Doğru beslenmenin olmazsa olmazları

Bu saydıklarıma dikkat ederek diyabetten kansere kadar birçok hastalık riskini azaltabilir, daha formda bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Lif: Sindirimi tamamlayıcı bir besin olarak lif; meyve, sebze, tam tahıllar ve baklagillerde bulunuyor. Lif aynı zamanda diyabet ve kalp hastalığı riskinizi de azaltıyor. Günlük lif ihtiyacınızı karşılamak için ahududu, yulaflı musli, mercimek ve pişirilmiş enginar gibi besinler tüketin.
D Vitamini: Vücudunuzun D vitamini üretmesinin en kolay yolu göğüs, sırt ve bacaklarınıza koruyucu faktörlü güneş kremi sürmeden önce 15 dakika güneşe tutmak. Hasar görmemek için her zaman yüzünüzü ve ellerinizi koruyun ve güneşe çıktıktan ilk 15 dakika sonra UVA – UVB ışınlarından koruyucu güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin. Bu bağışıklık güçlendirici vitamin, sağlıklı kemiklerle sağlıklı kas ve sinir fonksiyonu için büyük önem taşıyor.
Su: Üzerinde fazla konuşmaya gerek olmayan bir besin kaynağı olsa da ne kadar miktarda su içmeniz gerektiğini söyleyen evrensel bir formül yok. Günlük ihtiyaç, genel sağlığınız, fiziksel aktivite oranınız ve yaşadığınız yer gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Yeteri kadar su içip içmediğinize, çok nadir susuyor olmanıza ve günde 1.5 litre renksiz veya açık sarı renkte idrar üretip üretmediğinize bakarak karar verebilirsiniz.
Kalsiyum: Çoğumuz, kalsiyumun iskelet sisteminin düzgün gelişmesinde büyük önem taşıdığını biliyoruz ama kalsiyumun aynı zamanda kilo verimine ve kolon kanseri gibi bazı kanser türlerini engellemeye yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için besin takviyesi alın veya süt, soya peyniri ve kuru kayısı gibi kalsiyum zengini besinler tüketin. Vücudunuzun kalsiyumu emebilmesi için D vitaminine ihtiyacı var, ikisini birlikte almayı unutmayın. Tek başına kalsiyum almak ayrıca kabızlığa ve atardamarların kasılmasına neden olabilir. Bu yüzden bu etkileri önlemek için kalsiyumu, magnezyumla da birlikte alın.
Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri, beyin ve kalp sağlığı için çok önemli ve vücudunuzun kanserle savaşmasına yardımcı. Balık yağı ve bazı diğer bitkilerin ya da yemişlerin yağı, ciddi omega-3 kaynakları. Soya yağı, ketentohumu yağı, zeytinyağı ve ceviz gibi besinler alfa-linolenik asit; balık yağıysa DHA dediğimiz dokosaheksaenoik asit ve EPA içeriyor. Bu yağ asitleri kalp krizi, felç ve yüksek tansiyon riskini azalmada oldukça etkili.

Haberin Devamı

Kalp dostu öneriler

Haberin Devamı

Kırmızı ve beyaz etlerinizi kızartmak yerine görünen yağ ve deri kısımlarını ayıklayarak ızgara, fırın, haşlama veya kavurma alternatiflerine yönelin.
Yumurta sarısı tüketimini kısıtlayın. Yumurta beyazı veya yumurta yerine kullanılabilecek başka besinlere yönelin.
Porsiyonlarınızı kontrol altına alın. 85 gramlık kırmızı et veya tavuktan oluşan bir porsiyon (önerilen porsiyon) yaklaşık olarak bir deste kart boyutlarındadır.
Kolesterol dostu bitki sterolleri içeren margarinleri deneyin.
Kısmi hidrojenizasyon yöntemiyle üretilmiş margarinler, katı yağlar ve hindistancevizi yağı, hurma yağı ve hurma çekirdeği yağı gibi yüksek oranda doymuş yağ içeren yağlardan uzak durun.
Gıda etiketlerini okuyun.
Doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük (yüksek tansiyonunuz varsa sodyum oranı da düşük), bol miktarda lif ve sağlıklı yağlar içeren besinleri tercih edin.
Bir beslenme günlüğü tutun. Yediklerinizi yazmak, bir beslenme uzmanının kolesterol seviyenizi düzeltmek için yapmanız gereken değişikliklere karar vermesini kolaylaştırır.
Tuz kullanmak yerine yediklerinize, anti-enflamatuar özellikleri olan zerdeçal, zencefil ve sarmısakla tat katın.
Öğün atlamayın.

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digitürk Home TV’de 13.30 ve 19.00’da yayımlanıyor

Yazarın Tüm Yazıları