Doğanın armağanı mantar

Mantarın et yerine yenilebilen bir gıda maddesi olduğunu bilirsiniz.

Haberin Devamı

Üstelik protein değeri de etten daha fazladır. Küçük bir araştırma sonucu, mantarın 60 bin çeşidi olduğunu öğrenip şaşkınlığa uğradım.
Mantar deyince akla ilk gelen şeylerden biri de zehirdir. Artık, özellikle kentte yaşayan bizler için, mantarı toplayıp yemek çok uzaklarda kaldı. Köylerde yaşayanlar içinse mantarın zehirli olup olmadığını anlamak tam bir uzmanlık gerektiriyor. Doğayla haşır neşir olanlar kendilerinden emin bir tavırla “bu mantar zehirli değil” deyiveriyorlar. Oysa mantarın zehirli olup olmadığına dair kesin bir gösterge yok.
Zehirli olan mantarlarla ilgili bir tek şeyden eminim; o da renk ve şekil olarak inanılmaz çekici oldukları.
Bizler yani kentte yaşayanlar için de bir tavsiyem var; mantarı satın aldığınız gün tüketmeye çalışın ve yıkadıktan sonra limonlu suda bekletin. Mantar buzdolabında beklediği süre içinde kararmaya ve diriliğini yitirmeye devam edecektir.

Haberin Devamı

Portakallı ballı tavuk

Butların daha çabuk pişmesi için bıçağın ucuyla 5-6 yerinden kesilerek derin yarıklar açılır. Soğan incecik doğranır. Sarmısaklar soyulup pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenir. Zeytinyağı geniş bir tencereye koyulup tavuk butları tencereye yan yana sıralanır. Üzerlerine soğan ve sarmısaklar serpiştirilip orta ısılı ateşte, arada sırada çevrilerek yaklaşık 7-8 dakika kızartılır. Diğer taraftan, sos için portakal suyu ve mısır nişastasını geniş bir kaseye koyulur. Tel çırpacak ya da çatal yardımıyla çırpılarak karıştırılır. Üzerine hardal, bal ve salça eklenip çırpmaya devam edilir. Tuz ve karabiber de serpildikten sonra ılık su (tavuk ya da et suyu da kullanılabilir) aktarılıp iyice karıştırılır. Elde edilen pürüzsüz kıvamdaki sos kızarmakta olan tavukların üzerine aktarılır. Tahta bir kaşıkla birkaç kez karıştırılıp pişmeye bırakılır. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılıp tencerenin kapağı kapatılır. Tavuklar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30-40 dakika pişirilir. Patates püresi ile birlikte servise sunulabilir. İstenirse ince kıyılmış maydanozla da süslenebilir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 4 adet tavuk but
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarmısak
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
Sos için;
- Yarım su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
(veya buğday nişastası
- 2 çay kaşığı tatlı hardal
- 1 yemek kaşığı süzme bal
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 2 çay kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı ılık su

Yazarın Tüm Yazıları