Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Doğayı korumak insanı korumaktır

Kurak geçen bir yazdan sonra gözümüz gökyüzünde yağmur bekliyoruz. Koyu renkli bulutlar üstümüzden geçiyor, yeterince yağmur bırakmıyor. Nedenini merak ediyorsanız işte size açıklaması. Ama bir de önerim var.

Son günlerde "Neden yağmur yağmıyor" takıntısı, endişesi giderek artıyor. Özellikle İstanbul üzerinden gelip geçen bulutların neden yağış bırakmadığını ben de merak ediyorum. Bunun için her gün Yeni Zelanda’daki Viktorya Üniversitesi’nin Türkiye için özel olarak hazırladığı 28 adet hava tahmin haritasına bakıyorum.

Siz de "http://metvuw.com/ forecast/ forecast.php?type=rain®ion= turkey&noofdays=7" web sayfasına girip 6 saat aralıklarla Türkiye için verilen 7 günlük hava tahmin haritalarına bakabilirsiniz. Bu haritalardan yağışın bazen Balkanlara kadar gelip tükendiğini veya bizi sıyırıp kuzeye gittiğini net bir şekilde görebilirsiniz. Diğer bir deyişle, henüz alçak basınç merkezleri ve ona bağlı olan sıcak ve soğuk cephe yeterince güneye inemiyor. Jet akımlarının güneye yönelerek kutupsal cephe sistemlerini ve dolayısıyla yağışı üzerimize taşımasını beklememiz gerekiyor. Bu arada doğayı korumak için daha büyük gayret göstermeliyiz.

DOĞAYI TANIYIN

Örneğin, doğayı korumak için sadece "Ey vatandaş doğayı koru, çiçekleri sev, çöp atma" demek yetmiyor. Çünkü bilgi olmadan fikir ve eylem de olmuyor. Önce doğayı tanımalıyız ki onu tanıdıkça doğayı sevelim, sevdikçe de onu korumak isteyelim. Doğayı tanıyabilmek için de yeterince okumak, incelemek ve onu izlemek gerekiyor...

Ayrıca öncelikle gençlere şunları tavsiye edebilirim;

Elindeki hiçbir şeyi israf etme. Doğada israf yoktur. İsraf ettikçe fakirleşiriz.

Su, dünyadaki en değerli şeylerden biri. Onu asla israf etme, çok dikkatli kullan. Unutma, pek çok insan temiz içme suyu bulamıyor.

K ğıdın hammaddesi olan selüloz daha çok ağaçtan elde edilir. Boşuna k ğıt ziyan etme, atık k ğıtları k ğıt toplama kumbaralarına at.

Çöpleri çevreye değil çöp kutularına at. Çevreye atanları korkmadan uyar.

Asla sapan kullanma. Canlıları öldürme. Kuş yuvalarını elleme, yumurtlarını alma.

Yabani hayvanları evinde beslemeye heveslenme. Balıklar denizlerde, kuşlar kırlarda-ormanlarda, sürüngenler kendi ortamlarında yaşamaya alışıktır. Evler yabani hayvanlar için birer hapishanedir ve çok kısa zamanda hastalanırlar ya da ölürler.

SÜS İÇİN HAYVAN ÖLDÜRMEYİN

Yabani hayvanlardan yapılan hediyelik eşyaları, süs eşyalarını, deniz kabuklarını satın alma.

Ağaç dallarını anlamsız yere koparma. O dal 10 cm uzamak için ne kadar zaman ve enerji harcadı, biliyor musun?

Ağaçlara harf, isim ve şekil kazıma. Onların kabuğu da tıpkı senin derin gibidir, yaralanıp ölebilir.

Bir yılda, kişi başına ortalama 7 ağaç harcıyoruz. Sen de dikebildiğin kadar çok ağaç dik, onların bakımını yap. Sen büyürken onlar da büyüsün.

Kırda, tarlada, ormanda sakın ateş yakma; ya söndüremezsen? Her yıl en az 200 futbol sahası kadar ormanımızı, böyle söndürülemeyen ateşlerden çıkan yangınlarla kaybediyoruz. Tabii içinde yaşayan tüm canlıları da.

Piknik güzeldir ama eve dönerken arkanda asla kirlilik bırakma, doğaya zarar verme. Başkaları da o yerlerde keyifle zaman geçirsin, tıpkı senin gibi.

Sonuç olarak unutmayın! Doğa biz insanlar olmadan da yaşar, ama biz doğa olmadan alsa yaşayamayız. Bu nedenle, doğayı korumak insanı da korumaktır.
Yazarın Tüm Yazıları