı.

Doğu Akdeniz’de sondaj savaşı

Haberin Devamı

Navtex, (Navigational Telex) uluslararası denizcilik terminolojisinde, gemilere tehlike ve emniyet raporu ve uyarıları yayınlamak anlamına geliyor. Denizlerde askeri ya da sivil herhangi bir faaliyette bulunmak isteyenler önceden Navtex mesajları yayınlayarak, deniz trafiğini uyarıyor. İki şirketin, Saipem 12000 adlı sondaj gemisiyle önce 2100 metrelik derinlikte deniz tabanına ulaşması, ardından doğalgaz ya da petrol bulana kadar yer kabuğunu 4 metre delmesi bekleniyor. Şirketlerin farklı bölgelerde geçmiş sondajlarında doğalgaz bulunmamıştı.

Doğu Akdeniz’de sondaj savaşı

TÜRKİYE DE AYNI YERDE TATBİKAT YAPACAK

Bu arada Rum Fileleftheros gazetesi, Türkiye’nin de Fransız ve İtalyan şirketlerinin sondaj bölgesinin çok yakınlarını da kapsayarak büyüklükteki bir alanda ve sondaj tarihlerini de kapsayacak şekilde askeri tatbikat Navtex’i yayınladığını yazdı. Gazeteye göre, Türk savaş gemileri Kıbrıs adasının batısında 27 bin kilometrekarelik bir alanda 25-28 Aralık tarihleri arasında tatbikat yapacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!