Doğru: Sulama Birlikleri kullanıcılarının kontrolünde kalmalı

Güncelleme Tarihi:

Doğru: Sulama Birlikleri kullanıcılarının kontrolünde kalmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2018 13:29

Doğru: Sulama Birlikleri kullanıcılarının kontrolünde kalmalı

Haberin Devamı

ADANA,(DHA) - ADANA Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, sulama birliklerinin; suyu kullanan çiftçilerin kontrolünden çıkartılıp belediyelere devri gibi bir alternatifin doğru olmayacağını belirterek, “İyi yönetilmeyen birlikler yüzünden iyi yönetilenler de yakılmamalı” dedi.
Başkan Mutlu Doğru, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, MHP İl Başkanı Bünyamin Avcı, İl Başkan Yardımcıları Alev Ataş ve Ziya Yamaç’ın  Çiftçiler Birliği’ni ziyareti sırasında, üreticilerin gündemindeki konulara dikkat çekti.
Başkan Mutlu Doğru, sulama birliklerinin kullanıcılarının kontrolünde kalması gerektiğini belirterek, “Belediyelere devir sorunların daha da büyümesine neden olur” dedi. Doğru, “Türkiye genelindeki birliklerin yüzde 64’ü başarılı, yüzde 36’sı başarısız. Başarılı olan birlikler hizmetlerine devam etsin. Başarısız olanlara kayyum atanabilir; DSİ yönetimlerine el koyar, tekrar seçim yapılabilir. Başarısızın yanında başarılı olanları da yakmayalım. Doğru olan sisteme devam edelim. Konuyla ilgili çıkacak torba yasada tüm milletvekillerimizin katkılarını bekliyoruz” diye konuştu.
EN BAŞARILI MODEL SULAMA BİRLİKLERİ
Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici de dünyadaki sulama ve drenaj yönetimindeki en başarılı modelin sulama birlikleri olduğunu kaydetti.  Amerika, İspanya, Portekiz, İtalya, Güney Afrika gibi ülkelerde birliklerin suyu en etkin şekilde kullandığının altını çizen Özekici, “Çünkü sulama birlikleri katılımcı su yönetimi anlayışıyla hareket ediyor. Çiftçiler şebekeleri öz malları gibi değerlendirdikleri için çok daha verimli şekilde kullanıyorlar” diye konuştu.
GYSB BAŞKNI BEYARSLAN SUNUM YAPTI
Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı ve Çiftçiler Birliği üyesi İhsan Oğuz Beyarslan da sulama birliklerinin çalışmalarına ilişkin sunum yaptı. Popülist olmayan bir yaklaşımla sulama hizmeti verdiklerini bildiren Beyarslan, “Birliklerin yüzde 64’ü başarılı, yüzde 36’sı başarısız. Başarısız olanları gerekirse biraz süspanse ederek başarılı birliklerin seviyesine çıkaralım. Çok önemli olan su kaynaklarımızı daha iyi yönetmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
PİYASA REGÜLÂSYONU YAPILAMADI
MHP’li Mevlüt Karakaya ise Meclis’te Bütçe Görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmalara dikkat çekerek, tarımı yapmanın alternatifinin ‘tarımı yapmamak’ olduğunu söyledi. Karakayaşöyle konuştu:
"Belli bir eşiğin altına indiği zaman çiftçi üretmiyor. Kar, zarar eden adam bir noktadan sonra bırakıyor. ‘Üretim yapılmazsa ne olur?’ sorusuna cevap bulmak lazım. İşte o zaman tarımın katma değeri görülür. Gelişmiş ülkeler ‘tarımdan para kazanılmıyor’ demesine rağmen tarımını ve desteklemelerini bırakmıyor. Bilakis daha fazla destekliyor. Katma değer hesaplarının doğru yapılması gerekir. Katma değer hesapları alternatif maliyet üzerinden hesaplanmalıdır. Yani sen bu faaliyeti yapmaz isen sana neye mal olacaktır. Yapmadığın zaman sana ne kaybettiriyor? Bunun hesabını yapmak lazım. Memlekette geçimlik tarım da olacaktır.  Tarımsal destekler bu kadar arttı; ama arkasından çiftçi de bu kadar sıkıntıya düşüyorsa bunun birçok nedeni var. Piyasa regülâsyonlarını yapamadılar. Sadece buğdaydan 14 yılda çiftçinin kaybı 32 milyar TL’dir. Çiftçi piyasadan 10 kaybetti; fakat sen onu destekten 5’ini karşılıyorsun. 14 yılda piyasa regülâsyonu yapılamadı. Çiftçi piyasada hep zarar etti.”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!