Doğruları değiştirmek etik değildir

TÜRKİYE Milli Olimpiyat Komitesi’nin Olimpiyatlardaki başarısızlığının sorumlu olduğunu yazmak yazanın bu konuda hiçbir araştırma yapmadığını ispatlamaktır. Türkiye’de sporu devlet yönetir. Aslında dünyada sporun devlet tarafından yönetildiği sadece dört ülke vardır. Anayasamız “devlet sporu destekler “ diyor, “yönetilir” demiyor. Bu nedenle tüm spor federasyonları Gençlik ve Spor Müdürlüğü yani devletin yönetimi ve talimatlarına göre hareket ederler.

Haberin Devamı

TMOK’un bu konuda hiçbir yaptırımı yoktur. Ancak, Bakan Genel Müdür ve Federasyon Başkanları ile kurulan iyi ilişkiler içinde sporun gelişmesine TMOK destek verir.

Beijink Olimpiyatları’ndan önce TMOK’un yaptığı desteği de ifade edelim. Olimpiyat oyunlarına katılması beklenen 14 sporcuya 2 yıl Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden alınan 196 bin dolar (196.000 USD) meblağında destek verildi. Ayrıca İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu gene olımpiyatlara katılma potansiyeli bulunan sporcuların hazırlıklarına destek olmak üzere bir milyon yüz kırk bin (1.140.000) YTL, 120 sporcuya ilki yıl boyunca burs olarak verdi.

GSGM, TMOK ve oyunlara katılacak federasyonlar birlikte her iki ayda bir olimpıyat hazırlığı toplantısı yaptı ve olımpiyata katılacak sporcuların çalışma programları görüşüldü ve bütçe tahsisi GSGM tarafından federasyonlara yapıldı.

Haberin Devamı

Başarısız değiliz

Beijing Olimpiyatları’nda başarısız olduğumuzu ifade etme bence haksız bir suçlamadır. Komşumuz Yunanistan, Atina’da kendi ülkesinde 16 madalya aldı. Polonya’da 10 madalya kazandı. Şimdi gelelim bu üç ülkenin Beijing’den aldığı madalya sayısını incelemeye. Yunanistan 152 sporcuyla katıldı ve 4 madalya aldı. Polonya ise 265 sporcu ile katıldı ve sadece 10 madalya aldı. Biz ise 68 sporcu ile 8 madalya aldık. Ne Yunanistan’da ve ne Polonya’da ülkemizde yapılan ağır ve haklsız eleştiriler olmadı.Üstelik Olimpiyat Komitemiz, IOC tarafından tebrik edildik.

Ama ne yapalım 4 yılda bir medyamız olimpiyatlarla tanışıyor ve hem de hiçbir araştırma yapmadan olimpıtalarla ilgili herkesi infaz ediyor. Peki medya neden amatör sporlarda olimpıyatlarda temsil edecek sporcularla ilgilenmiyor, onları tanımıyor, motive etmiyor ?

Suçlu katılan federasyorlar mı?

İlginçtir her dört yılda bir olimpiyatlara katılan federasyonlar suçlanıyor. Haksızlık bu. Çünkü olimpiyatlara katılamayı hak eden federasyonlar aslında bir başarı gösteriyor, emek veriyor, çabalıyor ve çalışıyor. Her olimpıyata katılan sporcunun madalya alacağına dair bir garantide yok. En başarılı sporcumuz Halter’de Çinliler ağırıkları yükseltince favori haltercimiz başarısız oldu.

Haberin Devamı

Peki kimse neden Berlin 1938 Olimpiyaları’ndan bu yana hiçbir olimpiyata katılmayan takım sporlarından hesap sormuyor. Futbol (bayan-erkek), basketbol (bayan-erkek), voleybol (bayan-erkek), hentbol (bayan-erkek), sutopu (bayan-erkek) bugüne kadar 1938 yılından bu yana olimpiyatlarla tanışmadı. Ondan sonra kalemi elimize alıp ahkam kesiyorsunuz. Hiçbir şey bilmeden kurumları suçluyorsunuz. Olimpiyatların 100. Yıl kitabı bütün medyaya dağıtıldı. Yurtdışından ve ülkemizin spora saygısı olan kişilerden teşekkür mesajı aldık. Lütfen amatör sporlarımızı da destekleyelim medyada onlara da fırsat tanıyalım.
Ucuz eleştirilerle, hiçbir şey bilmeden insanları ve kurumları suçlamak ayıp olmuyor mu ?

Yazarın Tüm Yazıları